Een kale buik bij je kat – Wat kun je hier zelf tegen doen?

Waardoor krijgt je kat een kale buik?

In vrijwel alle gevallen ontstaat een kale buik door overmatig likken of wassen. Zeker als de rest van zijn lichaam geen huidletsels of kale plekken heeft speelt er zelden een parasitaire, schimmel-, of bacteriële infectie. Doordat een kat zich overmatig likt en wast op zijn buik breken uiteindelijk de haren af aan de basis, met een kale buik tot gevolg. In de meeste gevallen zie je dat er nog heel kleine haar stompjes zichtbaar zijn. In heel ernstige gevallen kan het zelfs zijn dat de huid op zijn buik kapot gelikt is en het er schraal uitziet. 

Kat heeft zijn buik kaal gelikt

Wat is de oorzaak van dit overmatige wasgedrag?

Over het algemeen zijn hier twee grote oorzaken voor aan te wijzen. Met een derde die ook nog een mogelijkheid is maar minder vaak voorkomt. De eerste mogelijkheid is buikpijn, meestal als gevolg van pijn of prikkeling in zijn blaas. De tweede mogelijke oorzaak is stress. En de derde is een allergische reactie. Maar in veruit de meeste gevallen zie je dan ook andere huidklachten. Heel af en toe zijn de klachten van jeuk zo mild dat je kat zichzelf wat meer op zijn buik wast dan hij normaal zou doen. Met een kale buik bij je kat tot gevolg. 

Blaasgruis
Bij veel katten ontstaan er blaasgruis kristallen in hun urine als gevolg van stoffen in hun voeding. Deze kristallen zijn microscopisch klein, maar hebben een beetje het uiterlijk van een suikerkorreltje. Deze kristallen krassen steeds maar weer langs de binnenkant van hun blaas. Ze kunnen ook samenklonteren tot echte steentjes waardoor er een blokkade van de penis kan ontstaan bij katers. Hij kan vervolgens niet meer plassen. Of er ontstaat zelfs een heuse blaassteen. Gelukkig is het zo erg niet bij jouw kat. Mogelijk speelt er enkel een milde blaasontsteking als gevolg van die kristallen in de urine die steeds over de blaaswand heen krassen. Vergelijk dit maar met als je wat suiker op je hand legt. Een keer wat suiker is geen probleem, maar blijf je een half uur met die suikerkorrels over je hand heen wrijven dan gaat je huid stuk. Zo ook bij de blaaswand. 

Maar hoe weet je nu of je kat dat heeft? Je kunt wat urine van je kat opvangen en dit langs brengen bij je dierenarts met de vraag of ze willen kijken of er sprake is van blaasgruis. En laat ze dan voor de zekerheid ook gelijk kijken naar een blaasontsteking. De urine opvangen bij een kat is vaak best lastig. Je zult hiervoor je kat in een ruimte moeten plaatsen zonder andere katten en zijn kattenbak goed moeten leeghalen en reinigen met water. Vervolgens doe je er Katkor-korrels in. 

Dit zijn korrels die geen vocht opnemen, maar waarmee je kat wel denkt dat hij op korrels plast. Bij de Katkor zit ook een pipet om de urine op te zuigen tussen de korrels en een buisje om de urine in te doen. Vervolgens moet je het wel binnen 4u naar je dierenarts brengen. Na 4 uur kan er blaasgruis vormen in de urine als hij buiten het lichaam van je kat gekomen is. Dus dan heb je niets aan de uitslag. 

Stress

Katten hebben over het algemeen relatief snel last van stress. In de ergere gevallen heeft een eigenaar dit wel door, maar bij de milde gevallen van stress zien ze de signalen vaak over het hoofd. Als een kat last van stress heeft dan gaan ze zich onder andere vaker wassen. Dit mechanisme helpt hen om te ontspannen zodat hun lichaam zich kan herstellen van de stress. Speelt er kortdurend iets dat je kat stress oplevert dan is er meestal geen probleem. Voordat je kat een kale buik gekregen heeft is de oorzaak van de stress weer opgelost. Maar bij langdurige stress zal hij zichzelf blijven wassen en dan met name op zijn buik. Er ontstaat dan een kale buik bij je kat. 

Allergische reacties

Onder de allergische reacties die een kale buik bij je kat kunnen geven hebben we in dit geval drie mogelijkheden. De voedselallergie, de atopie en de contactallergie. En allemaal kunnen ze een kat met Een kale buik opleveren doordat hij er heel milde jeuk aan ervaart. 

De voedselallergie ontstaat als gevolg van een allergische reactie op een stof die in de voeding (of snoepjes) van je kat zit. Het gaat in dat geval meestal om een eiwitbron van een bepaalde diersoort ofwel om een bepaalde graansoort. Maar conserveringsmiddelen zijn ook mogelijk. Hierdoor ontstaan huidontstekingen en jeuk op de buik van je kat. En hierdoor dan weer een kale buik. Of op andere lichaamsdelen natuurlijk. 

Een atopie is een allergische reactie op een stof in de lucht die je kat inademt. Bijvoorbeeld boompollen, graspollen, huisstofmijt etc. Deze stoffen zorgen voor een overmatige afweerreactie waardoor je kat huidontstekingen krijgt en jeuk op zijn buik of andere lichaamsdelen. Hierdoor gaat hij met name zijn buik overmatig wassen en ontstaat er een kale buik. 

Een contactallergie is een overmatige reactie op iets waarmee de huid in contact komt. Met name de buik is hier gevoelig voor omdat de vacht op de buik minder compact is en dus minder als barriėre werkt. Dit soort reacties spelen vooral op schoonmaakmiddelen, op hun kussen of mandje of op wasmiddelen waarmee je hun dekentjes of kussentjes gewassen hebt. Als gevolg van deze allergische reactie gaat je kat zichzelf overmatig wassen, met een kale buik als gevolg. 

Kat met overmatig veel stress, waardoor hij zichzelf een kale buik likt.

Wat moet je doen als je kat een kale plek op zijn buik heeft?

Blaasgruis oplossen

In de eerste plaats is het altijd nodig om blaasgruis bij je kat te laten uitsluiten. Zorg er dus voor dat je met behulp van de katkor wat urine van hem opvangt en dit laat onderzoeken bij je dierenarts. Is er sprake van blaasgruis dan moet je kat een speciaal dieet krijgen dat blaasgruis vorming tegen gaat. Er zijn hier meerdere merken beschikbaar voor. Bijvoorbeeld Husse Urinary. Je kunt deze voeding ook geven zonder dat je zeker weet of er sprake is van blaasgruis. Maar dan weet je nog niet of blaasgruis de oorzaak is van zijn kale buik. Dus het is verstandiger om het wel te laten onderzoeken. 

Stress tegen gaan

Als je de oorzaak van de stress weet dan is het natuurlijk vrij simpel. Haal de bron van de stress weg. Maar helaas is dat niet altijd even makkelijk als de stress ontstaat door de aanwezigheid van een andere kat. Heb je ook geen idee waarom je kat een stres gevoelig typetje is dan kun je proberen of Zylkène hem helpt te ontspannen en zichzelf zo minder gaat wassen. De kale buik zou dan moeten gaan verdwijnen. 

Zylkène is een voedingssupplement dat vaak wordt gebruikt om stress en angst bij katten te verminderen. Het werkzame bestanddeel in Zylkène is een melkeiwit genaamd Alpha-casozepine, dat wordt gewonnen uit caseïne, een melkeiwit dat van nature voorkomt in moedermelk. Het is belangrijk om te begrijpen dat Zylkène geen medicijn is, maar eerder een voedingssupplement dat kan helpen om stress gevoelens tegen te gaan. 

Hoe Zylkène werkt om stress bij katten te verminderen, is niet volledig begrepen. Maar er wordt verondersteld dat het te maken heeft met het effect van Alpha-casozepine op bepaalde receptoren in de hersenen. Alpha-casozepine heeft een kalmerend effect en kan helpen om je kat te laten ontspannen zonder dat hij versuft wordt. Je hoort te zien dat hij na een week of twee, drie zich wat relaxter gedraagt en hopelijk ook zichzelf al minder op zijn buik wast. Het duurt echter wat langer voordat de kale buik helemaal hersteld is. 

Een allergie tegen gaan als oorzaak van de kale buik bij je kat

Contact allergie tegen gaan

Bij een contact allergie hoeft enkel maar de bron van de allergische reactie weg gehaald te worden. Het is dan ook verstandig om het oppervlak waar je kat het liefst ligt goed te reinigen met enkel water. Zijn kleedje of dekentje waarop hij ligt kun je in de wasmachine wassen met enkel water op een iets hogere temperatuur. Op die manier verwijder je eventuele chemische middelen die erin verwerkt kunnen zitten. 

Zijn de klachten ontstaan nadat je een nieuw mandje gekocht hebt dan is het verstandig om hem (tijdelijk) te verwijderen. Verdwijnen zijn klachten binnen een week dan weet je dat dat de oorzaak was. Indien je echt iets met een schoonmaakmiddel moet behandelen dan kun je het beste groene zeep gebruiken. Er zijn weinig gevallen bekend van allergische reacties op groene zeep. Je kat hoort na een paar dagen zichzelf al minder op zijn buik te wassen. Ook in dit geval duurt het een tijdje voordat zijn kale buik hersteld is. 

Kat is zijn buik kaal aan het likken
Een voedselallergie test doen

Een voedselallergie-test kun je zelf doen. Maar je hebt wel even wat geduld nodig. Om dat vast te stellen mag je kat 8 weken lang alleen maar een speciale voeding binnen krijgen waar geen stoffen in zitten waarop hij allergisch kan reageren. De beste voeding voor een voedselallergie is Royal Canin Anallergenic. Gedurende de 8 weken dat je kat dit krijgt mag hij dan absoluut geen andere dingen binnen krijgen. Geen snoepjes, geen dingen uit je koelkast, niets. Enkel en alleen die brokjes. 

De eerste 4 weken zul je waarschijnlijk nog niets zien veranderen. Maar in de laatste 4 weken hoor je te gaan zien dat je kat zich minder vaak op zijn buik gaat wassen, als hij werkelijk een voedselallergie heeft. Als duidelijk is dat hij een allergie heeft dan kun je proberen of de minder sterke, en dus goedkopere voedingen tegen allergieën ook voldoende werken bij jouw kat. Maar eerst moet je zeker weten of het om een voedselallergie gaat. Als het inderdaad om een voedselallergie gaat dan zou je na ongeveer 3 maanden na het starten van de voeding geen kale buik meer moeten zien. 

Een atopie behandelen
De enige allergie die je niet zelf kunt oplossen is de atopie. Dit is een allergische reactie op basis van omgevingsstoffen in de lucht. Dus boompollen, graspollen, huisstofmijt etc. Heb je het idee dat dit de oorzaak van het overmatige wassen op de buik van jouw kat zou kunnen zijn? Dan is het verstandig om naar een dierenarts toe te gaan. Deze kan verder onderzoek doen. Bijvoorbeeld een bloedonderzoek. Ook kan hij of zij kiezen om medicatie voor te schrijven die de klachten zullen gaan onderdrukken. Aan de andere kant zal je kat met deze milde klachten waarschijnlijk beter geen medicatie krijgen. Het middel zal erger zijn dan de kwaal. Met andere woorden: het middel is ongezonder voor je kat dan het hebben van deze milde jeukklachten die de kale buik bij hem veroorzaakt.

Heb je behoefte aan overleg?

Heb je een kat met een kale buik en maak je je er zorgen om? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je meer informatie over deze manier en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je kat!