Kat met een ontsteking aan zijn lip – Hoe behandel je dit?

Wat is een ontstoken lip bij de kat?

Dat je kat met een ontsteking aan zijn lip zit kan diverse oorzaken hebben. Het kan zijn dat er een wondje zat en dat deze is gaan infecteren met een flinke ontsteking tot gevolg. Tevens kan er een allergische reactie spelen waardoor de huid van de lip enorm opgezwollen is of zelfs kapot gegaan is. Maar ook kan er bijvoorbeeld sprake zijn van een eosinofiel granuloom complex in de lip. Elk van deze oorzaken wordt hieronder besproken. 

Symptomen bij een kat met een ontsteking aan zijn lip

Wanneer iets ontstoken is, dan ontstaat er meestal een zwelling van het weefsel. Met andere woorden, de lip zal behoorlijk gezwollen zijn indien er sprake is van een kat met een ontsteking aan zijn lip. Daarnaast kan de ontstekingsreactie eruit zien als een nare open rode en kale plek. Dat zien we vooral wanneer er sprake is van een eosinofiel granuloom complex, minder bij “gewone” ontstekingen. Verder kan een lip een etterige uitvloei hebben als hij ontstoken is of extreem stinken. Ook doet een ontstoken lip vaak behoorlijk zeer, waardoor ze als gevolg van de pijn niet goed willen eten.  

Ontstoken bovenlip bij een kat als gevolg van het eosinofiel granuloom complex.
Ontstoken bovenlip bij een kat als gevolg van het eosinofiel granuloom complex.

Oorzaken voor het gaan ontsteken van een lip

een wondinfectie

In de meeste gevallen krijgt een kat een ontsteking aan zijn lip doordat een wondje op de lip is binnen gedrongen door een bacterie. Deze bacterie gaat zich daar vermeerderen met als gevolg een infectie. In een ernstig geval kan er zelfs een abces vormen in de lip. 

Je kunt proberen om deze wondinfectie 3x daags met honingzalf in te smeren. Zit het wondje wat meer uitwendig op de lip dan kun je het wondje ook deppen met een wattenstaafje waarop je wat betadine hebt gedaan. Dit kun je alleen niet doen op de rand of binnenkant van de lip. In beide gevallen moet je je kat met een ontsteking aan zijn lip 3x daags behandelen gedurende 5-7 dagen. Je hoort dan al na een dag of 3 duidelijk verbetering te zien. Is dit niet het geval dan is het verstandig om je dierenarts om raad te vragen. Bij een abces aan de lip van je kat kun je beter ook even naar je dierenarts gaan aangezien de honingzalf of de betadine niet diep genoeg kunnen doordringen in het abces.
Insectensteek

Wanneer een kat een steek heeft gekregen van een insect, bijvoorbeeld een wesp of een bij, dan kan dit in de lip zorgen voor een aanzienlijke zwelling. Indien je kat het toe laat kun je deze zwelling koelen met een coolpack. Maar veel katten accepteren dit niet. Let er bij de kat met een ontsteking aan zijn lip als gevolg van een insectensteek op dat de zwelling niet naar de keel en tong uitbreidt. Als dit wel het geval is, dan bestaat de kans op verstikking. Het is dan ook verstandig om met een insectensteek naar je dierenarts toe te gaan als je twijfelt. Deze kan je kat een injectie geven die het opzwellen van de weefsels tegen gaat. Laat je kat met een ontsteking aan zijn lip in elk geval de uren na een insectensteek niet zonder toezicht, om verstikking te voorkomen. 

Allergische reactie
Eigenlijk moeten we een allergische reactie opdelen in twee delen. Aan de ene kant kan een allergische reactie ontstaan als gevolg van een insectensteek (zie hierboven). Hierbij zal de lip enorm opzwellen als gevolg van die steek, wanneer er een allergische reactie ontstaat. Een kat met een ontsteking aan zijn lip als gevolg van een allergische reactie op een insectensteek, heeft een nog dikkere lip dan bij een gewone insectensteek. Maar het is ook mogelijk dat hij een allergische reactie heeft op bijvoorbeeld boompollen, graspollen of voeding. Hierbij hebben ze meestal huidletsels op meerdere plekken en niet alleen op hun lip. Maar bovenal hebben ze dan heel veel jeuk! Het is maar zelden het geval dat een allergische reactie alleen op de lip voorkomt. 
eosinofiel granuloom complex is in dit geval de oorzaak van de ontstoken onder lip bij deze kat.
Eosinofiel granuloom complex is in dit geval de oorzaak van de ontstoken onderlip bij deze kat.
Eosinofiel granuloom complex
Bij het eosinofiel granuloom complex zien we een kat met een ontsteking aan zijn onderste lip, meestal ter hoogte van de snijtanden. Alsof er een roze, beetje kalig bolletje op zijn kin is gegroeid (zie foto hierboven). Maar ook op de bovenlip komt het regelmatig voor en in dat geval zit het meestal aan de zijkanten van de lippen ter hoogte van de hoektanden en kiezen. Bij de bovenlip lijkt het meer op een wond of ulceratie. Deze plekken genezen niet of nauwelijks wanneer we als dierenarts antibiotica of ontstekingsremmers voorschrijven. In de meeste gevallen helpt het wanneer een kat een anallergene voeding krijgt. Daarom wordt algemeen gedacht dat deze ontstekingsreactie ontstaat als gevolg van een voedselallergie. Het is in elk geval verstandig om hiermee naar je dierenarts te gaan zodat deze je kan helpen bij het oplossen ervan.
Ook je dierenarts zal je dus zeggen dat je kat speciale voeding moet krijgen waar hij niet allergisch op kan reageren. Hiervoor gebruiken we het liefst Royal Canin Anallergenic. Deze voeding moet hij minimaal 8 weken krijgen en hij mag er absoluut niets anders naast krijgen. Dus geen snoepjes of plakjes worst! En geen brokjes die hij bij de buren pikt. De eerste 4 weken zie je hoogst waarschijnlijk nog geen verschil, maar na 4 weken zou het eosinofiel granuloom complex moeten gaan verbeteren. Met andere woorden: je kat krijgt een kleinere ontsteking aan zijn lip. Het mooiste is het als je kat ondertussen ook een prednison behandeling krijgt van je dierenarts zodat de ontstekingsreactie onderdrukt wordt. Maar dan moet je dus wel even langs je dierenarts met je kat. Hij mag dit niet voorschrijven zonder dat hij je kat gezien heeft.

Diagnose stellen wat de oorzaak is bij jouw kat

Is de zwelling bij je kat met een ontsteking aan zijn lip van de ene op de andere dag ontstaan? Dan is de kans groot dat het gaat om een gewone infectie van een wondje of om een insectensteek. Je kunt in dat geval het wondje behandelen met honingzalf of betadine zoals boven vermeld werd. Dan zal de plek met ongeveer een week genezen moeten zijn. Insectensteken hoef je niet te behandelen, die gaan vanzelf weer over. 

Is de ontstekingsreactie langzaam aan ontstaan en lijkt het bij je kat met een ontsteking aan zijn lip elke dag wat erger te worden? Dan is de kans groter dat het gaat om een eosinofiel granuloom complex of een andere vorm van een allergie. In beide gevallen doe je er verstandig aan om hem een voedsel-allergie-dieet te geven. 

Zolang je kat niet erg veel pijn aan zijn lip heeft kun je afwachten wat die voeding gaat opleveren. Heeft hij er wel behoorlijk veel pijn aan of jeuk van dan kun je het beste je dierenarts om raad vragen. Hij of zij kan sterke ontstekingsremmers en eventueel antibiotica voorschrijven om te geven terwijl je ondertussen de speciale voeding geeft. Ook is het mogelijk om wat bloed bij je kat af te nemen en te laten onderzoeken op allergische stoffen. De kosten hiervoor lopen uiteen van €75,- tot €500,- afhankelijk van de uitgebreidheid van het onderzoek. 

Indien nodig kan je dierenarts ook onder narcose een klein beetje weefsel van het plekje bij je kat wegnemen en dit naar een laboratorium opsturen voor onderzoek. Zij komen dan hopelijk tot een definitieve diagnose voor je kat met een ontsteking aan zijn lip. Daarna kan de beste behandeling plaats vinden. 

histologisch onderzoek van een afgenomen biopt uit een ontstoken lip bij een kat.

Heb je behoefte aan overleg met een dierenarts?

In dat geval kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop. Hiermee stuur je een bericht aan dierenarts Nanda. Stuur ook gerust wat foto’s of filmpjes mee om het probleem te laten zien. Dierenarts Nanda zal dan proberen je een diagnose te geven. Op de Home-pagina lees je meer over deze manier van advies geven. Ook lees je daar wat de kosten zijn voor het geven van advies. Hopelijk is je kat dan snel van zijn ontstoken lip af.