Inleiding

Honden zijn bekend om hun speelse en energieke aard, maar als ze zich niet lekker voelen, kan het moeilijk zijn om te zien wat er aan de hand is. Een veel voorkomend symptoom dat eigenaren van huisdieren kunnen opmerken, is een harde buik bij hun hond. Dit kan een teken zijn van een ernstig gezondheidsprobleem. Maar het kan ook “gewoon” wat buikkramp zijn. 

Oorzaken van een harde buik bij honden

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van een harde buik bij honden, waaronder:

Hond voelt zich niet prettig.
Buikpijn

Wanneer een hond buikpijn heeft dan gaat hij zijn buikspieren heel hard aanspannen. Het gevolg is dat hij een harde buik krijgt. De oorzaak van buikpijn is soms moeilijk vinden. Dit kan bijvoorbeeld gewoon wat darmkrampen zijn als gevolg van iets verkeerds gegeten te hebben. Maar het kan ook zo zijn dat er iets klem zit in zijn darmen waardoor hij erge buikpijn heeft. Doorgaans gaan ze in dat laatste geval ook veel overgeven. 

Verstopping

Een harde buik kan ook een teken zijn van constipatie. Dit treedt op wanneer een hond niet in staat is om zijn ontlasting kwijt te raken. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen als gevolg van te ingedroogde ontlasting, een blokkade in het bekkenkanaal (bv prostaatvergroting bij reuen), verzwakte rectum-spieren, of een breuk in het bekken. Ook een spierscheur van de spieren naast de anus kan ertoe leiden dat het rectum daar klem komt te zitten waardoor de ontlasting er niet meer doorheen kan komen. 

Dracht

Vrouwelijke honden die drachtig zijn, kunnen een harde buik hebben omdat hun puppies groeien en zich ontwikkelen. De baarmoeder kan dan in een korte tijd even flink uitgerekt zijn en dan kan als reactie daarop de baarmoeder wat gaan samentrekken. Hierdoor voelt haar buik dan hard aan. De teef hoort dan verder geen ander afwijkend gedrag te hebben. 

Maagkanteling

Ook wel bekend als maagtorsie of gedraaide maag. Een maagkanteling is een ernstige aandoening die optreedt wanneer de maag is gaan kantelen. De slokdarm en dunne darm worden dan dicht gedraaid waardoor gassen die in de maag gevormd worden niet meer weg kunnen. De maag gaat zodanig opzwellen en draaien waardoor de bloedtoevoer wordt afgesneden en zijn bloedcirculatie afgekneld wordt. Vaak komt de milt ook in de knel te zitten en verstoort de bloedcirculatie nog meer. De hond raakt binnen een paar uur in shock. 

Bij niet tijdige behandeling zal hij zeer snel sterven. Een maagkanteling komt vooral bij (zeer) grote hondenrassen voor. Het is een medisch noodgeval en vereist onmiddellijke behandeling. Een maagtorsie heeft dus als kenmerk dat de maag heel erg op spanning komt te staan, waardoor je een harde buik voelt. Dit is vooral aan de linkerkant van de hond goed te zien achter de ribben. En als je er op “klopt” dan hoor je het geluid dat een beetje doet denken aan tikken op een opgeblazen ballon. Daarnaast zie je je hond ook overgeven of pogingen doen om over te geven. 

Tumoren

In sommige gevallen kan een harde buik worden veroorzaakt door tumoren of massa’s ergens in de buikholte. Zij kunnen soms erg pijnlijk zijn. Deze tumoren kunnen goedaardig of kwaadaardig zijn en vereisen verdere onderzoeken en een behandeling van je dierenarts. 

Symptomen van een harde buik bij honden

Naast een zichtbaar dikke of harde buik, kunnen honden met een gezondheidsprobleem dat tot hun harde buik leidt, ook andere symptomen ervaren, zoals:

    • Buikpijn of ongemak
    • Bolle rug
    • Verlies van eetlust
    • Braken
    • Diarree
    • Onrust
    • Sloomheid 

In geval van symptomen van een maagtorsie is het noodzaak om onmiddellijk contact te zoeken met een dierenarts. Bij andere gevallen kun je het ook even een dagje aankijken. Maar bij twijfel ga je het beste toch even met je hond langs een dierenarts. Al is het alleen maar om een pijnstiller voor hem te krijgen. 

Diagnose en behandeling

Als jouw hond een harde buik heeft, zal je dierenarts een fysiek onderzoek uitvoeren en kan ook aanbevelen diagnostische tests zoals bloedonderzoek, röntgenfoto’s of echografie om de onderliggende oorzaak vast te stellen. De behandeling zal afhangen van de specifieke aandoening en kan onder meer bestaan uit:

Operatie

Als een maagtorsie de oorzaak is van een harde buik, is een operatie vereist om de maag terug te draaien en gas of vloeistof te verwijderen. Speelt er een tumor dan is er ook vaak een operatie nodig. En ook bij het verwijderen van een voorwerp uit de darm zal helaas een operatie nodig zijn. 

Medicijnen

Constipatie kan worden behandeld met medicijnen zoals laxeermiddelen of ontlastingsmiddelen. Tumoren kunnen chemotherapie of bestralingstherapie vereisen.

Dieetwijzigingen

Als constipatie wordt veroorzaakt door een gebrek aan vezels in de maaltijd van jouw hond, kan je dierenarts aanbevelen om meer vezels aan hun maaltijden toe te voegen of over te stappen op een speciale dieet. Ook bij buikpijn als gevolg van problemen in de darmen worden vaak al speciale voedingen voorgeschreven. 

Monitoring

Zwangerschap zal een natuurlijk proces zijn en zal regelmatig door de dierenarts worden gemonitord. En in geval van andere oorzaken van buikpijn kan soms ook besloten worden om het even aan te kijken. 

Hond met een harde buik zoekt steun.

Wat kun je zelf doen tegen een harde buik bij je hond?

Zoals gezegd kun je het beste even met je hond langs de dierenarts gaan. Mocht je besluiten het nog even aan te kijken dan kunt u eventuele buikpijn bij je hond behandelen met een Aspirine. De dosering is 10mg per kilogram lichaamsgewicht 2x daags. Een hond van 25kg mag dus 2x daags een half tablet Aspirine van 500mg krijgen. Dit mag niet bij honden met een stollingsstoornis! En dit geldt enkel voor Aspirine. Paracetamol of Ibuprofen kun je niet gebruiken!

Speciale voeding

Heeft je hond last van constipatie dan kun je hem voeding geven met veel vezels. Voedingen die veel vezels bevatten zijn de voedingen die bedoelt zijn om af te vallen. Bijvoorbeeld Royal Canin Satiety. Hierdoor zal de ontlasting wat zachter worden en daardoor makkelijker uit te poepen zijn voor je hond. 

Heb je het idee dat je hond gevoelige darmen heeft en daardoor veel buikkrampen? Dan kun je starten met een voeding die licht verteerbaar is. Royal Canin gastrointestinal is daar geschikt voor. Mocht dit jouw hond niet voldoende helpen dan kun je ook de voedselallergietest doen met Royal Canin Anallergenic

Twijfel je over de harde buik bij je hond?

Soms is het fijn als er een onafhankelijke dierenarts je een beetje advies geeft. Mocht je daar behoefte aan hebben dan kun je een whatsapp bericht sturen aan dierenarts Nanda door op onderstaande whatsapp knop te drukken. Meer informatie over deze dienst en wat de kosten zijn kunt u terugvinden op de Home-pagina