Jeuk aan de staart

Inleiding

Wanneer een hond erg veel jeuk aan zijn staart heeft, maar de huid op zich niet afwijkend lijkt te zijn dan zijn er een aantal dingen die het meest gezien worden als oorzaak. 

jeuk aan de staart als gevolg van overvolle anaalklieren

In de eerste plaats is het mogelijk dat hij last heeft van zijn anaalklieren. Honden gaan dan veel zitten likken en bijten aan de anus en staartregio. Het is een vies klusje, maar anaalklieren legen bij uw hond kunt u gemakkelijk zelf doen. Hier ziet u een filmpje met een uitleg hoe u dat moet doen. Wilt u meer weten over de anaalklieren zelf dan kunt u dat hier lezen. 

Anus bij een pup

Nadat u de anaalklieren geleegd heeft zouden de jeukklachten na een dag of 2 uiterlijk verdwenen moeten zijn. Is dat niet het geval dan zult u op zoek moeten naar een andere oorzaak. 

Vlooien als oorzaak van jeuk aan de staart

Vlooien zijn natuurlijk ook een goede reden voor jeuk. Een hond heeft dan doorgaans echter over zijn hele lichaam jeuk. Maar wanneer hij een vlooienallergie heeft dan zijn de jeukklachten vooral rondom zijn staart en de staartbasis. Soms doet het achterste deel van de rug ook mee. Bij een vlooienallergie hoeft u dus niet altijd vlooien te zien!!! Er hoeft maar 1 vlo geweest te zijn die uw hond gebeten heeft en dan heeft uw hond gemiddeld 10 dagen jeuk als gevolg van de allergische reactie op het speeksel van de vlo. Het spreekt voor zich dat de ene hond ergere klachten heeft dan een andere. 

Het is dus in elk geval zeker aan te raden om een goed vlooienmiddel te gebruiken dat vlooien vinden stinken zodat ze niet bij uw hond in de buurt willen komen. Zelf adviseer ik meestal Advantix, maar vele andere vlooienmiddelen zijn ook prima. Na het geven van de behandeling hoort de jeuk dan binnen 14 dagen geheel verdwenen te zijn. 

Zalmolie om de huidweerstand te verhogen

In veruit de meeste gevallen van jeuk aan de staart is het probleem opgelost na deze twee behandelingen. Is dat niet het geval dan kunt u nog proberen of het helpt om omega3 en omega 6 vetzuren door de voeding te geven. Dit zit bijvoorbeeld in Zalmolie. Door deze vetzuren wordt de huid sterker en beter bestand tegen problemen. In principe hoor je ook hier wel binnen 14 dagen resultaat te merken. 

Voedselallergie of atopie

Mocht uw hond nu nog steeds last van jeuk aan zijn staart hebben dan is het verstandig om lang een dierenarts te gaan. Maar mocht u dat echt nog niet willen en zelf nog verder willen dokteren, dan kunt u nog kijken of het om een voedselallergie gaat. In nagenoeg alle gevallen van een voedselallergie heeft een hond ook op andere plekken van zijn lichaam jeuk en niet enkel zijn staart, maar het valt te proberen. Hier leest u wat een voedselallergie is en hoe u een voedselallergie-test kunt doen. 

Het onderzoeken en behandelen van aan atopische allergie kunt u helaas niet zelf doen. Daarvoor moet u helaas toch naar een dierenarts gaan. 

Advies van mij

Heeft u de behoefte om nog even advies te vragen voor uw hond? Stuur mij dan een whatsapp berichtje!