Een ontstoken tong bij je kat kan een bron van ongemak en pijn zijn. Het is belangrijk om dit probleem te herkennen en te behandelen om ernstig ongemak voor je kat te beperken. In dit artikel zullen we uitleggen hoe de ontstekingen kunnen ontstaan en hoe je zelf kunt proberen dit te behandelen.
Wat veroorzaakt een ontstoken tong bij katten?
Een ontstoken tong bij een kat herken je aan de rode vlekken of plekken op de tong van je kat. Op die delen van de tong is het buitenste deel van het tong-slijmvlies verdwenen. Hier kunnen meerdere oorzaken voor zijn.
Bijvoorbeeld in het geval van niesziekte kan het virus zich vermeerderen in de slijmvliezen van de ogen, neus en mond. Hierbij worden cellen kapot gemaakt en dus ook het slijmvlies. In het geval van de tong zie je dan rode ontstoken vlekken op de tong ontstaan. Het is niet altijd het geval, maar bij niesziekte zitten de rode vlekken vooral wat meer achter op de tong.
Maar ook als gevolg van het oplikken van chemische stoffen kunnen een soort van brandwondjes ontstaan. Ook hierbij zien we dezelfde soort rode vlekken ontstaan waarbij het buitenste laagje van het tong-slijmvlies verdwenen is. Doorgaans zitten de ontstekingen in dit geval aan de tong punt.
Wanneer je echter ziet dat er rode vlekken op de tong van je kat aanwezig zijn, maar dat de rode vlekjes meer in het slijmvlies zelf zit zonder een beschadiging van het slijmvlies, dan bestaat de kans dat je kat een probleem heeft met zijn bloedstolling. Dit ontstaat bijvoorbeeld als gevolg van een rattengif-vergiftiging. Je ziet dan echter ook deze vlekjes op het gehemelte van je kat en vaak ook op de buik en in de oren of op andere dun behaarde lichaamsdelen.
En uiteraard kunnen er ook ontstekingen van de tong ontstaan bij katten doordat ze een ongeluk hebben gehad of gevochten hebben. De ontstane wondjes zijn in dat geval gaan infecteren waardoor de tong van je kat ontstoken is geraakt.
Symptomen van een ontstoken tong bij katten:
In het geval van een ontstoken tong kun je dus zoals gezegd rode plekken zien op de tong. Maar daarnaast zie je ook vaak wel zwelling, pijn, overmatig kwijlen en een stinkende geur uit zijn bekje. Als je deze symptomen opmerkt, is het raadzaam om een dierenarts te raadplegen voor een nauwkeurige diagnose en de beste behandeling.
Vrije verkoop middelen als aanvullende ondersteuning
Naast diergeneeskundige zorg kunnen vrije verkoop middelen als aanvullende ondersteuning dienen. Enkele middelen die je kunt overwegen zijn:
waterstofperoxide
Je kunt waterstofperoxide 3% gebruiken om bacteriegroei in de wondjes tegen te gaan. In dit geval dep je 2-3x daags de wondjes op de ontstoken tong doormiddel van een wattenstaafje met waterstofperoxide 3%. Je kat vindt dit vies smaken en kan een paar minuten behoorlijk gaan kwijlen. Na een dag of 3-4 moeten de rode plekken op de tong al duidelijk gaan verbeteren.
Dieetaanpassingen
Een ontstoken tong is pijnlijk voor een kat. Daarom is het verstandig om zachtere voeding, zoals natvoer te geven. Katten hebben dan meer de neiging om toch te gaan eten. Houdt jouw kat niet van natvoer? Dan kun je ook proberen of hij wel zijn eigen brokjes wil eten die hebben staan weken in warm water. Ofwel kun je gekookte stukjes kipfilet aan hem geven. Door natvoer te gebruiken waar heel veel calorieën in zitten zoals onderstaande, hoeft je kat er ook niet veel van binnen te krijgen.
Bevorderen van de vocht opname
Zorg ervoor dat je kat voldoende vocht binnen krijgt. Als hij pijn heeft aan zijn tong wil hij nog wel eens minder gaan drinken. Voldoende vochtinname kan helpen bij het herstel en het verminderen van eventuele irritatie aan de ontstoken tong. Alles dat de ontstekingen kan verergeren wordt immers weg gespoeld. Moedig je kat dus aan om water te drinken en biedt indien nodig extra natvoer aan aangezien daar ongeveer 90% water in zit.
Mondhygiëne:
Een goede mondhygiëne kan helpen bij het verminderen van ontstekingen in de tong van je kat. Overweeg bijvoorbeeld om Hexagel te gebruiken. Hierin zit de antibacteriële stof chloorhexidine dat bacterievorming in de bek van je kat tegen gaat. Dit middel doe je 1x daags op de tanden van je kat waardoor de hoeveelheid bacteriën in de bek van je kat zal afnemen. Hierdoor is de infectiedruk voor de wondjes ook aanzienlijk minder.
Pijnstiller
Indien je kat erg veel last heeft van zijn ontstoken tong, dan kun je hem een pijnstiller geven. Indien je nog een pijnstiller speciaal voor katten in huis hebt geef je hem die. Anders kun je één keer in de twee dagen een kwart van een kinder aspirine (!!!!) geven. Dat zijn tabletten van 100mg. LET OP!!! Gebruik geen andere pijnstillers voor mensen. Die zijn dodelijk voor katten. Enkel en alleen aspirine is geschikt. Dus geen paracetamol, ibuprofen of iets dergelijks aan je kat geven.
Preventie van een ontstoken tong bij katten:
Hoewel het niet altijd mogelijk is om een ontstoken tong bij katten te voorkomen, zijn er enkele preventieve maatregelen die je kunt nemen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je kat jaarlijks zijn vaccinatie tegen niesziekte (en kattenziekte, maar dat staat los van dit verhaal) krijgt. Op die manier is de kans op niesziekte vele malen kleiner. Daarnaast moet je proberen te voorkomen dat je kat aan chemische stoffen kan likken. Zorg er dus in je eigen omgeving voor dat dit soort stoffen altijd opgeruimd zijn wanneer je er niet mee werkt. Laat het niet een nachtje staan omdat je er morgen weer mee verder wilt. Je kat hoeft er maar 1 likje van te nemen… Gebruik daarnaast ook geen rattengif. Je kat zal immers een vergiftigde rat of muis makkelijker kunnen vangen en vervolgens opeten.
Conclusie
Hoewel huismiddeltjes als aanvullende ondersteuning kunnen dienen bij de behandeling van een ontstoken tong bij katten, is het raadplegen van een dierenarts altijd de beste eerste stap. Huismiddeltjes kun je het beste alleen gebruiken na overleg met een dierenarts. Die producten zijn geen vervanging voor professionele medische zorg. Het welzijn van je kat staat voorop, dus aarzel niet om een dierenarts te raadplegen bij elk gezondheidsprobleem.
Heb je behoefte aan overleg?
Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Hiermee stuur je aan dierenarts Nanda een bericht en kun je haar om advies vragen. Op de Home-pagina vind je hier meer informatie over en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn.