Jeuk aan de flanken bij je hond – Hoe los je dit op?

Inleiding

Jeuk aan de flanken van een hond is een veelvoorkomend probleem voor huisdier-eigenaren. Het kan worden veroorzaakt door verschillende factoren. Bijvoorbeeld vlooien- en tekenbesmettingen, voedselallergieën, huidinfecties en droge huid. Als het niet behandeld wordt, kan het leiden tot huidirritatie, infecties en haarverlies, wat voor je hond natuurlijk erg vervelend kan zijn.

Hond heeft last van jeuk aan zijn flanken.

Oorzaken van jeuk aan de flanken

Vlooien- en tekenbesmettingen

Vlooien en teken kunnen jeuk en ongemak veroorzaken bij honden. Vlooien zitten vooral op hun flanken, omdat ze zich in deze omgeving vaak verzamelen. Vlooien en teken kunnen ook ziekten verspreiden en in ernstige gevallen bloedarmoede veroorzaken. Indien de bloedarmoede zeer ernstig is kan dit zelfs dodelijk voor je hond aflopen. Vlooien kun je vinden door gebruik te maken van een vlooienkam. 

Door met deze kam je hond te kammen blijven vlooien en vlooienpoepjes hangen in de kam. Vlooien zien er uit als kleine zwarte bewegende en springende fruitvliegjes. De vlooienpoepjes zien eruit als zwarte zandkorreltjes. Meer informatie over vlooien en hoe je er vanaf komt lees je op onze pagina over vlooien

Huidinfecties

Bacteriële en schimmelinfecties kunnen jeuk en ongemak veroorzaken bij honden. Dit is een veel voorkomende oorzaak van jeuk aan de flanken. Deze infecties kunnen worden veroorzaakt door bacteriën, gisten en schimmels en kunnen soms moeilijk te behandelen zijn. Huidinfecties zijn vaak lokale plekken met een rood en nattig uiterlijk. We noemen ze ook wel hotspots. Meer informatie over hotspots en hoe je er vanaf komt lees je op onze pagina over hotspots

Voedselallergieën

Net als bij mensen, kunnen honden ook allergieën ontwikkelen voor bepaalde voedingsmiddelen. Deze voedselallergieën kunnen jeuk, uitslag en maag-darmklachten veroorzaken zoals buikpijn, braken en diarree. In dit artikel hebben we het dan vooral over jeuk. Vaak hebben honden jeuk over hun hele lichaam, maar het kan ook meer lokaal voorkomen, waaronder jeuk aan de flanken. Een uitgebreide uitleg over voedselallergieën lees je op onze pagina over voedselallergieën

Allergieën voor omgevingsfactoren - de atopie

Over het algemeen geven atopische allergieën met name jeuk op de buik en de oksels en liezen. Maar jeuk aan de flanken komt ook wel voor. Er is in dat geval sprake voor stoffen die ze bijvoorbeeld inademen  zoals pollen of huisstofmijt. Meer informatie kun je lezen op onze pagina over een atopie.  

Droge huid

Honden kunnen ook een droge huid ontwikkelen, wat ongemak en jeuk aan de flanken kan veroorzaken. Dit kan worden veroorzaakt door een verscheidenheid aan factoren, waaronder leeftijd, erfelijkheid, dieet en de leefomgeving. Je ziet dan vaak een doffe vacht, vaak met overmatig veel schilfertjes. Op zichzelf kan dit niet veel kwaad, maar als je hond er jeuk aan de flanken door krijgt is het verstandig om dit op te lossen. 

Hond krabt zich suf als gevolg van jeuk aan de flanken.

Symptomen van jeuk aan de flanken:

   • Krabben: Als je hond constant zijn flanken krabt of bijt, is dit een teken van jeuk.

   • Likken: Honden kunnen ook de aangedane plek likken om de jeuk te verlichten.

   • Haarverlies: Als de jeuk ernstig is, kan het vele krabben of bijten haarverlies veroorzaken op de aangedane plek.

   • Roodheid en zwelling: De huid kan ook rood en opgezwollen worden, wat een teken is van een ontsteking.

   • Huidletsels: In ernstige gevallen kunnen wondjes ontstaan door het krabben en bijten, die geïnfecteerd kunnen raken als ze niet behandeld worden.

Behandeling van jeuk aan de flanken

Vlooien- en tekenbehandeling

Als de oorzaak van de jeuk aan de flanken vlooien of teken zijn, is het belangrijk om deze parasieten te verwijderen. Er zijn verschillende producten beschikbaar voor de behandeling van vlooien en teken, waaronder tabletten, sprays, shampoos, pipetten en halsbanden. Als je hond graag zwemt dan is het verstandig om een middel te gebruiken dat inwendig opgenomen wordt. In andere gevallen is het verstandig om middelen te gebruiken die uitwendig blijven. 

Uitwendig gebruik    

Inwendig gebruik

Huidinfectiebehandeling
Als de oorzaak van de jeuk aan de flanken een huidinfectie is, dan is het belangrijk om deze te behandelen met antibacteriële middelen. Zorg er eerst voor dat je de haren wegknipt zodat die niet in de wond kunnen gaan plakken. Daarna kun je gebruik maken van betadine zalf. Dit moet je 2x daags op de plek smeren en zorgen dat je hond niet aan de wond kan zitten.

Nadat de betadine een half uurtje heeft kunnen intrekken is het verstandig om de plek in te smeren met Vetramil honingzalf 2x daags. 

Met deze behandeling hoor je te zien dat de plek na 2 dagen droog geworden is en dat er minder jeuk ontstaan is. De plek zelf hoort na 7-10 dagen compleet genezen te zijn. 

Voedselallergiebehandeling

Als de oorzaak van de jeuk aan de flanken een voedselallergie is, is het belangrijk om het dieet van je hond te wijzigen. Door een voeding te geven waarin geen stoffen zitten waar een hond allergisch op kan reageren los je de voedselallergie op. Voordat je resultaat begint te zien duurt het minimaal 4 weken. Heb je na 8 weken nog geen resultaat gezien, dan is er geen sprake van een voedselallergie. Lees op de pagina over een voedselallergie hoe je exact de voedselallergie test moet doen. Je kunt gebruik maken van de volgende voeding.

Droge huid èn atopie behandeling

Als de oorzaak van de jeuk aan de flanken een droge huid is, kunnen voedingssupplementen of speciale huidverzorgingsproducten worden gebruikt om de huid gehydrateerd en gezond te houden. In de meeste gevallen helpt het toevoegen van zalmolie aan zijn eigen voeding. Maar je kunt ook een voeding gebruiken waar al extra voedingssupplementen doorheen gedaan zijn. Bijvoorbeeld Royal Canin Skin Care. De zelfde behandeling geldt voor een atopie. De weerstand van de huid verhoogd hier namelijk aanzienlijk mee waardoor de kans op een atopische reactie verminderd wordt. In veel gevallen zijn er bij een atopie echter nog wel aanvullende medicijnen nodig om je hond helemaal jeukvrij te krijgen. 

Heb je behoefte aan persoonlijk advies voor jouw hond?

Maak dan gebruik van onderstaande whatsapp knop. Hiermee stuur je een whatsapp bericht naar dierenarts Nanda. Op de Home-pagina lees je hoe dit in zijn werk gaat en wat de kosten hiervoor zijn.