Kat heeft pijn bij het eten – Wat is er aan de hand?

Als huisdiereigenaar kan het hartverscheurend zijn om je kat pijn te zien lijden tijdens het eten. In dit artikel onderzoeken we de symptomen van pijn tijdens het eten bij katten, de mogelijke oorzaken, hoe je de mond van je kat kunt onderzoeken en huismiddeltjes om het ongemak te verlichten.

Symptomen van pijn tijdens het eten:

Het meest voor de hand liggende symptoom wanneer je kat pijn heeft tijdens het eten, is onwil of weigering om te eten. Niet dat hij geen honger heeft. Hij neemt een hap, dan zie je een soort reactie die lijkt op pijn en spuugt zijn eten uit. Soms probeert hij het nog een keer, maar geeft dezelfde reactie. Je kat kan ook andere symptomen vertonen, zoals kwijlen, wrijven over zijn mond of kauwen aan één kant van de mond. In ernstige gevallen kan je kat het zelfs uitschreeuwen van de pijn wanneer hij probeert te eten.

Oorzaken van pijn tijdens het eten bij een kat:

Dat je kat pijn heeft tijdens het eten kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder gebitsproblemen, verwondingen aan de mond, infecties of vreemde voorwerpen die in de mond of keel blijven steken. Het kan ook een symptoom zijn van een tumor in zijn bek als je kat een oudere kat is. Het is ook mogelijk dat je kat problemen heeft met zijn kaakgewricht of de spieren die de bek openen en sluiten. Maar dat is vrij zeldzaam bij katten, dus daar gaan we in dit artikel niet op in.

Kat kwijlt omdat hij pijn in zijn bek heeft als hij gaat eten.

De mond van je kat onderzoeken:

Als je vermoedt dat je kat pijn heeft tijdens het eten, is het belangrijk om zijn mond te onderzoeken om mogelijke problemen op te sporen. Let op tekenen van zwelling, roodheid of bloeding en controleer op vreemde voorwerpen die ongemak kunnen veroorzaken.

Begin door zijn lippen omhoog, omlaag en naar achteren te tillen. Zo kun je zijn tanden en kiezen goed zien. Kijk of tanden of kiezen een vreemde stand hebben, het tandvlees er rood en ontstoken uitziet of dat er een gebroken tand aanwezig is. Bekijk ook of er een los zit. Soms zie je dat niet goed, dus duw ook tegen tanden aan. Doe dit onderzoek natuurlijk aan beide kanten. Open vervolgens voorzichtig zijn bek. Doe dit niet te ver want dan gaat hij meer worstelen en dan zie je het minder goed. Kijk of je een abnormale kleur van zijn slijmvliezen ziet. Zowel op zijn tong voor en achter als op zijn gehemelte en achter in zijn keel. 

Als je kat het toestaat, kun je ook voorzichtig zijn tong opzij duwen om te zien of je er iets vreemds onder vindt. Tumoren onder de tong zijn vaak goed verborgen aan de basis van de tong. Kijk ook goed uit naar een vreemd voorwerp ergens tussen zijn tanden. Zie je niets? Probeer dan op verschillende plekken te drukken in de hoop dat je erachter komt waar het pijn doet. Vervolgens inspecteer je die locatie nog nauwkeuriger. Hopelijk heb je nu de oorzaak gevonden waardoor je kat pijn heeft tijdens het eten.

Gebroken tand

Een afgebroken tand of kies kan je kat hevige pijn bezorgen tijdens het eten. Meer over dit probleem lees je op de pagina over een afgebroken tand.

Tandvleesontsteking

Tandvleesontsteking, de naam zegt het al, is een ontsteking van het tandvleesweefsel. Dit is op elk moment van de dag pijnlijk voor je kat, maar extra tijdens het eten. Het kan worden veroorzaakt door tandsteen, maar het kan ook gewoon een “normale” ontsteking zijn. Bijvoorbeeld wanneer je kat een virusinfectie heeft. Af en toe zien we een kat met wat we “stomatitis-gingivitis-complex” noemen. Rondom alle tanden en kiezen, dus in de gehele bek, is het tandvlees ontstoken. Dit is een ernstiger probleem dat door een dierenarts moet worden beoordeeld om je kat te helpen met zijn pijn tijdens het eten.

lichaams Vreemde voorwerpen
Als je een vreemd voorwerp ziet, moet het worden verwijderd. Indien het klein is, kun je proberen het met een pincet te verwijderen. Als er een ontstoken deel van de slijmvliezen is, geneest dit vanzelf, zolang je het voorwerp verwijdert. Wil je kat niet meewerken? Dan moet je naar een dierenarts. Hij of zij zal je kat onder narcose brengen zodat het voorwerp verwijderd kan worden en je kat geen pijn meer heeft tijdens het eten.
Een losse tand

Als je kat een losse tand heeft, is de tand helaas niet meer te redden. De tand moet eruit. Indien de tand al extreem los zit, kun je deze zelf verwijderen met een klein rukje. Zit hij toch nog te vast dan zal er helaas een dierenarts bij moeten komen. Als de kies er eenmaal uit is, zal je kat nog een paar dagen pijn blijven houden tijdens het eten. Maar niet langer dan dat. 

Zweertjes in de mond van je kat

Zweertjes in de bek van je kat zijn pijnlijk. Dit kan bijvoorbeeld komen door niesziekte, likken aan irriterende stoffen of een gevolg van een probleem met het eigen afweersysteem. Dit laatste noemen we ook wel het “eosinofiel granuloomcomplex”.

Verwondingen

Als een kat een ongeluk heeft gehad, kan hij last krijgen van zijn kaak of tanden. Zo komt het vaak voor dat bij katten hun onderkaak breekt als gevolg van een aanrijding. Uiteraard is dit pijnlijk tijdens het eten voor je kat. Je ziet dan dat een heel deel van de kaak kan bewegen ten opzichte van een ander deel van de kaak dat normaal aan elkaar vast zou moeten zitten. In de meeste gevallen zit de breuk precies in het midden en kun je beide hoektanden van de onderkaak onafhankelijk van elkaar ietsjes op en neer bewegen. Het spreekt voor zich dat er een dierenarts bij betrokken moet worden. De kaak zal onder narcose weer gerepareerd moeten worden. 

Dierenarts onderzoekt het gebit van een kat omdat hij pijn had bij het eten.

Huismiddeltjes voor een kat die pijn heeft tijdens het eten:

Zachte voeding

Er zijn verschillende huismiddeltjes die de pijn van je kat tijdens het eten kunnen verlichten. Een van de meest effectieve is om ze zacht, vochtig voedsel te geven dat gemakkelijker te kauwen en door te slikken is. Je kunt ook proberen een beetje warm water aan hun brokjes toe te voegen en het even te laten weken om de brokjes wat zachter te maken. Als je kat zijn eten gewoon kan doorslikken in plaats van erin te bijten, is de kans groter dat hij toch eet ondanks zijn pijn. 

Pijnstillers

Een andere optie is het gebruik van een pijnstillend medicijn dat ontstekingen en pijn kan helpen verminderen. Hiervoor kun je aspirine gebruiken. Maar pas op! Andere vormen van pijnstillers voor mensen zijn dodelijk voor katten. Gebruik die dus niet! Alleen maar aspirine. Je kunt je kat eens in de twee dagen 10 mg per kg lichaamsgewicht geven. Dus een kat van 4 kg kun je ongeveer een week lang om de dag een halve tablet voor kinderen (81 mg aspirinetabletten) geven. Als je kat na een paar dagen nog steeds pijn heeft tijdens het eten, dien je een dierenarts te raadplegen.

Antibacteriële behandeling

Als de oorzaak dat je kat pijn heeft tijdens het eten een ontsteking van de slijmvliezen is kun je onderstaande oplossing gebruiken. Colloidaalzilver kan op de zweertjes worden aangebracht om de groei van bacteriën te stoppen. Gebruik dit twee keer per dag gedurende minimaal 5 dagen. Tegen die tijd zouden de zweren moeten zijn beginnen te genezen. Mogelijk zelfs al in zijn geheel genezen zijn. Je kat zou tijdens het eten geen pijn meer moeten hebben.

Samenvattend

Pijn tijdens het eten bij katten is een ernstig probleem dat onmiddellijke aandacht vereist. Door de symptomen, oorzaken en remedies te begrijpen, kun je je kat helpen zich comfortabeler te voelen en verdere complicaties te voorkomen. Als je je zorgen maakt over de gezondheid van je kat, is het altijd het beste om een dierenarts te raadplegen. Maar hopelijk is het niet nodig. Succes!

Heb je behoefte aan overleg?

Hopelijk heeft deze tekst je vraag beantwoord over pijn bij het eten van je kat. Als je nog steeds twijfelt, neem dan contact op met dierenarts Nanda via onderstaande whatsapp knop om advies vragen. Op de Home-pagina kun je meer lezen over deze manier van werken. Ook vind je daar wat de kosten zijn voor het geven van advies.