Epilepsie

Wat zie je bij een epilepsie aanval?

Wanneer uw hond buiten bewustzijn is geweest en lag te schudden en beven dan is de kans groot dat hij/zij een epilepsie aanval heeft gehad. In veel gevallen verliezen ze ook urine, kwijlen ze en laten ze ook ontlasting gaan. Overigens zijn er ook honden die niet volledig buiten bewustzijn raken tijdens die aanvallen. Daarnaast zijn sommige honden niet aan het schudden, maar hebben ze geen controle over hun lichaam. Hier ziet u een filmpje van een hond met een epileptische aanval

Hoe lang mag een epilepsie aanval duren?

Een aanval mag niet langer dan 10 minuten duren. En dan bedoelen we vooral het schudden en spartelen. De meeste honden zijn na 5 minuten weer bij bewustzijn. Soms kan het nog wel een paar uur duren voordat ze weer helemaal volledig bij de tijd lijken te zijn. En meestal hebben ze ook wat spierpijn dus mogelijk loopt hij niet zo soepel. De reden dat honden niet langer zo mogen liggen schudden is dat er heel veel warmte gemaakt wordt door die samentrekkende spieren. Hierdoor kan een hond oververhit raken en in een ernstig geval zelfs overlijden omdat zijn lichaamstemperatuur boven de 42 graden komt. 

Onderdrukken van de epilepsie aanval.

Duurt een epileptische aanval langer dan 10 minuten dan hebben de spieren inmiddels al flink wat warmte geproduceerd. Daarom moeten de spasmen onderdrukt gaan worden. U dient dus naar een spoeddierenarts met uw hond. Ook dat kost natuurlijk nog wat tijd. 

Leeftijd geeft indicatie van oorzaak epilepsie

Wanneer een hond een epileptische aanval krijgt en jonger dan 6 jaar is, dan is er in veruit de meeste gevallen niets aan de hand op de epilepsie na. Is een hond ouder dan 6 jaar dan zijn er meestal onderliggende problemen. Zo kan er bijvoorbeeld een hersenafwijking zijn zoals hersentumor of is er een probleem met de lever van uw hond. 

Dierenarts onderzoekt een hond die een epileptische aanval heeft gehad.

Controle door dierenarts

Wanneer een hond dus jonger dan 6 jaar is dan is er na een aanval niet altijd een bezoek aan de dierenarts noodzakelijk. De meeste mensen vinden het echter wel fijn om hun hond te laten nakijken. Deze controle kan wachten tot de normale werktijden van de dierenkliniek. Mocht u toch eerder langs willen gaan dan zullen de meeste dierenartsen u gewoon laten komen. 

Verder onderzoek naar oorzaak epilepsie

Bij een dier dat ouder is dan 6 jaar is het wel geadviseerd om verder onderzoek te laten doen. Wanneer een hond echter weer goed bewust is dan kan dit ook plaatsvinden tijdens normale werktijden van de dierenkliniek. Mocht u echter nog zien dat uw hond een beetje vreemd blijft doen dan kunt u het beste toch even een spoed-dierenarts bezoeken. De eerste stap is een bloedonderzoek om de orgaanwerking te controleren. Wanneer dit geen afwijkingen geeft zal in veel gevallen geadviseerd worden om een scan van de hersenen te laten maken om op zoek te gaan naar een probleem in de hersenen. 

Behandeling epilepsie

De kans bestaat dat de epileptische aanval weer terug zal komen. Maar dat hoeft niet! Soms komt een nieuwe aanval de volgende dag, maar het kan ook pas over maanden of zelfs nooit meer zijn. Wanneer de aanvallen vaker voorkomen dan één keer per 6 maanden dan is het aan te raden om epilepsie medicatie te gaan opstarten. Uw dierenarts zal u hier goed in begeleiden en de verschillende opties met u bespreken. Mocht u uw hond nog niet willen behandelen met de sterke epilepsie medicatie, dan kunt u ook gebruik maken van deze tabletten van Sensipharm en kijken of hij dan minder vaak aanvallen krijgt. 

Overleg met mij

Mocht u vragen hebben over uw hond dan kunt u altijd even een whatsapp berichtje aan mij sturen. In geval van een epileptische aanval die niet over gaat moet u dus niet langer dan 5 a 10 minuten wachten op mijn antwoord! Als ik niet binnen die tijd reageer moet u contact opnemen met uw eigen dierenarts.