Gekleurde vlekken op de huid van je kat

Meer over gekleurde vlekken op de huid van je kat

Katten, onze geliefde metgezellen, vertonen veel verschillende unieke en boeiende kenmerken. Een van de minder bekende aspecten van hun uiterlijk is de aanwezigheid van gekleurde vlekken op de huid van je kat. Nee, niet van de vacht, maar van de onderliggende huid. Deze vlekken, vaak over het hoofd gezien door jou als eigenaar, kunnen waardevolle inzichten bieden in de gezondheid en afkomst van een kat. In dit artikel duiken we in de wereld van pigment vlekken op de huid van je kat, dus onder zijn beharing. 

Wat zijn die gekleurde vlekken op de huid van je kat?

Deze pigment vlekken, ook wel melanocytaire hyperplasie of dermale melanocytose genoemd, ontstaan doordat de huid op die plek meer melanineproducerende cellen bevat. Deze cellen noemen we ook wel melanocyten. Het pigment dat ze vormen noemen we melanine en dit is de kleurstof die verantwoordelijk is voor de pigment vlekken op de huid van je kat. Maar ook voor de kleur van de vacht en de ogen. De vlekken kunnen heel klein zijn in de vorm van sproetachtige stipjes tot hele grote uitgesproken vlekken die een heel gebied omvatten. Heel vaak hebben de gekleurde vlekken op de huid van je kat ook gekleurde haren, maar niet altijd. 

Gekleurde vlekken op de huid van een sphynx kat zijn goed zichtbaar doordat er geen haar overheen groeit.
Pigment vlekken op de huid van een sphynx kat zijn goed zichtbaar doordat er geen haar overheen groeit.

Welke typen gekleurde vlekken op de huid van je kat zijn er?

Sproeten

Dit zijn kleine, platte en lichtbruine vlekken die op de huid verschijnen. Sproeten worden vaak gezien op de huid van katten met lichtere vacht en zijn meestal niet zorgwekkend.

Nevus

Nevi zijn licht verhoogde, ronde of ovale gepigmenteerde vlekken op de huid van je kat. Ze kunnen variëren in grootte en kleur, van lichtbruin tot donkerbruin of zelfs zwart. Hoewel de meeste nevi goedaardig zijn, moet soms de ontwikkeling ervan worden opgevolgd als ze in grootte, vorm of kleur veranderen.

Lentigo

Lentigines zijn platte, donkere vlekken die vaak verschijnen op de lippen, tandvlees en oogleden van oudere katten. Ze zijn over het algemeen onschadelijk, maar moeten worden onderzocht door een dierenarts om eventuele onderliggende gezondheidsproblemen uit te sluiten.

melanoom

In zeldzame gevallen kunnen gekleurde vlekken in de huid van je kat een aanwijzing zijn voor melanoom, een type huidkanker. Melanomen kunnen agressief zijn en vereisen snelle medische aandacht. Deze vlekken kunnen onregelmatige vormen, snelle groei of bloeding vertonen.

Hoe ontstaan gekleurde vlekken in de huid van je kat?

De gekleurde vlekken in de huid van je kat zijn in de meeste gevallen al vanaf de geboorte bij hem aanwezig. Vaak is dit doordat hij dit patroon via zijn DNA meegekregen heeft van zijn ouders. Maar de pigment vlekken op zijn huid kunnen ook ontstaan als gevolg van blootstelling aan UV licht. Dit geldt dan met name voor locaties op het lichaam met weinig tot geen beharing. Ook hormonen kunnen ervoor zorgen dat er gekleurde vlekken in de huid van je kat ontstaan. Maar er kunnen ook pigment vlekken ontstaan in een huid die bloot gesteld wordt aan constante mechanische wrijving. Katten die bijvoorbeeld hun buik veel krabben of likken als gevolg van jeuk op hun buik kunnen na verloop van tijd een wat grijs-bruine vlekken op hun buikhuid krijgen. 

Kitten met gekleurde vlekken op zijn lichaam die goed zichtbaar zijn omdat er geen haar over heen groeit.
Gekleurde vlekken op de huid van een sphynx kat zijn goed zichtbaar doordat er geen haar overheen groeit.

Wanneer moet je advies van je dierenarts vragen?

Hoewel de meeste gekleurde vlekken in de huid van je kat onschadelijk zijn, is het belangrijk om eventuele veranderingen in hun uiterlijk, grootte of textuur te volgen. Als je een van de volgende tekenen opmerkt, raadpleeg dan snel je dierenarts:

    • Snelle groei van een gekleurde vlek op de huid van je kat.
    • Veranderingen in kleur, vorm of textuur van de vlek.
    • Zweren of bloedingen in de huid op de plek van de vlek.
    • Tekenen van ongemak, jeuk of irritatie rondom de vlek.
    • Nieuwe vlekken die plotseling verschijnen of met meerdere tegelijk verschijnen.

Heb je behoefte aan overleg?

Heb je het vermoeden dat de gekleurde vlekken op de buik bij je kat afwijkend zijn en maak je je er zorgen om? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je meer informatie over deze manier en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hopelijk kan ze je gerust stellen.