Je kat heeft jeuk bij zijn staart

Hoe los je dit op?

Wanneer je kat jeuk heeft bij zijn staart dan wordt hij daar vaak helemaal gek van. En jij als eigenaar krijgt ook de kriebels van al dat gelik en gebijt bij die staart. De reden voor de jeuk is meestal een vlooienallergie, maar ook andere oorzaken zien we met enige regelmaat. In dit artikel bespreken we de mogelijke oorzaken en hoe je ze behandeld. Daarmee kun je hopelijk snel de jeuk bij de staart van je kat oplossen. 

 

Kat heeft jeuk bij zijn staart en likt zich helemaal kaal.

Hoe herken je jeuk bij de staart van je kat?

Wanneer je kat jeuk heeft dan zal hij heel veel gaan likken en bijten op de plek van de jeuk. In dit geval zal hij dus bij jeuk aan of bij zijn staart heel veel gaan likken en bijten in die regio. Hierbij zie je dat je kat vaak een beetje geïrriteerd is. Het lukt je kat immers niet goed om de jeuk bij de staart blijvend op te lossen. 

Door het vele likken en bijten om de jeuk bij zijn staart tegen te gaan, kan de hoeveelheid haren op die plek ook behoorlijk afnemen, met een kale staart of billen tot gevolg. 

 

Welke symptomen zie je ook bij jeuk aan de staart van je kat?

  • Veel likken of bijten aan of bij de staart
  • Soms ook een kapotte huid of heel veel kleine korstjes op de huid
  • Verminderde hoeveelheid haren
  • Slecht slapen door de jeuk
  • Chagrijnig zijn door slaap gebrek
  • Meer last van haarballen hebben
  • Je kat wil niet aangeraakt worden
  • De staart meer of juist minder gebruiken

Wat veroorzaakt jeuk bij de staart van je kat?

Vlooien: de meest voorkomende reden van jeuk bij de staart van een kat

In 90% van de gevallen is er sprake van een vlooienallergie wanneer je kat jeuk bij zijn staart heeft. Een vlooienallergie is niet hetzelfde als gewoon vlooien hebben. Wanneer er “gewoon” vlooien zijn dan lopen die over je kat en bijten ze hem om bloed te zuigen. Dat zorgt voor jeuk. Maar een vlooienallergie gaat nog verder. In dat geval is er een allergische reactie op basis van vlooienspeeksel dat bij het bijten van de vlo geïnjecteerd wordt in je kat. Een vlooienallergie heeft als grootste kenmerk dat de klachten van jeuk zich vooral uiten op de staart en op de rug rond de staartbasis. 

Er hoeft maar 1 vlo je kat te bijten en speeksel in je kat in te brengen waarna je kat nog ongeveer 7 tot 10 dagen last van jeuk bij zijn staart heeft. En 1 vlo is natuurlijk zeer makkelijk over het hoofd te zien. Vandaar dat de meeste mensen ervan overtuigd zijn dat het niet gaat om een vlooienprobleem. Ze zien immers geen vlooien. Je kunt dit met zekerheid vast stellen door een bloedonderzoek te laten uitvoeren bij je dierenarts, maar kost ongeveer €100,- euro. Het is dan ook vele malen goedkoper om een goed vlooienmiddel te gebruiken en te kijken of de klachten na 2 weken verdwenen zijn. Over de behandeling vertellen we je verderop in dit artikel meer. 

 

een vlo gezien onder microscoop

Mijten

Ook mijten kunnen ervoor zorgen dat er jeuk ontstaat op of bij de staart van je kat. De mijten die duidelijk jeuk veroorzaken is de schurftmijt. Zij graven gangen in de huid waardoor er jeuk ontstaat bij je kat. Vaak is de huid wat kalend, de huid wat korsterig en ziet er gewoon niet zo fris uit. Mijten blijven echter niet duidelijk beperkt tot èèn regio en geven dus maar zelden alleen jeuk op of rond de staart van je kat. 

 

Allergische reacties

Naast de bovengenoemde vlooienallergie zijn er bij jeuk bij de staart van je kat heel soms ook andere allergieën de boosdoener. In dat geval kan het bijvoorbeeld gaan om een voedselallergie, maar ook om een allergie tegen omgevingsstoffen zoals boompollen of graspollen. In het geval van een allergische reactie reageert het immuunsysteem van je kat overmatig heftig of stoffen die niet in het lichaam van je kat horen te zitten. Als gevolg van deze overmatige immuunreactie kunnen er ontstekingen en jeuk ontstaan in de huid, waaronder in de huid van of bij de staart van je kat. In de meeste gevallen zie je echter ook elders op het lichaam van je kat wel jeuk of huidontstekingen. 

 

Hotspots (bacteriële huidontstekingen)

Wanneer er een wondje ontstaan is op de huid van de staart van je kat, dan kan dit wondje geïnfecteerd zijn met bacteriën die op de huid van je kat leven. Er ontstaat dan een zeer jeukende, natte plek. De haren kunnen door je kat kapot gelikt worden, maar kunnen ook vanzelf uitvallen. Kenmerkend is dat een hotspot erg gevoelig, jeukend, rood en vooral heel nat is. Zelfs als je kat er niet aan heeft kunnen likken. Het heeft een zeer snel ontstaan. Vandaag kan het om een plekje van nog geen halve centimeter gaan, morgen kan het al een plek van wel 5 centimeter zijn. 

 

Ringworm oftewel een huidschimmel

In geval van een huidschimmel kan er ook jeuk bij de staart van je kat zijn, hoewel dit niet altijd het geval hoeft te zijn. Een schimmel herken je meestal aan een rondvormig kaal plekje met een wat korsterige , droge huid. De huid ziet vaak erg rood en die roodheid kan heel duidelijk het uiterlijk van een ring hebben. Vandaar de naam Ringworm, hoewel het helemaal geen worm is. Het is een besmettelijke ziekte die ook jou als eigenaar en je huisgenoten vervolgens kan treffen. 

 

Anaalklierovervulling

Wanneer een kat last van zijn anaalklieren heeft dan zie je hem vooral veel likken aan zijn anus, die net onder zijn staart zit. Bij heel erge irritatie van de anaalklieren heeft je kat ook jeuk op zijn staart. Je kunt in dit geval ook zien dat je kat veel met zijn anus over de grond of andere wat ruwe oppervlakken sleept. 

 

Hoe behandel je jeuk bij de staart van je kat?

Vlooien en mijten behandelen

Om vlooien te behandelen kun je gebruik maken van een vlooienmiddel dat een sterk afstotend effect heeft op vlooien. Veel middelen doden de vlooien wel, maar dan moet een vlo eerst gebeten hebben. En dat wil je dus het liefst voorkomen in dit geval. Dus al eerder moet een vlo denken “getver, wat een vieze lucht. Daar ga ik niet heen.” Hiervoor kun je bijvoorbeeld Advantage goed gebruiken. Deze moet je dan wel structureel elke maand bij je kat op doen om de jeuk bij zijn staart blijvend te voorkomen. 

 

Met de meeste vlooienmiddelen dood je echter geen mijten. En aangezien je niet helemaal zeker bent van de oorzaak van de jeuk is het wel zo prettig om een middel tegen vlooien te geven dat ook nog eens mijten doodt. Deze middelen kun je echter helaas niet kopen in de dierenwinkel. Wel kun je deze halen aan de balie van je dierenarts (dus zonder consult) of je kunt ze zelf online kopen met behulp van een recept. Dit recept kun je voor €10,- bestellen bij onze dierenarts Nanda via onderstaande knop. Zij zal je dan ook helpen bij de keuze voor het meest geschikte middel bij jouw kat. 

Allergische reacties

Van de allergische reacties kun je alleen de voedselallergie zelf behandelen. De allergie voor omgevingsstoffen kun je enkel vaststellen met behulp van je dierenarts en zal behandeld moeten worden met medicatie die enkel bij je dierenarts verkrijgbaar is. 

Een voedselallergie-test kost wel veel tijd. Namelijk 8 weken. Je geeft je kat onderstaande voeding en daarnaast absoluut niets anders. Dus geen producten uit je koelkast of een lekker snoepje. Enkel en alleen deze voeding. De ingrediënten die in deze voeding zitten zijn zo klein gemaakt dat het afweersysteem van jouw kat ze niet herkend. Maar het lichaam van je kat kan ze natuurlijk nog wel als bouwstof gebruiken. Gedurende de eerste 4 weken van de test zie je waarschijnlijk nog geen verandering. De oude voedingsstoffen van de vorige voeding moeten nog het lichaam van je kat verlaten en dit duurt ongeveer 3 weken. Daarna moet de huid van je kat gaan genezen. Dus pas vanaf de 4e week kun je verschil opmerken. 

Als je verschil merkt dan heeft je kat zeer waarschijnlijk een voedselallergie. Je kunt hem dan de rest van zijn leven op deze voeding laten staan. Daarnaast kun je hem elke maand een nieuw soort voeding of snoepje aanbieden en kijken of de jeuk bij de staart van je kat terugkomt. Zo ja, dan is hij allergisch voor dat product. 

Merk je na 8 weken nog geen verschil? Dan zal het ook niet meer komen. Je kat heeft geen voedselallergie. Je zult verder moeten zoeken naar de oorzaak. 

 

Hotspot

Is de kale, jeukende plek bij de staart van je kat zeer snel groter geworden en ziet hij er heel rood uit? Dan is er waarschijnlijk een hotspot ontstaan. In dit geval kun je het beste de haren rondom de hotspot weg knippen (2cm aanhouden) en vervolgens 3x daags, gedurende 7 dagen de plek insmeren met betadine-zalf. Let er daarbij wel op dat je kat het niet kan oplikken, want hij kan er van aan de diarree raken. 

Ringworm

In het geval je denkt dat er sprake van Ringworm kan zijn, dan zie je een ronde kale plek die mogelijk wat jeukt. De huid op die plek kan wat rood zijn, maar ziet er doorgaans ook erg droog en wat korsterig uit. Het beste is het om in dit geval naar je dierenarts te gaan. Deze kan een orale vloeistof voorschrijven die de schimmel zal aanpakken. Mocht je willen, dan kun je ook de plek behandelen met Miconazolnitraat crème. De kans bestaat alleen dat er nieuwe plekken ontstaan op de rest van het lichaam van je kat terwijl je deze plek aan het behandelen bent. Vandaar dat het verstandiger is om met je kat naar de dierenarts te gaan.

Anaalklieren legen

Zit de jeuk vooral rond de anus van je kat? Dan kun je het beste zijn anaalklieren legen. Meer informatie over dit probleem vind je op de pagina die overvolle anaalklieren behandeld. 

kat likt zijn jeukende staart.

Wanneer ga je naar de dierenarts in geval van jeuk bij de staart van je kat?

Als de jeuk bij de staart van je kat niet al te erg is dan kun je best wel een aantal dingen zelf thuis behandelen. Is de jeuk echter heftig, dan is het beter om toch even met je kat en zijn jeukende staart langs je dierenarts te gaan. Deze kan heel sterke jeuk stillende medicijnen voorschrijven, maar ook gelijk verder onderzoek doen naar de oorzaak van de jeuk. Uiteraard geldt dat hoe sneller je kat van zijn jeuk af is, hoe prettiger dit voor hem is. Maar ook voorkom je daarmee dat hij zijn huid helemaal kapot likt of bijt en als gevolg daarvan extra medische problemen zal krijgen. Better safe than sorry!

Hoe kun je een kat met jeuk bij de staart nog meer helpen?

Zalmolie of Megaderm

In Zalmolie of Megaderm zitten veel omega-3 vetzuren. Volgens onderzoek uitgevoerd door Hyun Joo Park, Jean Soon Park, Michael G. Hayek, Gregory A. Reinhart en Boon P. Chew zorgen omega-3 vetzuren voor een betere weerstand in de huid van je kat en remmen ontstekingen in de huid van je kat af. Bij elke vorm van huidproblemen is het dus verstandig om je kat extra zalmolie of Megaderm te geven.

Honingzalf

Honingzalf zorgt ervoor dat bacteriën niet goed kunnen groeien en het stimuleert de wondgenezing. Dit blijkt uit het onderzoek dat uitgevoerd werd door Khaled Hussin , Asma .W, Mohamed Imdakim en Marwan Saleh. Heeft je kat dus niet alleen jeuk bij zijn staart, maar ook wondjes als gevolg van het likken, dan is het verstandig om deze plek in te smeren met honingzalf. Zo zullen de wondjes sneller genezen. Op voorwaarde dat de oorspronkelijke oorzaak opgelost wordt natuurlijk. 

Het verhaal van Luna: een case study

Achtergrond

Luna, een 4-jarige gesteriliseerde Europese korthaar, had last van aanhoudend krabben en bijten als gevolg van jeuk bij haar staart. Dit zorgde voor zichtbare kaalheid en huidirritatie. De eigenaar kwam er niet goed uit wat de oorzaak was en vroeg onze dierenarts Nanda om raad.

Europese korthaar kat heeft last van jeuk aan haar staart

Diagnose

Op basis van foto’s en een gesprek met de eigenaar werd geconstateerd dat Luna last had van een verminderde haarhoeveelheid rond de staartbasis en meerdere kleine korstjes op de huid van de rug in de buurt van de staart. De eigenaar kreeg van dierenarts Nanda de opdracht om met een vlooienkam heel goed op zoek te gaan naar eventuele vlooien. Hierbij kon meneer geen vlooien vinden, maar vond wel wat zand achtige korrels in de vacht. Op advies van Nanda deed hij deze korrels op een wit papier en veegde er met een natte vinger overheen. Hieruit bleek dat het om vlooienpoep ging. Vlooienpoep geeft immers een rood-bruine veeg en Aarde een zwart-grijze veeg. De voorlopige diagnose was dan ook dat Luna zeer waarschijnlijk een vlooienallergie had.

 

Behandeling

Aangezien de eigenaar van Luna financieel gezien niet zo heel veel te besteden had en de kans op een mijten-probleem niet zo groot leek, besloot de eigenaar in eerste instantie te behandelen met Advantage. Hij deed de druppels in de nek van Luna en herhaalt dit elke maand voor in elk geval de komende 3 maanden.

Daarnaast gaf Nanda het advies om Luna zalmolie door haar voeding erbij te gaan geven. In Zalmolie zit veel Omega-3, wat ontstekingen tegen gaat en de weerstand van de huid verbeterd. Hierdoor zal Luna in principe normaal gesproken minder snel last krijgen van haar vlooienallergie. De korsterige huid leek bij Luna niet een extra probleem te zijn. Vandaar dat besloten werd, in verband met de financiën, nog even geen honingzalf op de geïrriteerde huid van Luna te smeren.

 

Follow-up

Na een week vroeg dierenarts Nanda nog even of er al verschil te merken was bij Luna. En gelukkig was dit wel het geval. Echter nog maar net een dag. Luna had de dag ervoor duidelijk minder zitten krabben, maar sliep wel heel veel volgens de eigenaar. Nanda vertelde dat je van jeuk heel slecht slaapt en dus dat Luna waarschijnlijk heel moe geweest is. Zolang ze verder als ze wakker is zich maar vrolijk gedraagt en goed wil eten en drinken dan zal ze waarschijnlijk na 2 à 3 dagen weer normaal gedragen. En gelukkig bleek dit na een paar dagen ook zo te zijn.

 

Conclusie

Luna had dus inderdaad een vlooienallergie en zal de rest van haar leven elke maand een vlooienmiddel moeten krijgen. Alleen op die manier is de kans dat een vlo haar zal bijten minimaal en blijft de jeuk bij haar staart en billen weg.

 

Veel sterkte voor jou en je kat met jeuk bij de staart!

Hopelijk leveren bovenstaande adviezen snel resultaat en heeft je kat binnenkort geen jeuk meer op of bij zijn staart. In elk geval heel veel sterkte en succes bij de behandeling van je kat. Mocht je nog behoefte hebben aan medisch advies van onze dierenarts Nanda, dan kun je hieronder zien hoe je met haar in contact komt.  

 

Vraag advies aan dierenarts Nanda

Heeft je hond of kat een medisch probleem? En wil je advies van een onafhankelijke dierenarts? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop om advies aan te vragen. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je meer informatie over deze manier van advies geven en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je hond of kat!

dierenarts Nanda