Een hoornvliesbeschadiging – Wat is het en hoe ontstaat het?

Verschil tussen staar en een hoornvliesbeschadiging

Wanneer u een witte waas op het oog ziet dan is het belangrijk om het oog goed te onderzoeken. Kijk goed of de waas enkel in de pupil zit of dat het op de buitenste laag van het oog zit. De pupil is het zwarte rondje in het midden van het oog. Zit het op het buitenste laagje van de oogbol dan is er sprake van een hoornvliesbeschadiging.
Staar

Wanneer er sprake is van staar (de witte/grijze waas zit dan alleen in de pupil, hier leest u daar meer over) dan is dit echter niet pijnlijk. Daarom knijpt hij zijn oog dus doorgaans niet dicht in het geval van staar. Meestal is dit ook aan twee ogen aan de gang en een hoornvliesbeschadiging is meestal slechts aan één oog. 

Hoornvliesbeschadiging

Ik heb helaas geen foto van een hond met een hoornvliesbeschadiging. Maar een indicatie van hoe dat eruit ziet vind je hieronder. 

Hond met staar.
Hier is het wit in de pupil. Normaal hoort dat zwart te zijn. Dit is cataract, oftewel staar. Er is hier dus geen sprake van een hoornvliesbeschadiging.
Nepfoto van een hond met een hoornvliesbeschadiging
Deze foto is nep. Er zit een vlek aan de buitenste laag van het oog. Meestal is dit wit/grijzig en soms met een rode gloed. Dan is er sprake van een hoornvliesbeschadiging.

Het hoornvlies is de buitenste laag van de oogbol. Het doorzichtige laagje dat voor de iris en pupil zit dus. Als er een vlekje zichtbaar is op deze laag dan is er schade aan het hoornvlies. 

Naar de dierenarts met een hoornvliesbeschadiging

Diagnose door uw dierenarts

Indien u denkt dat er schade is aan het hoornvlies dan kunt u het beste naar een dierenarts gaan. Deze zal dan een oranje kleurtje in het oog van uw hond doen. Deze oranje kleurstof wordt knalgroen als het in het oog van uw hond komt. Deze kleurstof hecht zich alleen aan de middelste laag van het hoornvlies. Bij schade aan het hoornvlies ontstaat er een groene vlek op het oog dat niet weg gewreven kan worden. 

Uitleg over een hoornvliesbeschadiging
Schematische tekening van een hoornvlies doorsnede
Doorsnede van het hoornvlies, de buitenste laag van het oog.
De buitenste en binnenste laag van het hoornvlies zijn heel dicht tegen elkaar aan liggende cellen. De oranje pijlen wijzen naar deze lagen. De middelste laag (groene pijl) is een beetje rommelig met veel vezeltjes. Aan deze vezeltjes hecht de groene kleurstof die de dierenarts gebruikt om te bepalen of er een beschadiging is. Wanneer de buitenste cel-laag niet beschadigd is kan de groene kleurstof niet vasthechten aan het oog en spoelt het gewoon weg. Er is niets te zien aan het oog.
Schematische doorsnede van een hoornvliesbeschadiging
Er is een groene vlek te zien wanneer er een beschadiging van het hoornvlies is.

Behandeling van een hoornvliesbeschadiging

Als de conclusie is dat er een hoornvliesbeschadiging is dan moet er gezorgd worden dat dit kan genezen. Het oog kan dit meestal ook heel goed zelf doen. Alleen komt er soms een bacterie in groeien. Daarom schrijven wij als dierenarts een antibioticazalf voor en laten de eigenaar deze zalf net zo lang geven totdat het oog weer genezen is. Het lastige is dat dat soms wel een maand of langer kan duren en dat een eigenaar herhaaldelijk op controle moet komen om die kleurstof weer te laten toedienen om te zien of het al genezen is. 

Het is lastig te zien, maar bij de pijl zit niet een gloed van een lamp maar een groene vlek. Hier is dus sprake van een hoornvlies beschadiging.

Moeilijke genezing van een hoornvliesbeschadiging

Soms geneest een beschadiging echter niet. De buitenste cellaag wil dan niet goed vasthechten aan de rommelige onderlaag. In dat geval is het nodig om onder narcose (niet altijd) het kapotte laagje eraf te krassen en een verse wond te maken. Dikwijls wordt er dan gelijk voor gekozen om een laagje slijmvlies van de binnenzijde van de oogleden los te maken en dit over het kapotte deel van het oog vast te hechten. Het ooglid kan dan (tijdelijk) niet open. Dan groeien de bloedvaten vanuit dat slijmvlies goed het hoornvlies in en komen er meer voedingsstoffen naar de beschadiging toe en is er een grotere kans op genezing. Later, tijdens een tweede operatie, wordt dit stukje dan helemaal losgemaakt van het ooglid zodat het oog ook weer geopend kan worden. Het oog zelf wordt gered, maar er blijft wel een litteken over op het oog dat het zicht vermindert. 

Oog verwijderen

Wanneer het oog nou echt niet meer wil genezen en voor veel pijnklachten zorgt dan wordt er vaak besloten om het oog te verwijderen. Dit klinkt heel naar, maar in de realiteit merken we vaak dat een dier dan binnen een paar dagen weer heel vrolijk en speels wordt. Hij is eindelijk van de pijn af!

Overleg met mij

Het spreekt voor zich dat het een ernstige aandoening is met verregaande gevolgen voor de rest van het leven van uw huisdier. Mocht u twijfelen over wat u moet doen dan mag u natuurlijk ook altijd even contact met mij opnemen via whatsapp. Stuur mij een heel scherpe foto van het oogje van uw hond of kat zodat ik het goed kan beoordelen. Hopelijk kan ik u dan geruststellen ofwel in elk geval wat meer zekerheid geven of het echt nodig is om naar uw eigen dierenarts te gaan.