Je kat heeft jeuk op zijn borst – Hoe los je dat op?

Je kat krabt zich open - hoe komt dat?

Als gevolg van een probleem in de huid van je kat ontstaat er ter hoogte van de zenuw-uiteinden een signaal. De zenuw geeft dit signaal door via het ruggenmerg naar de hersenen van je kat. Op die plek ontstaat het bewust worden van de jeuk op de borst bij je kat. In zijn hersenen ontstaat dan ook een idee wat je kat kan doen om de jeuk tegen te gaan. 

Dit kan likken zijn, of bijten, of schuren langs voorwerpen etcetera. Je kat voert die handeling uit en op die manier stopt de jeuk. Bij even een kriebeltje is dat voldoende. Maar als er een echt probleem speelt, dan zal je kat steeds weer opnieuw jeuk ervaren aan zijn borst. En dus ook steeds weer opnieuw handelingen uitvoeren om die jeuk op de borst tegen te gaan. En dat kan zo erg worden dat er wonden ontstaan op de borst van je kat. 

Kat heeft jeuk aan zijn borst en likt zichzelf op die plek.

Oorzaken van jeuk op de borst bij je kat

In veruit de meeste gevallen gaat het om een vlooienprobleem. De vlooien lopen en springen over de borst van je kat en dit geeft een prikkel aan de zenuwuiteinden in de huid van je kat waardoor je kat jeuk aan zijn borst ervaart. Maar ook kan er sprake zijn van mijten, met name de schurftmijt. En helaas is er ook in veel gevallen sprake van een allergie voor voedsel, vlooien of omgevingsstoffen in de lucht. En soms is het ook gewoon een stress-uiting. Hieronder bespreken we de oorzaken wat uitgebreider. 

Vlooien bij je kat

Vlooien zijn klein zwarte insectjes die met name in de omgeving van je kat leven. Dus in zijn mandje of dekentje of in de kiertjes van je vloer. Alleen als ze voedsel nodig hebben dan komen ze op je kat springen. Ze bijten hem en zuigen op die manier bloed bij hem. Het is dus niet alleen het lopen en springen dat de jeuk op de borst bij je kat veroorzaakt, maar ook het bijten van de vlooien. Je kunt een vlooienkam gebruiken om op zoek te gaan naar vlooien. 

In de meeste gevallen zul je zeker een vlo terug vinden nadat je je kat even flink met deze kam gekamd hebt. Of in elk geval de poepjes van de vlo. Dit zijn kleine zwarte korreltjes die op zand lijken. Doe je ze echter op een wit papiertje en wrijf je er met een natte vinger overheen dan zie je bij zand niets gebeuren, maar bij vlooien poep ontstaat een rood-bruine veeg. In dat geval is het dus tijd voor een vlooienbehandeling!

Mijten als oorzaak van de jeuk op de borst bij je kat

Er zijn bij katten met name drie mijten die voor medische problemen zorgen. Maar slechts één zorgt voor echte jeuk op de borst bij je kat. En dat is de Sarcoptes mijt. Beter bekend onder de naam schurftmijt. Hij leeft in de oppervlakkige laag van de huid van je kat en graaft daar tunnels en eet de huidcellen op. Hierdoor ontstaan korsterige letsels maar ook vooral veel jeuk. 

Het aantonen van de mijt is op zich vrij gemakkelijk voor je dierenarts. In dat geval zullen ze een afkrabsel nemen van de huid van je kat op de plek waar de jeuk het ergst is. Het afkrabsel smeren ze vervolgens uit over een glaasje en bekijken dit onder de microscoop. De sarcoptes mijt is vrij gemakkelijk te herkennen en zal nog lekker beweeglijk zijn daar onder die microscoop. 

Een schurft mijt onder de microscoop gezien.
Een schurft mijt onder de microscoop gezien.

Mijten gaan helaas niet dood van een vlooienmiddel. Je zult in dit geval dus sterkere middelen aan moeten schaffen als je zeker wilt zijn dat zij het probleem van de jeuk op de borst van je kat niet veroorzaken. Deze sterkere middelen kun je alleen verkrijgen bij de balie van je eigen dierenarts (dus zonder consult) ofwel kun je via onderstaande knop een recept aanvragen bij onze dierenarts Nanda. De prijs voor een recept is €10,-. Met dit verkregen recept kun je zelf online een mijten-dodend middel kopen. Overigens werken deze middelen dus ook tegen andere mijten, die minder jeuk opleveren. En daarbij werken ze ook tegen vlooien. Een aparte vlooienbehandeling is dus niet nodig. 

Allergische reacties als oorzaak van de jeuk op de borst bij je kat

Vlooienallergie bij je kat

Als gevolg van allergische reacties kunnen katten ook erg veel last van jeuk op hun borst krijgen. Er zijn helaas verschillende vormen van allergieën. Zo heb je de vlooienallergie, maar die geeft met name jeuk klachten op de rug van je kat. Zelden spelen de klachten alleen op zijn borst. Een vlooienallergie wordt veroorzaakt door een allergische reactie op het speeksel van de vlo. Het gaat er in dit geval dus niet om dat de vlooien gewoon rondlopen. Bij een vlooienallergie zijn er doorgaans nauwelijks vlooien te vinden op je kat, dit in tegenstelling tot een “gewone” vlooienplaag. Maar heb je je kat behandeld met een vlooienmiddel of mijten middel? Dan zou de jeuk op de borst van je kat zeker weg moeten gaan na uiterlijk 10 dagen. 

Voedselallergie bij je kat

Het is ook mogelijk dat je kat allergisch is voor bepaalde voedingsstoffen. Als gevolg van deze voedingsstoffen ontstaan er ontstekingen in de huid van je kat en deze ontstekingen zorgen voor jeuk prikkels in de zenuwen. Het is echter behoorlijk lastig om er achter te komen waar je kat dan allergisch voor is. 

In de eerste plaats wil je weten of er wel of geen voedselallergie speelt. Later kun je dan proberen te achterhalen waarvoor hij exact allergisch is. Door hem nu eerst een voeding te geven waarop hij niet allergisch kan reageren kun je vast stellen of er sprake is van een voedselallergie. Dit kun je doen met Royal Canin Anallergenic. Hierin zitten geen stoffen waar je kat allergisch op kan reageren. De eiwitten zijn zo klein gemaakt dat ze niet passen op de immuun-cellen van je kat. Het immuun-systeem van je kat herkent als het ware niet dat er eiwitten binnen komen. Terwijl de rest van het lichaam van je kat de eiwitten wel als bouwstof kan gebruiken. En verder zijn ook de koolhydraten zodanig behandeld dat je kat er niet allergisch op kan reageren. 

Hoe werkt een voedselallergie bij je kat?

Maar je hebt wel een beetje een lange adem nodig. Je moet de voeding minimaal 8 weken aan je kat geven. En iets anders dan die voeding mag hij niet krijgen. Dus geen plakjes kaas of ham of andere snoepjes! Echt even alleen die voeding. Heb je het idee dat je dat niet kunt? Dan heeft het doen van de voedselallergie-test geen zin. Je kat mag dus enkel en alleen die speciale voeding binnen krijgen. 

De eerste 4 weken zul je zeer waarschijnlijk geen verschil merken. De oude eiwitten zitten nog volop in het lichaam van je kat ingebouwd. Het duurt ongeveer 3 weken voordat die eruit zijn. Dan nog een week de huid laten genezen. Dus pas na 4 weken zul je minder jeuk op de borst van je kat gaan zien, als er sprake is van een voedselallergie. Zie je na 8 weken nog steeds geen verschil? Dan gaat dat helaas ook niet meer komen en is er dus een andere oorzaak voor de jeuk op de borst van je kat. 

Kat krabt zich aan zijn borst omdat hij jeuk heeft.

Een atopische allergie bij je kat

Je kat kan ook allergisch zijn voor dingen als boompollen, graspollen, huisstofmijt etcetera. In dat geval spreken we van een atopische allergie, ook wel bekend onder de naam atopie. Je kunt helaas zelf niets doen om deze allergie vast te stellen. Wel kan je dierenarts wat bloed bij je kat afnemen en dit opsturen naar een laboratorium om dit vast te laten stellen. Maar in veel gevallen wordt er door je dierenarts voor gekozen om je kat medicatie te geven tegen de jeuk. Je kunt immers de pollen of mijten niet uit de lucht halen om op die manier de allergie te onderdrukken. Dus in de meeste gevallen zal er na de test alsnog gekozen moeten worden voor de medicatie. 

Op Amazon.com hebben we ook gezien dat er een speciale test te koop is voor thuis gebruik. We hebben hier zelf echter geen ervaring mee en weten dus ook niet of deze goed werkt. Mocht je besluiten om deze test te gaan doen dan komen we graag met jou in contact. In dat geval mag je ons een mail sturen of een berichtje sturen aan Dierenarts Nanda via de whatsapp knop onderaan deze pagina. 

Jeuk op de borst van je kat als gevolg van stres.

Sommige katten hebben met enige regelmaat last van stres. En als gevolg van stres worden er allerlei mechanismen in het lichaam van je kat geactiveerd die ervoor kunnen zorgen dat je kat jeuk heeft aan zijn borst. Maar er wordt ook gedacht dat er geen jeuk speelt, maar dat je kat zichzelf probeert te kalmeren door zichzelf overmatig te wassen. Mocht je het idee hebben dat jouw kat snel last heeft van stress en als gevolg daarvan jeuk aan zijn borst heeft dan kun je hem Zylkène tabletten gaan geven. Hierin zitten stoffen die het Serotonine gehalte in zijn hersenen zal verhogen waardoor hij minder gevoelig is voor stress en zich wat lekkerder in zijn vel voelt zitten. Dezelfde stoffen zitten ook verwerkt in het Calm diet van Royal Canin. Dus mocht je tabletten niet zien zitten dan is dat wellicht ook een optie voor je. 

Welk huismiddel helpt tegen jeuk op de borst bij je kat?

Er zijn verschillende middelen die een milde jeuk bij je kat kunnen verminderen. Ernstige jeuk zal er echter niet door opgelost worden. 

Essentiële vetzuren

Essentiële vetzuren zoals onder andere Omega-3 en Omega-6 vetzuren zorgen voor een optimale weerstand van de huid tegen allerlei externe invloeden. De huid wordt er dus veel krachtiger van. Het duurt even voordat het goed in de huid en vacht van je kat verwerkt zit, maar na een week of twee zou je toch al wel verschil moeten gaan merken. 

Kamille thee

Kamille thee kan voorzichtig op de jeukende plekken worden aangebracht om verlichting van de jeuk te geven. Uiteraard moet de thee afgekoeld zijn voordat je het kunt gebruiken. 

Aloë vera

Een kleine hoeveelheid pure, ongeparfumeerde aloe vera gel kan worden gebruikt om de jeukende huid te kalmeren. Zorg ervoor dat je kat de gel niet oplikt door gebruik te maken van een medical pet shirt.

Heb je behoefte aan overleg?

Heb je een kat met jeuk op zijn borst en maak je je er zorgen om? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je meer informatie over deze manier en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je kat!