Hond heeft jeuk op zijn buik – Wat kun je eraan doen?

Je hond heeft jeuk aan zijn buik. Wat zijn de symptomen?

Een hond met jeuk aan zijn buik zit veel vaker dan normaal te bijten of te krabben aan zijn buik. Soms zelfs zo erg dat ze zichzelf kapot krabben of bijten. De ontstane wonden kunnen dan gaan infecteren en op die manier voor nog meer jeuk gaan zorgen. Niet alleen super vervelend voor je hond, maar ook voor jou als eigenaar. Je zou er haast zelf jeuk van krijgen! En dan hebben we het nog niet eens over de kale buik die bij je hond ontstaat

Welke oorzaken zijn er bij honden met jeuk aan hun buik?

Je hond heeft jeuk en de meest voorkomende oorzaak hiervoor is een vlooien probleem. En dat kan zowel jeuk zijn als gevolg van het bijten en lopen van de vele vlooien. Maar het kan ook ontstaan door een vlooienallergie. Daarnaast kunnen mijten een oorzaak zijn. Een voedselallergie en een allergische reactie op stoffen in zijn omgeving is ook mogelijk. Maar daarnaast is het mogelijk dat uw hond last heeft van een huidschimmel. Dit komt bij honden niet overdreven vaak voor en hoeft ook niet altijd jeuk te geven. 

Hond jeuk aan buik
Vlooien

Wanneer vlooien over het lichaam lopen dan kriebelt dit. Dus de hond heeft een beetje jeuk. Maar stel je voor dat ze daar met zijn duizenden lopen, dan jeukt dit veel meer. Ook bijten de vlooien uw hond in zijn huid om bloed op te nemen. Ze hebben dit bloed nodig voor de voortplanting. Maar ook dit bijten kan voor jeuk zorgen. 

Maar ook kan een hond een allergische reactie hebben op het speeksel van de vlo. In dat geval zie je als eigenaar meestal geen vlooien lopen. Alleen zolang je hond één keer door een vlo gebeten wordt per week kan hij al continue jeuk aan zijn buik hebben. En zeg nou zelf… 1 vlo kun je als eigenaar toch makkelijk over het hoofd zien?

Een vlooienbehandeling is echter vrij simpel. Gebruik een goed middel dat vlooien binnen 24u dood maakt. Je hebt ze in tablet vorm om in te slikken en in pipet-vorm voor in de nek. Zwemt een hond graag, dan gebruik je beter de tablet vorm. Anders heeft de pipet-vorm de voorkeur. Zelf heb ik de voorkeur voor Advantix. Je hond heeft geen jeuk meer op de buik zodra er geen vlooien meer zijn. Vlooien leven echter ook in de omgeving van de hond. En die moeten eerst op uw hond springen om vervolgens dood te gaan. Hij zal dus nooit de volgende dag al jeuk-vrij zijn. Zeker bij een vlooienallergie duurt dit minimaal 10 dagen voor de jeuk klachten geheel over zijn. Maar uiterlijk met een maand hoor je resultaat te zien. 

Mijten

Mijten zijn kleine spinachtige beestjes die leven in de huid van de hond. Afhankelijk van de soort leven ze dieper of oppervlakkiger. Zo heb je de oppervlakkig levende Cheyletiella mijt of de diep levende Demodex mijt. De Sarcoptes mijt zit een beetje halverwege. Ze eten over het algemeen huidschilfers maar kunnen daarnaast de huid ook beschadigen. Reden genoeg dus om jeuk te krijgen. 

Mijten zijn iets lastiger op te lossen dan vlooien. Ze zijn wat beter bestand tegen de anti-parasitaire middelen. Om resistentie vorming te voorkomen worden die middelen niet vrij verkocht in dierenwinkels. U kunt ze dan ook alleen maar kopen aan de balie bij uw dierenarts (dus zonder consult) ofwel kunt u ze zelf online kopen door middel van een recept van mij. Hierbij gaat het vooral om de middelen Bravecto, Stronghold en Advocate. De mijten gaan meestal binnen 24u dood en na een paar dagen is de huid grotendeels genezen. Je hond heeft nog slechts een paar dagen jeuk, maar daarna zal de jeuk al sterk afnemen. Mocht je behoefte hebben aan een recept dan kun je op onderstaande link klikken. Na betaling van €10,- ontvangt u diezelfde dag van mij nog een recept. 

Hond heeft jeuk op buik
Allergische reactie

Er zijn verschillende allergieën die voor behoorlijk veel jeuk op de buik bij je hond kunnen zorgen. Een hond heeft jeuk als er bijvoorbeeld sprake is van een vlooienallergie waarover je eerder al meer las. Maar ook een voedselallergie kan de oorzaak zijn. Of een atopie. Dit is een moeilijk woord voor een allergie voor stoffen die een dier inademt. Daar valt bijvoorbeeld een allergie voor boompollen of graspollen in, huisstofmijt allergie etc. Op de pagina over een voedselallergie lees je een heel duidelijke uitleg over hoe je dit zelf kunt vast stellen en kan oplossen. Op de pagina atopie lees je meer over wat je kunt doen wanneer je je hond van een atopie verdenkt. Over het algemeen ontstaan allergische reactie rond de leeftijd van 1 jaar. Is je hond dus al 14 jaar, dan is de kans op een allergie iets minder groot. 

Maar ook kan een hond een allergische reactie hebben op bijvoorbeeld een schoonmaakmiddel, een wasmiddel of een stofje dat gebruikt werd bij het maken van zijn mand of kussen. De klachten zijn dan begonnen in de maand nadat u van middel of product veranderd bent. Gebruik in dat geval weer even het oude middel en de klachten zouden snel moeten verdwijnen. 

Huidschimmel

Bij een huidschimmel is er vrijwel altijd een huidbeschadiging zichtbaar. De huid ziet er rood en geïrriteerd uit. De hond heeft soms ook jeuk. Een huidschimmel groeit in de oppervlakkige lagen van de huid en in de haren en beschadigd deze waarbij ze voor jeuk zorgen. Sommige huidschimmels zijn ook besmettelijk voor mensen en dan vooral voor onder andere kinderen en zwangere vrouwen. Mocht u bij hen ook rode vlekjes zien dan is de kans groot dat het om een huidschimmel gaat. 

Mocht je hond kleine plekjes hebben dan kun je proberen of miconazolnitraat zalf de plekjes doet verdwijnen. Is dat het geval dan gaat het zeer waarschijnlijk om een huidschimmel. Speelt het over zijn gehele buik, dan is het verstandiger om even langs de dierenarts te gaan om een schimmelkweek te laten doen. De behandeling moet dan namelijk wat intensiever. 

Helpt het allemaal niet?

Super vervelend! Je hond heeft jeuk en het wil maar niet over gaan. Die jeuk maakt jullie allemaal geïrriteerd. U kunt het beste naar uw dierenarts toe gaan en om advies vragen. Mocht u toch nog zelf wat willen doen dan kunt u ook proberen of essentiële vetzuren de oplossing zijn. Deze stoffen zorgen ervoor dat de huid sterker wordt en daardoor minder gevoelig wordt voor jeuk-prikkels. U kunt hiervoor Megaderm gebruiken. Wilt u liever iets natuurlijks geven dan is zalmolie ook een heel geschikte bron van essentiële vetzuren. 

Naar uw dierenarts

Uw hond heeft nog altijd jeuk op zijn buik en niets helpt? Dan is het toch beter om langs de dierenarts te gaan voor hulp. Het hangt een beetje van de dierenarts af of ze het gelijk willen voorschrijven, maar er bestaan medicijnen die de jeuk-prikkel in de hersenen tegen gaan. De jeuk is er dan nog wel, maar uw hond merkt er niets van. Zo kan de huid gaan genezen en bestaat de kans dat hij daarna klachtenvrij is. Maar het is helaas ook mogelijk dat de jeuk gewoon weer terug komt. Dan zal er toch verder onderzoek gedaan moeten worden. In een zeer ernstig geval kan de dierenarts u en uw hond ook doorverwijzen naar een dermatoloog voor honden. 

Krabben op de jeukende buik van een hond.

Heeft u behoefte aan overleg?

Uw hond heeft nog steeds jeuk op zijn buik? Mocht u er behoefte aan hebben dan kunt u gebruik maken van onderstaande whatsapp knop. U kunt dan onze dierenarts specifiek voor uw hond om advies vragen. Maak ook gebruik van foto’s en filmpjes om het probleem duidelijk te maken! Meer informatie over deze mogelijkheid en de kosten hiervoor leest u op de home-pagina