Mijn hond heeft last van vuurwerkangst

10 stress verlagende tips

Vuurwerk is elk jaar weer voor veel eigenaren en met name voor hun hond een groot probleem. Je hond raakt compleet in paniek door de knallen van het vuurwerk. Ook wel bekend als vuurwerkangst bij je hond. In dit artikel geven we je 10 tips waarmee je vuurwerkangst bij je hond kunt verminderen. En dan ook echt goede tips! Van kalmerende muziek, een veilig holletje tot aan medicatie aan toe. Er zit vast iets bij dat je nog niet geprobeerd hebt, maar waar je hond wel veel aan heeft. Bekijk onze tips dus snel zodat je hond een rustige oud-en-nieuw heeft. 

 

Hond vuurwerk angst

Hoe herken je vuurwerkangst bij je hond?

 • Blaffen of Janken: Je hond blaft of jankt meer als hij bang is. Van nature doen ze dit om de rest van de roedel te waarschuwen voor gevaar.
 • Verstoppen of Wegkruipen: Je hond zal proberen zichzelf in veiligheid te brengen door zichzelf te verstoppen op een in zijn hoofd veilige plek. Bijvoorbeeld in zijn bench, onder een bed of bank of in een kast.
 • Verlies van Eetlust: Als gevolg van het stresshormoon wordt je eetlust verminderd. Een hond met vuurwerkangst zou dus eventueel moeite kunnen hebben om zijn maaltijd op te eten.
 • Trillen of Bibberen: Net als mensen kunnen honden gaan trillen of bibberen als ze bang zijn. En dus ook gedurende de periode van het vuurwerk geluid.
 • Overmatig Likken of Kauwen: Als gevolg van likken en kauwen komen stoffen vrij in hun hersenen waardoor ze minder gevoelig zijn voor angst of stress. In geval van vuurwerkangst zal je hond dus mogelijk meer gaan kauwen en knagen op dingen die niet normaal voor hem zijn.  Zo gaan veel honden bijvoorbeeld hun poten veel meer likken als ze stress hebben.
 • Gedragsveranderingen: Ongebruikelijk gedrag zoals rusteloosheid, overmatig hijgen, of pogingen om te ontsnappen komen ook vaak voor bij vuurwerkangst. Zorg er dus voor dat je hond niet kan ontsnappen in zijn paniek. 
 • Plassen of Poepen in Huis: Als een anders zindelijke hond binnen plast of poept, kan dit een teken zijn van extreme angst.

  Een hond aan vuurwerk laten wennen

  Om je hond zo rustig mogelijk door deze jaarlijks terugkerende periode heen te helpen kun je verschillende dingen doen. Het allerbelangrijkste is dat je jouw hond al ver voordat de knallen ontstaan regelmatig de knallen laat horen op een minder hard niveau en op een moment dat er rust in huis is. Zo vermindert de kans dat vuurwerkangst bij honden ontstaat. 

   

  Dit kun je bijvoorbeeld doen door op youtube vuurwerkfilmpjes af te spelen. Of je koopt een vuurwerk-cd. Je kunt dan je hond belonen met wat lekkers en hem zo aanleren dat het niets engs is. Probeer zelf iets te gaan doen wat herkenbaar is voor hem. Bijvoorbeeld de was opvouwen of een boek lezen. Maar het moet in elk geval iets zijn wat niet veel kabaal maakt en waarbij je rust en kalmte uitstraalt. Door dit regelmatig te herhalen en de volumeknop steeds iets harder te zetten op het moment dat hij het geluid als normaal ervaart zal je hond wennen aan de knallen. Hopelijk zal hij met oud en nieuw zelf gewoon lekker liggen slapen zonder op te kijken. Het doel is om de vuurwerkangst bij je hond te verminderen. Maar het meest ideale is natuurlijk de angst geheel geen kans te geven. Maak vuurwerk-geluid dus iets leuks! 

   

  sier vuurwerk
  Hond met vuurwerkangst verstopt zich onder een deken als het vuurwerkgeluid hoorbaar is.

  Wees een stabiele factor tijdens de angst

  Laat je hond met oud-en-nieuw ’s avonds en ‘s nachts vooral niet alleen als hij vuurwerkangst heeft. Hij heeft een stabiele en rustige eigenaar nodig om zijn rots-in-de-branding voor hem te zijn. Ga je ook niet compleet lam zuipen, want dan worden de meeste mensen hyperactief en luidruchtig. Op dit moment kan je hond dat nu net missen als kiespijn. Daar wordt hij alleen maar angstiger van. Jij hoort immers zijn stabiele factor te zijn, maar nu gedraag jij je ineens helemaal anders. “Dat komt vast door het vuurwerk!” kan hij gaan denken. Hierdoor wordt hij nog angstiger dan hij al is. 

   

  Tip 1: Maak een veilig holletje om de vuurwerkangst bij je hond te verminderen

  In de eerste plaats creëer je het beste een plekje in huis waar je hond zich kan terugtrekken. Een holletje dus. Maak dit ruim van tevoren klaar (weken/maanden). Een bench met een dikke deken (slaapzak) eroverheen of een mand onder een tafel zetten met daaroverheen een dik kleed voelt voor heel veel honden lekker veilig. Leg op de bodem van de bench of mand oude handdoeken of dekens zodat je hond daar lekker in kan graven. Dit graven heeft voor veel honden een kalmerende werking. Het is ook verstandig om een lekker zacht ongewassen kledingstuk van een favoriet gezinslid van je hond erin te leggen. Die geur geeft hem een vertrouwd gevoel. Geef de komende weken zijn voeding en zijn kauwbotjes in of bij dat holletje zodat hij dit plekje fantastisch vindt om zich in terug te trekken. Oh ja, en de temperatuur moet er natuurlijk ook lekker aangenaam zijn!

  Dwing een hond niet om erin te gaan maar verleidt hem met iets lekkers om het te proberen. Als hij zich er prettig in voelt dan gaat hij er zelf wel weer in terug als hij wil uitrusten of zich onveilig voelt. Zorg dat je huisdier altijd bij dat plekje kan komen, ook als je even niet thuis bent. Soms is een badkamer ook een rustige plek om in weg te kruipen, zeker als hij centraal in het huis zit. Het kabaal van de knallen is daar dan minder goed hoorbaar. 

   

  Tip 2: Vuurwerkvrij pension

  Mocht je hond enkel echt last van vuurwerkangst hebben tijdens de jaarwisseling zelf dan is het natuurlijk een goede optie om je hond voor 1 à 2 dagen naar een pension te brengen waar in de buurt geen vuurwerk afgestoken wordt. Er zijn er steeds meer in Nederland. Wel moet je al vroeg reserveren, want ze zitten in no-time vol. Doe dit echter alleen wanneer hij een pension ook echt fijn vindt. Een hond met vuurwerkangst in een voor hem onprettige omgeving zetten zorgt er alleen maar voor dat de vuurwerkangst elk jaar erger wordt.

   

  Tip 3: Kamperen in een vuurwerk-vrij gebied

  Ook zijn er diverse gebieden in Nederland die vuurwerk-vrij zijn. Vuurwerk-vrije campings zijn dan een optie, mits je een caravan of camper hebt die te verwarmen is. Vergeet niet dat honden een zeer goed gehoor hebben, dus maak ook in de caravan of camper een “holletje” voor hem. Alleen als er echt in de verste verte geen vuurwerk is, dan is er ook geen vuurwerkangst bij honden.

   

  Tip 4: Voedingssuplementen op natuurlijke basis tegen vuurwerkangst bij honden

  Blijft je hond gespannen in de periode van het vuurwerk geluid? Dan is het verstandig om hem te helpen te ontspannen met diverse voedingssupplementen die bewezen hebben dat ze werken bij honden. En nee, je krijgt dan niet ineens een super relaxte hond. Maar de scherpe randjes worden er dan wel vanaf gehaald. De vuurwerkangst wordt bij honden op die manier wat minder heftig. Deze middelen hebben als werking dat ze stress gevoelens tegen gaan. Je hond is dan minder angstig tijdens stressvolle situaties zoals bijvoorbeeld tijdens vuurwerk. Hij gaat zich iets zelfverzekerder voelen als hij één van deze middelen krijgt. Nogmaals, het zijn geen wondermiddelen en ook geen verdovende middelen! Je mag ze maanden lang aan je hond geven. Dus je start er het beste gelijk al mee. Dan werkt het optimaal met oud-en-nieuw.

   

  Zylkène

  Zylkène bevat decapeptide alfa-casozepine. Die stof werkt in op de hersenen en geeft een angstremmend resultaat. Aangezien het enkel een bestanddeel is dat uit melkeiwit gehaald wordt mag dit middel vrij verkocht worden. Het middel mag gecombineerd worden met andere medicijnen. Zylkène is er in capsules en smakelijke kauwtabletten. In dit geval zijn kauwtabletten het makkelijkst. Een angstige hond wil je namelijk niet ook nog een tablet door zijn keel willen duwen. Het is verstandig om dit minimaal een week voor de vuurwerkangst bij honden te gaan inzetten, maar liever nog langer van tevoren. Er zijn 3 verschillende doseringen. Dus voor elke hond is er de juiste dosering. Hier treft u de bijsluiter aan waarin ook de juiste dosering is terug te vinden. 

  Telizen

  Telizen bevat de stof L-theanine dat kalmerend werkt. Ook Telizen is een voedingssupplement en mag dus vrij verkocht worden. Dit middel mag ook zonder problemen gecombineerd worden met andere medicatie. Het is beschikbaar in twee varianten en de tabletten zijn smakelijk waardoor je ze aan de meeste honden gewoon als snoepje kunt geven. Dus zonder dwang.  

  CBD-olie

  Hierbij is de eerste reactie van mensen vaak dat ze hun dier niet willen laten hallucineren. Gelukkig is dat hierbij niet het geval. CBD-olie levert geen stoned gevoel en geeft geen psychedelische effecten. De hallucinerende stoffen uit cannabis zitten niet in CBD-olie. Het heeft de voorkeur om de cbd-olie 5% oplossing te gebruiken bij honden. Het onderdrukt enkel de vuurwerkangst bij honden. Hoewel het ook een ontstekingsremmende werking heeft als je hond last van een ontsteking heeft. In geval van vuurwerkangst is dit uiteraard niet van toepassing.

  Ook in dit geval dien je er ruim van tevoren mee te starten. Liefst minimaal 2 weken vooraf. De startdosering bedraagt 2x daags 2 druppels van een 5% oplossing en deze kan verhoogd worden naargelang het effect met een maximum van 10 druppels per 24 uur. Deze dosering geldt voor elke hond met welk gewicht hij dan ook heeft. Vandaar dus ook dat je er zo vroeg mogelijk mee moet beginnen. Dan heb je ruim de tijd om te zoeken naar de juiste dosering voor jouw hond. 

  Rescue-remedy

  Rescue Remedy is een bekend middel dat extracties van diverse planten bevat die angst helpen te verminderen. Hierin zitten de vijf Bach bloesems: Cherry Plum, Clematis, Impatiens, Rock Rose en Star of Bethlehem. Ook bij dieren wordt dit veelvuldig ingezet om de stress te verminderen. Er is inmiddels een variant speciaal voor dieren op de markt waarin geen alcohol zit. Honden vinden alchohol namelijk vies smaken. De alcoholvrije variant van Rescue Remedy wordt door honden dan ook beter opgenomen.

  Hond met vuurwerkangst kreeg advocaat om te kalmeren en is nu stomdronken
  Hond kijkt angstig naar vuurwerk door het raam.

  Vuurwerkangst bij honden oplossen met advocaat

  Het is een oude oma-weet-raad oplossing om je hond een advocaatje te geven om wat te ontspannen. Helaas adviseren we als dierenarts niet om dit te proberen. Het geeft zijn lever een flinke opdonder en kan bij overdosering leiden tot coma. Daarnaast kan een hond onderkoeld raken wanneer hij te suf raakt van de alcohol. En zowel van een coma als van onderkoeling kan een hond overlijden. Geen goed begin van een nieuw jaar, lijkt mij. Er zijn veel veiligere manieren om je hond te laten ontspannen, zoals de medicatie die je bij je dierenarts kunt krijgen. 

   

  Tip 5: Feromonen tegen vuurwerkangst bij honden

  Naast voedingssuplementen kun je ook gebruik maken van feromonen om je hond minder angstig te laten zijn als gevolg van vuurwerkangst. Adaptil is een product dat werkt op basis van feromonen. Het bevat het “Dog Appeassing Pheromone”. Een stofje dat in de puppy-tijd door de tepels van de moederhond uitgescheiden wordt zodat de pups een geborgen gevoel ervaren. Ditzelfde feromoon kun je ook gebruiken in angst-situaties. In het geval van vuurwerkangst is een halsband het meest praktische omdat die ook mee kan wanneer je een wandeling met je hond maakt. Maar andere vormen van Adaptil werken ook prima tegen vuurwerkangst bij je hond. De halsband werkt ongeveer 4 weken. In die laatste week is de werking echter duidelijk wat minder. Dus zorg ervoor dat je vlak voor oud-en-nieuw een nieuwe band om doet zodat de werking voor je hond optimaal is.

   

  Tip 6: Inbakeren om je hond te kalmeren bij vuurwerkangst

  Is je hond af en toe compleet in paniek? Dan kun je hem rustig beet pakken en tegen je aan drukken in een knuffelhouding. Wat rustig masseren kan hierbij ook helpen. Geeft je hond aan dit niet te willen? Dan moet je hem echt loslaten anders kan hij nog verder in paniek raken en in zijn angst gaan bijten.

  Wanneer je hond rustig wordt van de druk op zijn borst dan kan het helpen om een Thundershirt voor hem te kopen. Deze geeft druk om hun borst heen en geeft daarmee het gevoel van veiligheid. Op dit principe van inbakeren is het thundershirt voor honden ontworpen. Er zijn 6 verschillende maten, dus het is belangrijk dat je jouw hond goed op meet zodat je de juiste maat voor hem kan kopen. Het spreekt voor zich dat een te ruim thundershirt niet zal werken, maar dat een te krappe ook niet bijdraagt in een gevoel van veiligheid. Meet je hond dus secuur op. Desnoods bestel je twee maten en stuur je de minst passende weer retour.

   

  Aangestoken vuurwerk
  Hond speelt met stok, maar het kan ook zomaar vuurwerk zijn waar hij mee besluit te spelen.

  Vuurwerk opeten door honden

  • Dit thema staat in principe los van de vuurwerkangst bij je hond. Maar we willen je er toch voor waarschuwen. Naast angst voor vuurwerk zijn er andere problemen die het vuurwerk voor honden met zich mee kunnen brengen. Honden kunnen vuurwerk opeten als ze het op straat vinden. Aangezien vuurwerk uit verschillende stoffen bestaat is de kans op vergiftigings-verschijnselen verschillend. Toch zijn over het algemeen de klachten zeer mild te noemen.

   Wanneer je hond vuurwerk heeft opgegeten is het verstandig om contact op te nemen met een spoed-dierenarts om te overleggen. Het kan in het geval van jouw hond verstandig zijn om hem bij de dierenarts te laten braken zodat alle stoffen uitgebraakt worden. Er is dan sowieso geen risico meer voor je hond. Maar uiteraard is voorkomen beter dan genezen. Let dus extra op tijdens de wandeling met je hond en voorkom dat hij de kans krijgt om vuurwerk op te eten. 

  Tip 7: Gehoorbeschermers voor honden

  Voor honden zijn er speciale gehoorbeschermers die geluid tegen houden. Ze laten dit echter nooit zomaar toe om op hun kop te zetten. Ook dit moet je dus trainen en dat kost uiteraard tijd. Gebruik veel snoepjes en begin met eerst op en gelijk weer af. Verleng de periode van ophouden steeds met kleine stapjes en wees geduldig. Alleen dan zal het je lukken om je hond dit op te doen tijdens oud en nieuw. 

   

  Tip 8: Voorkom wegvluchten tijdens vuurwerkangst bij honden.

  Ook is het belangrijk dat je jouw hond aan de riem houdt, anders kan hij in blinde paniek wegrennen en in het slechtste geval doodgereden worden door een passerende auto. Dat is geen fijn begin van het nieuwe jaar. Mocht je van je eigen hond al weten dat hij vlucht-gedrag vertoont dan is het verstandig om hem een GPS-systeem om te doen zodat je heel snel kunt achterhalen waar je hond zich bevindt als hij in blinde paniek is weggerend.

   

  Tip 9: Zet rustgevende muziek op om het vuurwerkgeluid te overstemmen

  Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat honden ook kunnen ontspannen van muziek. Een voorbeeld hiervan is het onderzoek dat gedaan is door de University of Glasgow in samenwerking met de Scottish SPCA. Een paar muziekgenres bleken door de meeste honden als rustgevend te worden ervaren. Uiteraard is elke hond anders en hebben ze hun eigen voorkeuren. Maar over het algemeen kun je het volgende stellen:

  • Klassieke Muziek: De meeste klassieke muziek stukken werken rustgevend op honden. Deze muziek helpt honden om te kalmeren tijdens een stressvolle situatie. Zo toonde een onderzoek aan dat honden in een asiel minder blaffen en rustiger liggen als er klassieke muziek te horen is in hun kennel.
  • Zachte of Instrumentale Muziek: Zachte muziek, zonder harde beats of luide uitschietende geluiden, kan ook rustgevend zijn voor honden. Dit omvat vaak instrumentale stukken die geen abrupte veranderingen in tempo of volume hebben.
  • Speciaal Ontworpen Muziek voor Honden: Er zijn ook muziekstukken speciaal gemaakt voor honden. Hierbij wordt rekening gehouden met het feit dat honden een zeer goed gehoor hebben en het bevat geen geluidfrequenties die angst of stress voor honden oplevert.
  • Reggae en Soft Rock: Uit het onderzoek dat uitgevoerd werd door de Scottish SPCA en de Universiteit van Glasgow, bleek dat honden minder stress bleken te hebben als ze luisterden naar reggae en soft rock. Wat op zich best een opvallende ontdekking is aangezien deze muziek soms best wel druk kan zijn.

  Het is verstandig om uit te zoeken welke muziek jouw hond laat ontspannen. Deze muziek kun je tijdens het vuurwerk aanzetten op een normaal volume. Je hoeft de muziek niet zo hard aan te zetten dat de vuurwerkknallen niet meer hoorbaar zijn. Dat volume wordt namelijk door elke hond als extra bron van stress ervaren, ongeacht welk muziekgenre je ook opgezet hebt.

   

  Tip 10: Versuffende medicatie tegen vuurwerkangst bij je hond

  Wanneer bovenstaande tips in het verleden niet hielpen dan kun je er ook voor kiezen om je hond te ondersteunen met sterkere medicatie. Hiervoor moet je helaas langs je dierenarts. Het middel moet immers veilig zijn om aan jouw hond te geven. Wanneer je hond een bepaalde ziekte of aandoening heeft dan is het belangrijk om de opties voor je huisdier te bespreken met je dierenarts. Simpelweg omdat bepaalde medicatie gevaarlijk kan zijn voor je zieke hond, terwijl het wel veilig is voor een gezonde hond. 

   

  De afgelopen jaren werd vooral Pexion en Sileo gebruikt voor honden met vuurwerkangst. Sileo is een suf makend middel dat maximaal 10 uur gebruikt kan worden (elke 2 uur een dosering, gedurende 5 doseringen) en Pexion maakt een hond relaxed en kan een paar dagen gegeven worden. 

   

  Nieuw op de markt in 2023 is het middel Tessie. Dit middel werkt op een vergelijkbare manier als Sileo, maar mag wel ingeslikt worden. Door dit middel wordt de schrikreactie en opwinding verminderd. Tessie kan gedurende 9 dagen veilig aan je hond gegeven worden met een maximale dosering 3x per dag. Aangezien het gaat om een vloeibaar medicijn is de toediening over het algemeen ook makkelijk. 

  Vroeger schreven dierenartsen ook wel middelen voor waardoor een hond niet meer kon bewegen en hij dus op het oog erg ontspannen leek te zijn. Inwendig was de hond echter in totale paniek. Het spreekt voor zich dat dit soort praktijken niet in het belang zijn van een hond met vuurwerkangst en dus ook niet meer toegepast worden. Bovenstaande middelen zorgen er dus werkelijk voor dat je hond zich nog wel kan bewegen als hij het echt wil, maar dat hij zich heel suf en slaperig voelt en geen stress ervaart van het vuurwerk geluid in zijn omgeving. 

   

  Hopelijk hebben jullie, inclusief je hond, dit jaar een relaxed oud-en-nieuw!

  Mocht je zelf nog andere geweldige tips hebben dan horen we die graag via de whatsapp knop. Maar hoe dan ook wensen wij van Dierenkliniek Online iedereen alvast een happy new year!

   

  Gelukkig nieuw jaar! Een toost.

  Vraag advies aan dierenarts Nanda

  Heeft je hond of kat een medisch probleem? En wil je advies van een onafhankelijke dierenarts? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop om advies aan te vragen. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je meer informatie over deze manier van advies geven en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je hond of kat!

  dierenarts Nanda