Jeuk aan een of meer poten

Inleiding

Wanneer een hond jeuk (of irritatie) aan een poot heeft dan zal hij/zij er heel veel aan likken of bijten. Vooral bij honden met een licht gekleurde vacht zie je dan vaak een rood-bruine verkleuring van de vacht ontstaan.

Goed onderzoeken van jeuk plek aan een poot

In geval van jeuk of irritatie is het noodzakelijk om de poten goed te gaan bekijken. Vooral de huid zelf (dus onder de vacht) goed bekijken. Deze hoort een normale kleur te hebben. Vaak lichtroze, maar als de huid van uw hond gepigmenteerd is dan kan deze ook donkerbruin tot zwart zijn. In elk geval moet de huid geen beschadigingen hebben, niet stinken en niet etterig zijn en geen zwellingen of schilfers hebben. In feite hoort de vacht op die plek ook droog te zijn, maar door het likken kan het natuurlijk nat zijn van het speeksel. Het mag in elk geval niet nat zijn als gevolg van etter of wondvocht. Wanneer de huid rood is dan is er een huidontsteking en kunt u hier meer informatie vinden. 
Er zit een bruine verkleuring op de poot als gevolg van pijn of jeuk en likken aan de poot.

Een wondje als oorzaak van jeuk aan een poot

Ziet u tijdens het onderzoek van de jeukende plek een wondje zitten dan is het wondje waarschijnlijk de oorzaak. Genezende wondjes jeuken waardoor een hond eraan likt. Maar wondjes die geïnfecteerd zijn jeuken ook. Deze zien er echter vochtig en onrustig uit. Genezende wondjes zijn doorgaans droog en zien er rustig uit. Wanneer een wondje er normaal uit ziet hoeft u er in principe niets aan te doen. Wel kunt u het wondje afdekken met een zelfklevend verband. Uw hond kan de wond dan niet kapot likken. Ziet de wond er onrustig uit dan is het verstandig om 3x daags wat Vetramil wondzalf op te doen gedurende 7 dagen. Deze zalf is op basis van honing. Honing heeft als werking dat het in geïrriteerde weefsels een klein beetje waterstofperoxide vormt waardoor de bacteriële groei tegen gegaan wordt. Geneest het niet? Dan moet u toch even naar uw dierenarts. 

Etterige uitvloei

Heeft de huid een etterige uitvloei dan is er sprake van een bacteriële infectie. Het beste kunt u dit behandelen met een zalf die u van uw dierenarts kunt krijgen, maar dan moet u met uw hond bij de dierenarts langs. Mocht u zelf willen proberen om de bacteriën tegen te gaan dan kunt u gebruik maken van Vetramil wondzalf. Deze zalf moet u dan 3x daags op de plek smeren gedurende ongeveer 7 dagen. 

Voedselallergie als oorzaak van jeuk aan een poot

Heeft een hond echt jeuk aan zijn poten? En komt het steeds weer terug nadat het even over lijkt te zijn geweest? Dan is de kans aanwezig dat uw hond een allergie heeft. In de meeste gevallen is dit een allergie voor iets dat in zijn voeding zit. Hier leest u meer over een voedselallergie bij honden.

Atopie als oorzaak van jeuk aan een poot

Maar naast een allergie voor voeding kan een hond ook een allergie hebben voor omgevingsstoffen. We noemen dat een atopie. Als voorbeeld is er bijvoorbeeld een allergie voor huisstofmijt, boompollen, graspollen etc. Om een diagnose te stellen van een atopie zult u helaas naar uw eigen dierenarts toe moeten gaan. Deze kan bloed afnemen bij uw hond en dit monster laten opsturen voor een allergie-onderzoek. Zodra u weet waar hij allergisch voor is dan kunt u er wellicht wat aan doen. Helaas is het echter vaak zo dat de oorzaak niet weg te nemen is. Wel kunt u dan maatregelen treffen om de hoeveelheid van de stof te verminderen ofwel door medicatie aan uw hond te geven om de klachten te onderdrukken. Wilt u meer lezen over een atopie dan kunt u dat hier vinden

Desensibilisatie is een mogelijke oplossing voor jeuk als gevolg van een atopie bij de hond

Huidweerstand verhogen

De weerstand van de huid kunt u verhogen (en daarmee de jeukklachten verminderen) door het geven van Megaderm. De huid, dus ook die op de poten, wordt sterker waardoor huid-klachten, waaronder jeuk, verminderen. Milde allergie-klachten kunnen zelfs geheel verdwijnen. De allergie is er dan nog wel, maar je hond kan zelf de symptomen voldoende onderdrukken.  Ook kun je de voeding van je hond aanpassen naar een voeding voor een atopie (dit is een andere dan voor een voedselallergie!). Een voorbeeld daarvan is Royal Canin Skin Care. Mocht u liever een voeding geven op een natuurlijke basis dan kunt u kiezen voor Husse Opus Ocean. In beide producten zitten de essentiele vetzuren verwerkt die ook in de Megaderm zit waardoor de allergie onderdrukt wordt. Megaderm erbij geven is dus niet nodig. 

Meer hulp nodig?

Heeft u behoefte aan meer informatie of begeleiding bij de jeuk dan kunt u mij via whatsapp om advies vragen.