Kat met een jeukende neus – Wat kun je er tegen doen?

Wat kan een jeukende neus bij een kat veroorzaken?

Helaas zijn er een behoorlijk aantal dingen die jeuk aan de neus van een kat kunnen veroorzaken.
  1. Parasieten
  2. Huidontstekingen/huidinfecties
  3. Droge huid
  4. Chemische stoffen
  5. Allergische reacties
Hieronder worden alle oorzaken voor een jeukende neus bij de kat behandeld en verteld wat je er tegen kunt doen.
Kat heeft jeuk aan zijn neus en wrijft er overmatig veel over.

Parasitaire infecties die een jeukende neus bij je kat geven

Het komt niet zo heel vaak voor bij katten, maar ze kunnen bepaalde mijten op hun lichaam krijgen. Die mijten die graven gangen in de huid en zorgen zo voor een jeukende neus. Overigens is dit doorgaans op meerdere plekken op het lichaam, maar de kop is wel favoriet. Je kunt in dit geval ook wat korsterige of schilferende huid zien en een beetje een kalende huid. 

Parasieten zoals mijten behandelen is vrij makkelijk. Je hoeft je kat alleen maar met een mijten-dodend middel te behandelen. Hiervoor kun je Stronghold, Bravecto of Advocate gebruiken. Deze middelen zijn helaas enkel bij je dierenarts aan de balie te verkrijgen en is niet beschikbaar voor de vrije verkoop in gewone winkels. Indien gewenst kun je bij dierenarts Nanda een recept kopen voor €10,00 zodat je het vervolgens zelf online kunt bestellen. Gebruik hiervoor onderstaande whatsapp knop. Nadat je de behandeling toegediend hebt zullen de mijten binnen 48u sterven en zal de huid op de neus van je kat herstellen. Doorgaans zie je dus al na een dag of 5 vrijwel geen jeuk aan de neus van je kat meer. 

Huidontstekingen en huidinfecties

Wanneer de huid om de een of andere manier beschadigd is kan de huid gaan ontsteken. Komt er in de beschadiging ook nog eens een bacterie tot ontwikkeling dan spreken we van huidinfecties. Beide huidproblemen kunnen voor behoorlijk jeukende neus bij je kat zorgen. Bij huidontstekingen zie je een rode geïrriteerde huid. Bij huidinfecties zie je niet alleen een rode, geïrriteerde huid maar ook een nattige plek. Soms zelfs duidelijk etterig. Geen wonder dat je kat last heeft van een jeukende neus. 

Aangezien huidinfecties bacteriën bevatten zullen we de bacteriegroei moeten tegen gaan. Dit kun je doen door de neus van je kat 2x per dag in te smeren met betadine-zalf. Kan hij echter met zijn tong bij de plek komen, wat vaak wel het geval is, dan is deze behandeling niet de beste keus. Van de betadine-zalf kan je kat namelijk een beetje aan de diarree gaan als hij het oplikt. In dat geval is honingzalf minder krachtig, maar heeft minder bijwerkingen. Ook deze honingzalf moet je 2x per dag op de plek op de neus van je kat smeren. In de meeste gevallen is zowel bij de betadine als bij de honingzalf een kuur van 5-7 dagen voldoende. Je hoort na een dag of 3 al te zien dat de huid begint te herstellen. Je kat heeft dan al een stuk minder last van een jeukende neus. 

Een droge huid als oorzaak van een jeukende neus bij je kat

Ook kan een kat een jeukende neus krijgen wanneer zijn huid een beetje uitgedroogd is. Dit speelt vooral in de wintermaanden een rol wanneer je kat lekker in huis 20u per dag boven een radiator ligt te dutten. In dit geval zie je een beetje een doffe huid doorschemeren op zijn neusrug. Soms zie je ook wat schilferende roos vlokken. Een droge neus zorgt echter nooit voor een rode, geïrriteerde huid en niet voor korstjes. Tenzij hij ze zelf gemaakt heeft met het krabben. 

Je kunt dit behandelen met een vettige balsem die geschikt is voor katten. Je kunt dit in principe onbeperkt op de neus van je kat smeren, maar doorgaans is 3x per dag meer dan voldoende. Afhankelijk van hoe droog het in je huis is kan je kat het soms langdurig nodig hebben. Maar soms ook slechts een dag of 5. Gedurende het gebruik zou je kat al vrij snel geen last meer van een jeukende neus moeten hebben. 

Chemische of irriterende stoffen

Eigenlijk hoort dit stukje bij de huidontstekingen. De chemische stoffen kunnen namelijk zorgen voor een geïrriteerde en ontstoken huid. Met name bepaalde schoonmaakmiddelen, bepaalde plantenstoffen en pesticiden geven vaak klachten van een jeukende neus bij katten. 

Zolang de huid van de neus van je kat verder niet kapot gegaan is door de chemische of irriterende stoffen dan is het doorgaans voldoende om de neus van je kat even met een beetje water met wat handafwasmiddel (niet voor de vaatwasser!!!) schoon te maken met behulp van een doekje. Het afwasmiddel is zeer krachtig om de chemische en irriterende stoffen van de neus af te halen. Na het verwijderen van deze stoffen kun je de neus even laten drogen en kijken of je kat een uur later nog steeds een jeukende neus heeft. Is dit het geval dan kun je er wat jeukstillende calendula zalf op smeren om de huid te ondersteunen. Doorgaans is dat maar een dag of twee nodig.  

Allergische reacties als oorzaak van een jeukende neus bij je kat

Indien de klachten van een jeukende neus bij je kat niet verdwijnen met bovenstaande behandelingen dan is het mogelijk dat het gaat om een allergische reactie. We kunnen deze allergie dan onderverdelen in drie groepen: een contact allergie vanwege contact van de neus met bijvoorbeeld de voerbak, een voedselallergie waarbij een allergie speelt op basis van stoffen in de voeding, of een allergie voor stoffen in de lucht zoals boompollen, graspollen of huisstofmijt. Allemaal kunnen ze een behoorlijk jeukende neus veroorzaken.
Een contact allergie

Veel katten zijn allergisch voor metaal of voor bepaalde stoffen in plastic. Doordat de neus tegen de rand van de voerbak aan komt tijdens het eten kan je kat op die plek jeuk aan zijn neus krijgen. De letsels zitten dan wel heel lokaal op het puntje van zijn neus in de buurt van waar de voerbak tegenaan komt.  

De oplossing is in dit geval vrij simpel. Koop een keramische voerbak zodat er geen allergische reactie kan ontstaan. De jeuk aan de neus van je kat zal al binnen enkele dagen oplossen. 

Voedselallergie

Een voedselallergie ontstaat meestal op basis van een bepaalde eiwitbron (doorgaans een bepaalde diersoort bijvoorbeeld runder-eiwitten) of een bepaalde graansoort (bijvoorbeeld tarwe). Om dit vast te stellen kun je je kat gedurende 2 maanden een speciale voeding geven zonder die stoffen. De eerste 4 weken zul je waarschijnlijk geen verschil zien. De allergische stoffen moeten immers nog uit het lichaam van je kat weggewerkt worden. De laatste 4 weken hoor je te zien dat de huid van je kat herstelt. Tenminste, als er sprake is van een voedselallergie. Indien de jeuk aan de neus van je kat na 8 weken nog niet opgelost is, zal dit ook niet meer gebeuren. 

Als beste voedsel voor de voedselallergie-test kun je gebruik maken van Royal Canin Anallergenic. Heeft deze effect, dan kun je de voeding de rest van zijn leven geven. Maar je kunt ook overstappen op de goedkopere voedingen voor voedselallergiën. De meeste merken hebben er wel één. In veel gevallen helpen die ook voldoende wanneer er sprake is van een voedselallergie. Maar je wil eerst zeker weten of er werkelijk een voedselallergie speelt als oorzaak voor de jeuk aan de neus van je kat. Vandaar dat je het beste eerst de sterkste allergievoeding kunt gebruiken. Krijgt je kat met de minder sterke hypoallergene voeding toch weer klachten dan stap je terug naar op de Royal Canin Anallergenic. 

Mocht je de 8 weken niet willen afwachten dan kun je je dierenarts vragen om een bloedonderzoek uit te laten voeren. In dat geval adviseer ik je om ook gelijk de atopische reactie (zie hieronder) laten onderzoeken. Het geheel van beide testen komt ongeveer uit op €500,-, wat natuurlijk behoorlijk veel geld is. Maar dan weet je wel gelijk zoveel als maar mogelijk is. Meer over deze test lees je op Nextmune

Kat heeft een jeukende neus en wrijft tegen een tak aan om de jeuk tegen te gaan.
Een allergie voor boompollen, graspollen, huisstofmijt etc.: de atopische allergie.

Een atopische allergie is wat lastiger zelf te diagnosticeren helaas. In principe is het nodig om de bron van de allergische reactie uit het leven van je kat weg te nemen. En daarvoor moet je weten waar hij allergisch voor is. 

Deze allergie kun je het beste laten vast stellen door je dierenarts. Hij of zij kan wat bloed bij je kat afnemen en opsturen voor onderzoek op allergische afweerstoffen in zijn bloed. Ze testen dan doorgaans op wel een stuk of 30 stoffen. Deze test kost ongeveer €200,-. En zeer dikwijls kun je de bron van de allergie ook niet uit het leven van je kat wegnemen. Boompollen of graspollen kun je nu eenmaal niet uit de lucht verwijderen. En ook huisstofmijt kun je niet geheel uit het leven van je kat bannen. In dit geval is het doorgaans noodzakelijk om je kat voor de rest van zijn leven medicatie te geven tegen de jeuk aan zijn neus. Toch vinden de meeste mensen het wel een prettig idee om zeker te weten dat het om aan atopie gaat.  

Het overwegen waard

Als alternatief op de bloedtest geeft de volgende test volgens de fabrikant een vergelijkbare uitslag. Deze test kun je zelf thuis uitvoeren en opsturen. Ik heb echter geen ervaring met deze test en kan dus onvoldoende zeggen of het een geschikte test is. Maar mocht je er interesse in hebben dan kun je het proberen. En dan hoor ik uiteraard zeer graag jouw ervaring. Deze kun je doorgeven via de whatsapp knop. Ik hoop dat je er enthousiast over bent. 

Voedselallergietest
Voedselallergietest + omgevingsallergie test

Heb je behoefte aan overleg met een dierenarts?

In dat geval kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop. Hiermee stuur je een bericht aan dierenarts Nanda. Stuur ook gerust wat foto’s of filmpjes mee om het probleem aan de neus van je kat te laten zien. Dierenarts Nanda zal dan proberen je een diagnose en behandel tips te geven. Op de Home-pagina lees je meer over deze manier van advies geven. Ook lees je daar wat de kosten zijn voor het geven van advies. Hopelijk is je kat dan snel van zijn dikke lip af.