Je kat heeft iets in zijn keel – Hoe los je dat op?

Katten zijn nieuwsgierige beestjes en hebben de neiging om met verschillende voorwerpen te spelen of ze zelfs in hun bek te pakken. Soms kan het echter gebeuren dat je kat per ongeluk iets inslikt wat vervolgens vast komt te zitten in zijn keel. Hier kun je als eigenaar uiteraard erg ongerust over zijn. In dit artikel zullen we de mogelijke oorzaken, symptomen en behandeling bespreken als je kat iets in zijn keel heeft zitten. Op die manier kun je adequaat reageren in geval van nood.

Oorzaken: voorwerpen die klem kunnen komen in de keel van je kat

Er zijn verschillende voorwerpen die wij als dierenarts met enige regelmaat uit de keel van een kat moeten halen. Met stip op nummer één staat de grasspriet. Katten eten immers graag grasspietjes op om hun haarballen uit te braken. Bij een enkele kat komt het voor dat die grasspriet niet de goede route neemt en op die manier klem komt te zitten in de neus/keel overgang. Maar ook andere planten deeltjes kunnen we daar terug vinden. Bij deze voorwerpen is er geen verstikkingsgevaar, maar ze kunnen er wel behoorlijk veel hinder van ondervinden.

Verder zien we ook vaak knoopjes, naalden of onderdelen van (hun) speelgoed. Daarnaast kunnen ze ook draden doorslikken waarbij er dan een deel van de draad blijft hangen aan een tand en de rest wel ingeslikt wordt. Je zult nog versteld staan van hoe vaak dat voor komt! De darmen zullen dan “opkruipen” over de draad en daarmee hun functie niet kunnen uitvoeren. Met de dood tot gevolg. Overigens hebben ze van de draad in hun keel zelf dan vaak niet zo heel veel last. 

kitten speelt met tauw. Dit is een veel voorkomende oorzaak van een voorwerp dat klem komt te zitten in de keel van een kat.

Symptomen bij een kat die iets klem heeft zitten in zijn keel.

Het is belangrijk om de symptomen te herkennen als een kat een voorwerp in zijn keel heeft zitten.  Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

      • Kolhalzen of overgeven zonder dat er iets uit hun keel komt
      • Kwijlen. Het speeksel kan niet via de normale route weg uit de bek als de kat niet goed kan slikken
      • Moeite met slikken of weigeren om te eten. 
      • Veranderingen in stemgeluid, zoals piepen of heesheid.
      • Ernstige ademhalingsproblemen, zoals snelle ademhaling of benauwdheid. Bij extreme gevallen zal hij zelfs helemaal niet meer kunnen ademhalen. 
      • Etterige uitvloei uit de neus. Vooral grassprietjes kunnen al wat langer in de keel zitten en dan voor een infectie zorgen. Het lichaam reageert met de vorming van etter om de grasspriet op te ruimen. 

Niet alle symptomen komen voor wanneer een kat iets in zijn keel vast heeft zitten. 

Behandeling indien er iets klem zit in de keel van je kat

Vermoedt je dat je kat een voorwerp in zijn keel heeft? Dan is het belangrijk om direct actie te ondernemen. Als het voorwerp er lang zit dan kan het ten eerste de ademhaling bemoeilijken. Maar ook is het mogelijk dat het voorwerp de keel, slokdarm of luchtpijp beschadigd doordat het de bloedsomloop van het slijmvlies blokkeert. Het slijmvlies zal dan afsterven. Deze schade zal zich herstellen met littekenweefsel. En dat weefsel is doorgaans stugger en dikker dan het normale weefsel waardoor de keel, slokdarm of luchtpijp niet meer normaal kan functioneren. Hoe minder de schade is, hoe groter de kans op volledig herstel. 

Neem bijvoorbeeld de slokdarm. Die moet een beetje kunnen uitrekken wanneer er voedsel doorheen komt. Indien dat niet meer lukt als gevolg van het littekenweefsel, dan blijft het voedsel hangen in de slokdarm en komt het niet aan in de maag. De vertering kan dus niet plaats vinden. Je kat zal verhongeren als hier niets aan gedaan wordt. 

Wanneer je denkt dat er iets in de keel van je kat zit is het dus noodzakelijk om te onderzoeken of het er werkelijk zit en om het er vervolgens zo snel mogelijk uit te (laten) halen.

Blijf kalm

Het is essentieel om je rustig te gedragen en je kat gerust te stellen. Katten kunnen jouw angst of paniek oppikken, waardoor ze gestrest kunnen raken. En een gestreste kat zal zich niet laten onderzoeken, laat staan behandelen.

Controleer de ademhaling van je kat

Beoordeel de ademhaling van je kat. Als je merkt dat hij ernstige ademhalingsproblemen heeft of zelfs helemaal niet kan ademen, moet je onmiddellijk naar je dierenarts gaan. Kijk wel eerst in de keel van je kat (als hij dat toelaat in zijn eigen paniek) of je het voorwerp er makkelijk zelf uit kunt halen. Maar probeer dit hooguit 10 seconden! Daarna moet je met grote spoed naar je dierenarts. Als het iets groots is dan kun je het vaak van buitenaf in de keel terug duwen in de richting van zijn neus en het dan uit de bek halen met een tangetje. 

Onderzoeken van je kat
Als hij niet in ademnood is dan heb je iets meer tijd. Je kunt zijn keel voorzichtig inspecteren of je een zichtbaar vreemd voorwerp kunt ontdekken. Wees echter voorzichtig, want je kat kan angstig of pijnlijk reageren. Kun je het er niet gemakkelijk uithalen met een tangetje? Ga dan naar je dierenarts. Deze kan je kat een kortdurend roesje geven om het voorwerp te verwijderen. Dat is een stuk minder stressvol voor je kat en de kans op schade aan zijn keel is vele malen kleiner doordat de spieren in de bek en keel van je kat ontspannen.
Neem contact op met je dierenarts

Bel zo snel mogelijk je dierenarts en beschrijf de situatie. Ze zullen je begeleiden bij de juiste stappen die je moet nemen. Bijna altijd zullen ze je vragen om direct naar de kliniek te komen tenzij ze van mening zijn dat hij in de tussentijd zal stikken. Zij zullen de volgende stappen kunnen ondernemen:

          • Sedatie: Als het voorwerp binnen bereik zit en je kat kalm genoeg is, kan de dierenarts je kat mogelijk met medicatie wat suf maken om het voorwerp te verwijderen. Is je kat erg in paniek dan kan een kortdurende algehele narcose nodig zijn. 
          • Endoscopie: In sommige gevallen kan de dierenarts een kleine camera op een flexibele buis gebruiken om het vreemde voorwerp te lokaliseren en te verwijderen. Dit wordt bijvoorbeeld vaak bij grassprietjes gedaan. Met de camera kan dan ook nog even in de neusholte gekeken worden of daar geen ernstige schade ontstaan is door het grassprietje (of wat er dan ook zat). Of dat er nog een tweede zit bijvoorbeeld.  
          • Chirurgische ingreep: Als het voorwerp dieper in de keel of slokdarm is vast komen te zitten, kan een operatieve ingreep noodzakelijk zijn om het veilig te verwijderen. Dit wordt gedaan onder algehele narcose. Dit is echter maar zeer zelden nodig.  
Een kat met een vreemd voorwerp vast in zijn keel moet soms geopereerd worden, zoals hier.

Nazorg

Na de behandeling zal de dierenarts instructies geven voor de nazorg van je kat. Het kan nodig zijn om medicatie te geven zoals antibiotica of pijnstillers, zijn voeding aan te passen (natvoer in plaats van brokjes) of hem beperken in de hoeveelheid beweging die hij mag hebben tijdens het herstelproces. Het hangt allemaal af van de hoeveelheid schade die is ontstaan. Volg de instructies van je dierenarts nauwkeurig op en plan indien nodig een follow-up-afspraak.

Heb je behoefte aan overleg met een dierenarts?

In dat geval kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop. Hiermee stuur je een bericht aan dierenarts Nanda. Stuur ook gerust wat foto’s of filmpjes mee om het probleem te laten zien. Dierenarts Nanda zal dan proberen je zo goed mogelijk te helpen. Reageert ze in dit geval niet binnen 10 minuten? Dan moet je contact zoeken met je eigen dierenarts. Is je kat in ademnood? Dan bel je sowieso je eigen dierenarts!

Op de Home-pagina lees je meer over deze manier van advies geven. Ook lees je daar wat de kosten zijn voor het geven van advies. Hopelijk is je kat dan snel van zijn ontstoken lip af.