Je hond hijgt veel – Hoe komt dat?

Inleiding

Je hond hijgt veel en nu vraag je je af of dit kwaad kan. Honden ademen normaal gesproken met een snelheid van 10 tot 30 ademhalingen per minuut. Dit hangt af van hun grootte en activiteitsniveau. Merk je echter dat je hond snel ademt of op een andere manier ademt dan normaal? Dan kan dit duiden op een onderliggende medische aandoening. In dit artikel zullen we de meest voorkomende medische oorzaken van snelle ademhaling of afwijkende ademhaling bij honden uitleggen.

Hond hijgt veel en oogt benauwd.

Twee redenen waarom je hond een snelle ademhaling heeft

Honden hebben net als mensen zuurstof nodig om te kunnen leven. Om dit binnen te krijgen ademen ze. Hoe meer zuurstof ze nodig hebben, hoe vaker ze per minuut ademhalen. Vooral bij lichamelijke activiteit hebben ze meer zuurstof nodig dan in rust. Hun spieren moeten immers hard werken en dus hebben de spieren meer zuurstof nodig. Bij lichamelijke activiteit gaat je hond dus meer hijgen om zo meer zuurstof binnen te krijgen. 

Zuurstofgebrek

Heeft een hond moeite met het opnemen van zuurstof uit de ingeademde lucht? Ook dan zullen ze sneller gaan ademen. Dat zien we dus bij honden met een medisch probleem dat benauwdheid veroorzaakt. Dit bespreken we later in dit artikel. 

Overmatige lichaamswarmte verwijderen

Maar je hond ademt ook sneller wanneer zijn lichaam het warm heeft en deze warmte afgevoerd moet worden. Honden kunnen nauwelijks zweten zoals wij mensen dat doen. In de plaats daarvan hijgt een hond. Tijdens dit hijgen geeft hij vocht af vanuit zijn luchtwegen aan de ingeademde lucht. Dit verdampingsproces kost energie waardoor de lichaamstemperatuur van de hond zal afkoelen. Het principe werkt ongeveer hetzelfde als het zweten bij mensen. Hij “zweet” als het ware in zijn luchtwegen. Door het aantal ademhalingen per minuut te verhogen kan hij meer warmte kwijt. Vandaar dat hij gaat hijgen als hij het warm heeft. Dit is een normaal proces en kan geen kwaad. Bij extreme oververhitting zal zijn lichaamstemperatuur hoger dan 39,0 graden Celcius zijn. In dat geval moet je je hond wat helpen om af te koelen. Lees het artikel over honden tijdens warm weer hoe je dit doet. 

Hond hijgt veel en is erbij gaan liggen. Dit is meestal een teken dat er iets mis is. In dit geval is er sprake van oververhitting.

Medische oorzaken waardoor je hond veel gaat hijgen

Wanneer er infecties  zijn in de luchtwegen waardoor de zuurstofopname beperkt wordt kan een hond sneller gaan ademhalen. Ook hartproblemen zorgen er uiteindelijk voor dat een hond benauwd wordt. Er wordt op den duur vocht opgehoopt in de longen waardoor de zuurstofoverdracht beperkt wordt.  Een ongeluk kan voor ribfracturen, een middenrifscheur, een klaplong of een longbloeding zorgen. Dit zorgt voor benauwdheid. Ook bestaat er de mogelijkheid op een allergische reactie waardoor een hond moeilijker ademt. Als een hond bloedarmoede heeft dan kan hij de hoeveelheid zuurstof die hij nodig heeft niet krijgen op de plek van bestemming.  En als laatste is het natuurlijk mogelijk dat er een blokkade van de luchtwegen is, waardoor de doorgang van lucht beperkt wordt.
Hond heeft speelgoed kapot gebeten. Dit kan verstikking veroorzaken en dus benauwdheid bij een hond geven.

Hond hijgt veel door een luchtweginfectie

Ademhalingsinfecties zoals bijvoorbeeld een longontsteking zorgen voor een snelle of bemoeilijkte ademhaling bij honden. Deze infecties tasten de bovenste of onderste luchtwegen aan. Hierdoor ontstaat hoesten, piepende ademhaling en moeilijk ademhalen. Honden met luchtweginfecties kunnen ook andere symptomen hebben, zoals koorts, sloomheid en verlies van eetlust. Indien er sprake is van koorts en benauwdheid dan is het belangrijk dat je met je hond naar je dierenarts gaat. Is hij erg benauwd? Ga dan nu gelijk naar je (spoed)dierenarts. 

Hond hijgt veel door hartproblemen

Hartproblemen zijn een veelvoorkomende oorzaak van een snelle of abnormale ademhaling bij (oudere) honden. Bij grotere rassen wordt de hartspier vaak uitgerekt en slap. Hierdoor heeft het hart minder kracht om bloed rond te pompen. Bij kleinere rassen zijn er vaak problemen met de klepjes in het hart waardoor het bloed niet goed weggepompt wordt. In beide gevallen zal er op de langere termijn vocht ophopen in de longen. Hierdoor kan zuurstof niet meer goed vanuit de longblaasjes naar het bloed gaan. Honden met hartproblemen kunnen ook tekenen van vermoeidheid, hoesten en minder activiteit vertonen. Heb je het vermoeden dat dit bij je hond speelt? Ga dan met hem naar je dierenarts toe. Deze onderzoekt jouw hond en stelt een diagnose. In de meeste gevallen geeft hartmedicatie en vochtafdrijvende medicatie je hond weer een prettige oude dag. 

benauwde hond

Hond hijgt veel door trauma of letsel

Trauma of letsel aan de borstkas, middenrif of longen geeft ademhalingsproblemen bij honden. Bijvoorbeeld, een hond die is aangereden kan last hebben van ingeklapte longen, gebroken ribben, een gescheurd middenrif of andere verwondingen die het ademen kunnen bemoeilijken. Trauma kan ook inwendige bloedingen in de longen veroorzaken. Hierdoor wordt het voor de hond moeilijker om te ademen. Honden met trauma of letsel kunnen ook tekenen van pijn, shock of zwakte vertonen. Heeft je hond een ongeluk gehad en ademt hij nu moeilijk of te snel? Laat hem dan controleren door je dierenarts. Daar zal waarschijnlijk een röntgenfoto gemaakt worden om te bepalen wat er bij jouw hond voor zorgt dat hij benauwd is. Afhankelijk van het probleem zal er een passende behandeling mogelijk zijn. 

Hond hijgt veel door een allergische reactie

Allergieën zijn een andere veelvoorkomende oorzaak van snelle of bemoeilijkte ademhaling bij honden. Allergische reacties kunnen zwelling in de luchtwegen veroorzaken. Hierdoor wordt het voor de hond moeilijker om te ademen. Dit kun je soms al van buitenaf zien. Je hond heeft dan een dikke keel, of zelfs een heel opgezet gezicht. Allergieën kunnen worden veroorzaakt door bijvoorbeeld een bepaald soort voedsel, planten-pollen in de lucht, of een insectensteek. Honden met allergieën kunnen ook andere symptomen hebben, zoals jeuk, niezen en huiduitslag. 

Is je hond slechts een heel klein beetje benauwd? Dan kun je het even 24u afwachten. Meestal is het dan binnen 24u weer over. Is hij erg benauwd of was het eerst mild maar wordt het steeds erger? Dan moet je even langs je dierenarts met je hond. Indien het nodig is dan kan deze dierenarts je hond een injectie geven tegen de allergische reactie. Hierdoor neemt de zwelling in de luchtwegen af en kan je hond weer gewoon ademhalen. 

Een allergische reactie bij een hond. Dit kan ook zwelling van de luchtwegen veroorzaken waardoor benauwdheid en hijgen kan ontstaan.

Hond hijgt veel door bloedarmoede

Bloedarmoede is een aandoening waarbij de hond een te laag aantal rode bloedcellen heeft. Dit leidt in ernstige gevallen tot zuurstofgebrek en snel ademen of hijgen bij je hond. Het bloed kan immers niet voldoende zuurstof vervoeren om het hele lichaam te voorzien van voldoende zuurstof. Bloedarmoede wordt veroorzaakt door een verscheidenheid aan factoren. Waaronder bloedverlies als gevolg van letsel. Of bloedverlies door parasieten (vooral bij ernstige vlooienbesmetting bij pups). Bloedarmoede door ijzertekort bij een niet uitgebalanceerd dieet of een auto-immuunziekte waarbij het lichaam van je hond zijn eigen bloed afbreekt. En ook kunnen aandoeningen van het beenmerg ervoor zorgen dat rode bloedcellen niet gemaakt worden. Honden met bloedarmoede zijn erg sloom, hebben bleke tot soms zelfs bijna witte slijmvliezen (bv tandvlees) en voelen zich erg beroerd.

Hond hijgt veel door geblokkeerde luchtwegen

Een blokkade in de luchtwegen zorgt ervoor dat een hond moeite heeft met ademhalen. Blokkades kunnen worden veroorzaakt door een vreemd voorwerp. Bijvoorbeeld een stukje speelgoed of bot, dat vastzit in de keel of luchtpijp van de hond. Bij een volledige blokkade kunnen ze niet ademen. Maar bij een onvolledige blokkade gaan ze sneller ademhalen om zo nog genoeg lucht binnen te krijgen om te overleven. Honden met een blokkade in de luchtpijp vertonen ook tekenen van paniek, blaffen, piepen of kokhalzen. Eventueel wrijven ze ook met hun poot over hun keel. 

Een longtumor kan benauwdheid en hijgen veroorzaken.

Hond hijgt veel door kanker in zijn longen

Kanker tast de longen van een hond aan en zal ademhalingsproblemen veroorzaken. Longkanker is een veelvoorkomende vorm van kanker bij honden, maar kanker kan zich ook uitzaaien naar de longen waarbij de oorspronkelijke kanker in een ander deel van het lichaam zit. Honden met kanker kunnen ook tekenen vertonen van vermoeidheid, gewichtsverlies en verminderde eetlust.

Heb je behoefte aan overleg met een dierenarts?

Door gebruik te maken van onderstaande whatsapp knop kun je een berichtje sturen aan dierenarts Nanda. Je kunt filmpjes meesturen van je benauwde hond zodat Nanda het probleem beter kan inschatten. Indien je hond ernstig benauwd lijkt te zijn moet je niet langer dan een paar minuten wachten op een antwoord van Nanda. Ga in dat geval gelijk naar je eigen spoed-dierenarts. Op de Home-pagina lees je meer over hoe het advies geven in zijn werk gaat en wat de kosten er van zijn.