Kale plekken op de staart als gevolg van haaruitval

Inleiding

Wanneer u kale plekken op de staart van uw hond ziet is het belangrijk om de huid even goed te bekijken. Wanneer er op de huid nog hele kleine stompjes haar zichtbaar zijn dan ontstaat de kaalheid als gevolg van bijten, likken en schuren.  Is de huid werkelijk helemaal kaal dan is er sprake van haarverlies op de staart doordat de haarzakjes niet naar behoren functioneren. Hier zijn verschillende oorzaken voor mogelijk.

Oorzaken van haarverlies op de staart

Het is mogelijk dat de haarzakjes kapot gemaakt zijn door mijten, een huidschimmel, ontstekingen of een huidziekte. Hieronder kunt u meer lezen wat u kunt doen. 

Mijt kan een oorzaak van schilfers of kaalheid zijn.
Mijten

Mijten zijn het makkelijkst aan te pakken. U kunt gebruik maken van bijvoorbeeld Bravecto of Stronghold. U kunt dit middel aan de balie kopen bij uw dierenarst (dus zonder consult) ofwel bij mij een recept aanvragen en dan zelf online het product kopen. 

Na het gebruik van dit middel gaan de mijten binnen 24u dood, maar de nieuwe haarproductie heeft wat meer tijd nodig aangezien de haarzakjes eerst even moeten genezen. Meestal zie je na 2 weken wel weer kleine haartjes ontstaan als een mijt het probleem was van haarverlies op de staart. 

Schimmel

Heeft een mijt-behandeling niet het gewenste effect om het haarverlies op de staart tegen te gaan? Dan is het nog mogelijk dat er een huidschimmel groeit op die plek die de haarzakjes en de haren kapot maakt. U kunt dan een crème gebruiken met miconazol er in. Deze laatste werkt ook bij honden, maar alleen voor kleine oppervlakken. Het beste anti-schimmelmiddel voor honden is Imaverol, maar dat kunt u enkel bij uw eigen dierenarts krijgen na een consult. Het kan wel een paar weken duren voordat de haarzakjes weer genezen zijn en er weer haartjes zichtbaar worden.

Huidontsteking

Er kan ook haarverlies van de staart optreden wanneer de huid aan het ontsteken is. Meestal zie je dan ook wel een rode huid, maar niet altijd. Door de weerstand van de huid te verbeteren kan de huid weer gaan genezen en zullen haren weer terug groeien. Om de huidweerstand te verbeteren kunt u gebruik maken van zalmolie. Hierin zitten essentiële vetzuren die de huid sterker maken en zo huidproblemen kunnen oplossen. 

Schade als gevolg van slaan tegen voorwerpen

Sommige honden tikken ook zodanig veel met hun staart tegen voorwerpen of meubels aan dat de staart een soort van eelt gaat vormen. Ook hierop groeit dan geen haar meer. Wanneer dit de oorzaak van het probleem bij uw hond is dan hoeft u hier in principe niets aan te doen. Het haarverlies van de staart kan in dit geval geen kwaad. 

Naar de dierenarts met haarverlies op de staart

Mocht de staart van uw hond hierna nog altijd kaal blijven dan kan het zijn dat er een wat ingewikkeldere ziekte aan de basis ligt. Hiervoor is het verstandig om toch een bezoek aan je dierenarts te brengen. Deze kan verdere onderzoeken uitvoeren om te achterhalen wat de oorzaak van het haarverlies op de staart is. 

Wilt u advies van mij?

Wilt u even overleggen over het haarverlies op de staart van uw hond dan mag u altijd een whatsapp bericht aan mij sturen. Ik zal u dan proberen zo goed mogelijk op afstand te helpen.