Een wond op de borst van je kat – Hoe behandel je dat?

Verschillende soorten wonden op de borst bij een kat

Helaas heeft niet elke kat dezelfde wond op zijn borst. En hoe dieper de wond is, hoe intensiever je de wond bij je kat moet behandelen. Vandaar dat we nu eerst even wat uitleg geven over een wond op de borst van je kat. 

Als je gezien hebt dat je kat een wond heeft die groter is dan een euromunt en geen oppervlakkige schaafwond is, dan kun je het beste met hem naar je dierenarts gaan. Doe dit ook  als de wond helemaal open staat. Deze dierenarts zal je kat onderzoeken en als het een verse wond is kan de wond mogelijk gehecht worden. De kans op complicaties tijdens het herstel is dan vervolgens aanzienlijk minder. 

Is de wond op de borst van je kat aanzienlijk kleiner dan kun je het thuis behandelen. Voorwaarde hiervoor is wel dat je kat zich verder normaal gedraagt. Hij zal wellicht wat pijn voelen, maar zijn ademhaling moet normaal verlopen en hij moet goed eten en drinken. Ook mag hij niet mank lopen. Is er toch iets dat niet normaal is voor jouw kat dan kun je beter contact zoeken met je eigen dierenarts of advies vragen aan onze dierenarts Nanda via de whatsapp knop onderaan deze pagina. 

Een schaafplek op de borst van je kat

Wanneer je kat slechts een schaafwond op zijn borst heeft dan mag de wond wel iets groter zijn dan een euro. De huid mag in elk geval niet tot op de spieren of ander onderhuids weefsel doorsneden zijn. De huid op de borst is doorgaans ongeveer 2-3 mm dik dus als de wond dieper gaat dan dat dan is de huidlaag volledig gescheurd of doorboort. Bij een schaafplek kun je dus de beide kanten van de wond niet verschillend ten opzichte van elkaar bewegen. Beweeg je de ene kant van de schaafwond dan zal de andere kant op een normale manier mee bewegen. Bij een diepe wond zie je dat de zijde aan de andere kant van de wond zich niet of matig mee beweegt als je de ene kant beweegt. 

Een diepe open wond op de borst van je kat

Zoals gezegd bestaat er ook de mogelijkheid op een diepe wond waarbij de huid volledig gescheurd of doorsneden is. De wond loopt dan dus door tot op, of soms zelfs tot in, de onderliggende weefsels. Bij de ribben zie je dan meestal spierweefsel zitten, soms wat onderhuids vet. Spierweefsel ziet eruit als het vlees dat je in de winkel koopt en vetweefsel is een witte blubberige massa. Heel soms kun je ook nog een peesplaat zien, dat ziet eruit als een parelmoer-achtige wit plat vlies. 

Uiteraard kan er het nodige bloed de wond op de borst van je kat wat lastig te onderzoeken maken. Belangrijk is nu enkel of de huid volledig door is of niet. Bloedt het erg? Gebruik dan even wat gaaskompressen om het bloed weg te deppen en de wond te bekijken. Heb je die niet in huis dan gebruik je een schoon gewassen doek zonder vuil eraan. 

Wat te doen als je kat een wond heeft?

Als je kat een diepe open wond heeft die groter is dan een euro dan is het verstandig om met hem naar je dierenarts te gaan. Een oppervlakkige schaafwond op de borst bij je kat mag groter zijn, maar de huid moet dan nog wel èèn geheel zijn. Hieronder leggen we de verschillende stappen uit die je moet nemen om de wond op de borst van je kat thuis te verzorgen. 

Rust bewaren voordat je jouw gewonde kat benadert

Het is uiteraard flink schrikken als je kat ineens thuis komt met een bloedende wond op zijn borst. Maar je kat zal er zelf ook nog van geschrokken zijn en als jij dan als een paniekvogel op hem af vliegt schrikt hij nog veel meer. De kans is dan zeer groot dat hij niet meer wil meewerken. Kom dus eerst even zelf tot rust. Het is alleen nodig om onmiddellijk in actie te komen wanneer er een extreem grote hoeveelheid bloed uit stroomt. Drupt het er uit dan heb je echt wel even een minuutje de tijd om even jezelf te kalmeren. Door dit bloeden gaat ook nog eens het meeste vuil eruit en laat het dus maar even gaan. 

Ben je een beetje van de schrik bekomen? Mooi. Dan kun je nu rustig je kat benaderen. Het mooiste is het als je dat met zijn tweeën kunt doen. De ene houdt je kat vast en de andere gaat zich bezig houden met de wond. Hou hierbij je kat niet in de houtgreep, dan gaat hij alleen maar meer proberen los te komen en dus tegen werken. Zorg er alleen voor dat hij een beetje blijft staan en een beetje afgeleid wordt. 

Een wond op de borst van een kat na een aanrijding.

Reinigen van de wond op de borst van je kat

Nu kun je aan de gang met de wond. Belangrijk is dat je de wond geen stukjes vuil meer bevat. Zichtbaar vuil bedoelen we dan. Dus geen zand, steentjes of zelfs stukjes tand van een andere kat. De wond moet er schoon uitzien. Je maakt het schoon door een gaaskompres wat nat te maken met kraanwater. Ben je in een land waar de kwaliteit van het water niet optimaal is dan gebruik je gekookt, afgekoeld water. Met deze natte kompres maak je voorzichtig de wond schoon. Haren van de huid moeten kort geknipt worden als ze in de wond kunnen gaan plakken. Knip maar rustig de omliggende twee centimeter van de haren weg. Op bovenstaande foto is dat ook gedaan. Mooi is wordt het niet, maar het is wel beter voor de wondgenezing. Is de wond nu helemaal schoon? Dan ga je nu de wond ontsmetten.

Ontsmetten van de wond op de borst van je kat

Met het reinigen heb je het zichtbare vuil uit de wond verwijderd. Maar er is ook nog onzichtbaar vuil. Hieronder vallen de bacterieën, de virussen, de schimmels etcetera. Deze kunnen zich immers in de wond gaan vermeerderen en op die manier voor een wondinfectie gaan zorgen. En dan ben je verder van huis.  

Het desinfecteren of ontsmetten van de wond op de borst van je kat kun je doen door bijvoorbeeld betadine-zalf op de wond te smeren. Betadine-oplossing mag ook maar omdat dit wateriger is dan zalf is het moeilijker te gebruiken op de borst van je kat. 

Beschermen van de wond

Nu de wond gereinigd en ontsmet is kun je de wond aan de lucht laten drogen. Heeft je kat de neiging om aan de wond te gaan likken of krabben? Dan kun je hem het beste een medical pet shirt om doen. Eventueel een romper voor kleine kinderen kan ook, maar dat heeft een iets minder goede pasvorm voor katten. Doe wel op de wond een gaaskompress zodat dat medical pet shirtje niet al te vies wordt. Helemaal schoon houden is haast niet mogelijk, maar probeer het zoveel als lukt. 

Blijft je kat ondanks het shirtje toch aan zijn wond bijten of likken? Dan kun je hem beter een halskraag om doen. Dit zorgt echter wel voor wat stress bij je kat. Hij vindt het verschrikkelijk! En stress zorgt dan weer voor een slechtere wondgenezing. Dus gebruik liever een medical pet shirt dan een kraag als dat voldoende bij jouw kat werkt. 

Verzorging van een schaafwond op de borst van je kat

Na het reinigen en ontsmetten van de wond op de borst van je kat moet de wond gedurende een aantal dagen verzorgd worden. Dit houdt in dat je de wond bekijkt en beoordeeld of de genezing goed gaat. En je smeert er een genezende wondzalf op. 

De genezing gaat goed als er een droge korst op de wond ontstaat die stevig vast zit op de beschadigdehuid eronder. Komt hij zeer makkelijk los? Dan is er toch een wondinfectie ontstaan. Maar bij een schaafwond zie je in geval van een wondinfectie meestal een nattige laag over de wond zitten. Zie je dit op de wond van je kat dan is het nodig om de wond opnieuw te reinigen. Die viezige laag moet er vanaf gehaald worden. Vervolgens doe je er weer de betadine-zalf op. Dit moet je helaas gedurende de komende 5 dagen 2x daags blijven doen. Op die manier krijgen bacteriën en virussen geen kans om zich verder te ontwikkelen. 

Is de wondgenezing goed aan het gaan? Met andere woorden, zit er een stevige droge korst op de wond? In dat geval is het verstandig om de wond 2x daags met honingzalf of andere wond-genezende-zalf te behandelen. Dit doe je gedurende 5-7 dagen. In de wond-genezende-zalf zitten stoffen die de celdeling stimuleren zodat de wond sneller dicht groeit en stoffen die ook bacterievorming tegen gaat. Als alles voorspoedig verloopt dan zou de wond na een week al nagenoeg genezen moeten zijn. 

Verzorging van een diepe open wond op de borst van je kat

Aangezien een diepe open wond op de borst van je kat meer kans op een wondinfectie heeft is de nazorg ietsjes anders dan de nazorg bij een schaafwond. 

Bij een diepe open wond blijf je gedurende 5 dagen de wond 2x daags insmeren met betadine-zalf. Dit zorgt ervoor dat bacteriën in de diepte van de wond minder kans krijgen om te groeien. Net nadeel van betadine is alleen dat de wondgenezing iets trager verloopt. Een wondinfectie zorgt echter voor helemaal geen wondgenezing dus is betadine nog altijd beter. Ook kunnen katten diarree krijgen als ze er veel van oplikken. Zorg er dus voor dat je kat een medical pet shirt aan heeft gedurende de tijd dat je hem met betadine behandelt. 

Ook bij een diepe open wond gaat de genezing goed als er een korst op gevormd wordt die je er niet makkelijk af kunt krijgen. Als er in de diepte bacteriën gevormd worden dan kan de korst niet vasthechten op de weefsels en komt dus makkelijk los. Probeer dus de eerste twee dagen even of de gevormde korst er makkelijk af komt en zo ja, haal hem er dan ook vanaf en smeer de betadine er goed op. Na een paar dagen zou de gevormde korst er stevig op moeten blijven zitten. 

Een opengebroken abces op de borst van een kat nadat hij een wond op de borst had na een gevecht.
Een opengebroken abces dat ontstaan is na een gevecht. In het midden zie je een klein gaatje zitten die de diepte in gaat en volledig door de huid heen gaan. Verder zit er veel oppervlakkige schade aan de huid.

Hoe ziet een ontstoken wond op de borst bij je kat eruit?

Een ontstoken wond bevat nagenoeg altijd een infectie. Dat wil zeggen dat er bacteriën in de wond zich vermeerderen en dat jouw kat er allemaal ettercellen heen stuurt om die bacteriën op te ruimen. Het resultaat is een ontstoken wond waar een hoop rommel in zit. Er wordt meestal geen harde korst gevormd, maar de wond blijft nattig en kan een laagje etter bevatten. De meeste katten likken de wond echter zelf schoon, tenzij je hem een medical pet shirt of beschermkraag om gedaan hebt. 

Maar is de wond bij je kat dus nattig en stinkt het een beetje? Dan is de wond helaas waarschijnlijk wel gaan infecteren. 

Een ander verhaal is de vorming van een abces. In dat geval is er onder de huid van je kat een bacterie gekomen en die is zich gaan vermeerderen. Je kat heeft geprobeerd dat tegen te gaan door er etter-cellen heen te sturen. Onder de huid ontstaat dan een abces. Dat is een met etter en bacteriën gevulde holte onder de huid. Deze kan na een paar dagen open barsten en een enorme stank en bloederig en etterig vocht verspreiden. Hierboven zie je een foto van een kat met een open gebroken abces. Op de pagina over een wond versus een abces lees je meer over abcessen en wonden. 

Een ontstoken wond op de borst van je kat behandelen

Een ontstoken wond kun je het beste behandelen met een antibiotica-kuur. Maar dan moet je naar je dierenarts toe gaan en een consult betalen. Ook kun je de ontstoken wond op de borst van je kat 2x per dag behandelen met betadine oplossing. In dit geval is de betadine oplossing beter dan de betadine zalf (maar wel lastiger) omdat die makkelijker in de diepte van de wond doordringt in de kleinste hoekjes en gaatjes. 

Probeer zoveel mogelijk een los zittende korst te verwijderen en zoveel mogelijk de wond eerst te reinigen voordat je de betadine erop druppelt. Elke keer dat je betadine gaat opdoen moet je eerst zoveel mogelijk de wond opfrissen. Je hoort na een dag of 2-3 al te zien dat de wond duidelijk rustiger wordt en na 5 dagen zou de wond er normaal uit moeten zien. In principe hoort 5 dagen behandelen voldoende te zijn. Maar als je denkt dat het wel aan de beterende hand is, maar het nog niet goed genoeg is dan mag je er ook gerust 7 dagen van maken. Als het dan nog niet een mooie genezende wond geworden is dan is het toch beter om met je kat naar je dierenarts toe te gaan. En uiteraard moet je kat sowieso zich verder niet ziek gedragen en goed willen eten in die periode. 

Een bijtwond bij je kat behandelen

Een bijtwond bij jouw kat door een andere kat die niet al te ernstig lijkt te zijn kun je het beste ook reinigen zoals boven beschreven staat. Maar vervolgens druppel je er wat betadine oplossing in het gaatje om de wond te ontsmetten. Op die manier ga je zoveel mogelijk de vorming van bacteriën tegen. Die zijn immers met de tand mee gekomen onder de huid van je kat. 

In de dagen die volgen moet je de plek van de beet goed in de gaten houden. Ontstaat er een pijnlijke zwelling dan is er een abces aan het vormen en kun je het beste zo snel mogelijk beginnen met een antibiotica-kuur van je dierenarts. Hoe sneller je dit aanpakt hoe minder schade er in de huid zal ontstaan. Is het abces inmiddels open gebarsten dan kun je eerst kijken of 2x daags behandelen met batadine-oplossing voldoende is. Maar ook hier geldt: je kat mag zich verder niet ziek gaan gedragen. 

De wond bij je kat stinkt

Als een wond erg vies ruikt dan is er vrijwel altijd een wondinfectie. Een gewone wond kan ook wel een aparte geur geven, maar mensen omschrijven dat nagenoeg nooit als stinken. Bij een wondinfectie zijn er zeer veel bacteriën in de wond gaan groeien. Deze bacteriën maken bepaalde stoffen met een vieze geur en geven die af aan de lucht. Dit veroorzaakt een enorm stinkende lucht die uit de wond komt. 

Je kunt in dit geval het beste naar je dierenarts toe gaan met je kat. Deze kan je kat dan een antibiotica kuur voorschrijven. Als je dat om wat voor een reden dan ook echt niet wilt dan zul je de wond 3x daags moeten gaan insmeren of deppen met betadine (zalf of oplossing, dat maakt niet veel uit in dit geval). In de meeste gevallen zal de geur na een dag of 2-3 al heel veel afgenomen zijn doordat je de bacteriën dood maakt en de nieuwvorming van bacteriën ook tegen gaat. Je moet hier ongeveer 7 dagen mee door gaan. Langer mag ook indien je vindt dat de wond er nog niet optimaal uit ziet. Is er na 2 weken nog geen genezing opgetreden? Dan ga je alsnog beter even langs je dierenarts. 

Kat krabt de wond steeds open

Wanneer een wond geneest ofwel ontstoken is dan kan een wond ook gaan jeuken. In dat geval kan je kat als gevolg van deze jeuk zijn wond steeds opnieuw open krabben. Hierdoor geneest de wond veel moeilijker. In dat geval is het dus noodzakelijk om zijn jeuk tegen te gaan met een zalf zoals Dermacool. Deze zalf zorgt voor minder jeuk bij geïnfecteerde wonden en prikt ook niet of nauwelijks in de wond. 

Daarnaast is het noodzakelijk om de wond te beschermen voor de nagels of tanden van je kat. Knip zijn nagels zo kort mogelijk en doe hem een medical pet shirt aan als hij de wond open krabt. Maar bijt hij de wond steeds open, dan zul je helaas moeten kiezen voor de beschermkraag. In de meeste gevallen is de wond dan na een week genezen. Is dit niet het geval dan is het beter om langs je dierenarts te gaan. Deze kan een sterkere jeukstillende zalf meegeven indien dit nodig zou zijn. 

Kan een kat zichzelf verwonden?

Ja, dat kan helaas gebeuren. Ze doen dit niet bewust, maar ze kunnen wel zodanig veel jeuk hebben of een zeurende pijn ervaren dat ze zichzelf gaan bijten, likken of krabben zodat er een wond ontstaat. En deze wond kan gaan infecteren en ontsteken. Maar een diepe open wond ontstaat maar heel zelden door je kat zelf. In dat geval is er ofwel een ongeluk of vechtpartij geweest, ofwel heeft je kat een abces die open gebarsten is en er nu als wond uit ziet. 

Een diepe wond op de borst van een kat
Een diepe wond op de borst van een kat

De wond op de borst van je kat geneest niet

Hiervoor zijn eigenlijk drie mogelijke oorzaken. In de eerste plaats kan het zijn dat je kat de wond zelf steeds open krabt of bijt. Maar daarnaast is het ook mogelijk dat er een wondinfectie opgetreden is zodat de bacteriën die in de wond zitten ervoor zorgen dat de genezing niet goed verloopt. En daarnaast is het ook nog mogelijk dat er als gevolg van een allergische reactie een constante huidontsteking optreedt. In dit geval ontstaat de ontstekingsreactie als het ware van binnenuit. 

Heb je behoefte aan overleg?

Heb je een kat met een wond aan zijn borst en maak je je er zorgen om? In dat geval kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je hier meer informatie over en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Maar hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je kat!