Een kale buik bij de hond- Hoe ontstaat dit?

Hoe ontstaat een kale buik?

Een hond heeft van nature vaak een buik die wat dunner behaard is dan de rest van zijn lichaam. Bij sommige rassen zijn de buikjes zelfs compleet kaal. Is dit al van jongs af aan en is er geen sprake van jeuk? Dan is hoort dit gewoon bij jouw hond. 

Afwijkend is het echter wanneer je hond normaal gesproken wel haren op de buik heeft zitten, maar nu veel minder of zelfs helemaal een kale buik heeft. In dat geval moeten we onderscheid maken in twee groepen. De ene groep is haaruitval als gevolg van schade aan de haarzakjes. De andere groep is de groep waarbij geen haren meer gemaakt worden. 

Een kale buik bij een hond is niet altijd afwijkend.

Welke oorzaken veroorzaken schade aan de haarzakjes?

In dit geval is het mogelijk dat er teveel wrijving is op de buik. Heb je bijvoorbeeld een jas of hesje voor je hond? Kijk dan eens of die niet heel erg over de buik heen schuurt. Het kan zo de haren laten afbreken of epileren. Daarnaast kan een hond zelf ook erg veel likken of krabben aan een buik waardoor hij een kale buik krijgt. In dat geval is er sprake van jeuk op de buik. Lees de oplossing ervan op die pagina. . 

Naast wrijving is het ook mogelijk dat er parasieten leven in de haarzakjes die de oorzaak zijn van de kale buik. Bij de hond is er in dat geval meestal sprake van de Demodex-mijt. Hoewel dit meestal meer kaalheid geeft aan de kopregio. Uiteraard kunnen andere mijten ook spelen, maar die geven meestal meer jeuk en schilfers dan alleen haaruitval. Om mijten aan te pakken kun je het beste gebruik maken van Bravecto, Stronghold of Advocate. Deze middelen kun je kopen aan de balie bij je dierenarts. Ook kun je mij om een recept vragen zodat je deze middelen zelf online kunt kopen. De kosten voor een recept zijn €10,00. 

Wat minder vaak voorkomt is een huidschimmel die de haarzakjes kapot maakt. Deze schimmel leeft in de huidlagen en beschadigd de huid, inclusief de huidzakjes. Hierdoor ontstaat er een kale buik. Doorgaans zijn vooral de kop en de poten het ergst aangetast en niet de buik. Wel is het mogelijk ook besmettelijk voor jezelf. Heb je zelf dus ook wat vlekken op je huid dan is de kans groter dat het in dit geval gaat om een huidschimmel. 

een dun behaarde buik bij een jack russel terrier.

Welke oorzaken veroorzaken een kale buik doordat de haren niet groeien?

De meeste voorkomende oorzaken van een kale buik zijn een slecht werkende schildklier of de ziekte van cushing. Als er sprake is van een slechter werkende schildklier dan is dit meestal op de leeftijd van rond de 2 jaar. Terwijl de ziekte van cushing vaak op wat oudere leeftijd ontstaat. Bij een slecht werkende schildklier is een hond vaak ook erg traag en eet slecht. En ondanks dat wordt hij vaak wel dikker. Bij de ziekte van cushing wordt er teveel cortisol aangemaakt door het lichaam. Dit is het stress-hormoon. Deze ziekte is vast te stellen met een speciaal urine onderzoek. Vermoed je een van beide ziektes? Dan is het verstandig om contact op te nemen met je dierenarts. Deze kan dan verder onderzoek uitvoeren om de ziekte vast te stellen of uit te sluiten. Beide ziektes zijn gelukkig wel te behandelen waarna de kaalheid in de meeste gevallen gewoon weer oplost. 

Een kale buik als gevolg van littekens.

Wanneer er ooit een verwonding op de buik geweest is dan bestaat de kans dat er een litteken ontstaan is. Kenmerkend van littekens is dat er geen haren groeien op het littekenweefsel. Het is wellicht iets minder mooi, maar het kan ook geen kwaad. Je hond heeft hier geen last van. 

Hond laat zijn buik bekijken.

Hoe kun je een kale buik oplossen?

De oplossing hangt uiteraard af van welke oorzaak er speelt. Een mijt kun je oplossen met een middel tegen mijten. Een huidschimmel kun je oplossen met een schimmelcreme (kleinere oppervlakken) of schimmelshampoo (grotere oppervlakken). Oplossingen van jeuk kunt u terugvinden op de pagina over jeuk op de buik.  En de slecht werkende schildklier of ziekte van cushing kunnen met medicatie van je dierenarts behandeld worden. 

Verder kun je de kracht van de huid ondersteunen met essentiële vetzuren. Deze vetzuren zorgen ervoor dat de huid een betere kwaliteit krijgt. Daarnaast krijgt de huid een betere weerstand tegen verschillende oorzaken van een kale buik. Essentiële vetzuren zitten bijvoorbeeld in een kwalitatief goede zalmolie. Of in voedingen die de huid ondersteunen. Royal canin skin care is daar een voorbeeld van. 

Een kale buik kun je oplossen met een speciale voeding.

Heeft u nog vragen over de kaalheid bij uw hond?

Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp kop. Hiermee kun je een bericht sturen aan dierenarts Nanda en met haar overleggen. Hoe dit werkt en wat de kosten hiervoor zijn vind je op de Home-pagina