Help, mijn kat kwijlt!

Ik heb er één gehad! een kat die begon te kwijlen zodra je hem aaide. En niet zo’n beetje ook… Maar waarom kwijlen katten? Hoe komt het en vooral, wat kun je er tegen doen?

Oorzaken voor kwijlen bij katten

Er zijn meerdere mogelijkheden waarom katten kunnen kwijlen. De meest voorkomende is dat ze misselijk zijn. Maar ook gebitsproblemen, wondjes in de bek of op de tong,  het opeten of oplikken van gifstoffen, virale infecties en neurologische problemen. Hieronder worden de oorzaken per stuk verder uitgelegd. 

Kat kwijlt enorm en heeft kwijldraden uit zijn bek hangen.
Misselijkheid de oorzaak van kwijlen

Wanneer een kat misselijk is kan hij verschrikkelijk gaan kwijlen. Dit kan soms een voorloper zijn van flink overgeven. De misselijkheid kan komen als gevolg van een virus, maar kan ook ernstiger zijn als gevolg van bijvoorbeeld nierfalen. Een virus is meestal na een dag of 3-4 weer opgelost. Nierfalen helaas niet. Mocht uw kat nog maar net misselijk geworden zijn en verder niet al te ziek over komen dan kunt u bij de balie van de dierenarts Cerenia tabletten ophalen voor uw kat. Dit middel stopt de misselijkheid bij uw kat. De kans bestaat echter dat hij de tabletten weer uitbraakt. Indien dit uw kat niet helpt dan moet u helaas toch echt even met hem naar uw dierenarts toe.

Kwijlen als gevolg van gebitsproblemen

Wanneer er erge ontstekingen aan de tanden of kiezen bij een kat zijn dan kan een kat flink gaan kwijlen. U kunt kijken of dit wellicht geldt voor uw kat door even goed naar zijn gebit te kijken. En dan niet alleen de voorste tanden, maar ook tot achteraan. Vooral tandsteen is een grote oorzaak voor ontstekingen en dus kwijlen. Kijk goed naar het tandvlees en beoordeel of het er te rood of etterig uit ziet. 

Bek van een kat wordt goed onderzocht of er een reden is dat hij kwijlt.
Wondjes in de bek die een kat laten kwijlen

Katten hebben met enige regelmaat wondjes in hun bek. Vooral op de tong komen die veelvuldig voor. Zo kunnen ze wondjes op de tong krijgen als gevolg van niesziekte of door het oplikken van irriterende stoffen. Je ziet dan wat donker roze vlekjes op de tong. Deze plekjes doen erg zeer en dus zal een kat er van gaan kwijlen. Ook eten doet vaak erg zeer. 

Geef ze dus even wat zachte voeding die ze makkelijk kunnen oplikken zoals Royal Canin Recovery vlees. Dit kun je aanlengen met water tot een soepje zodat ze dat makkelijk kunnen opeten. Eventueel kun je ook kiezen voor Royal Canin Recovery Liquid. Dit kun je een beetje vergelijken met kattenmelk, maar dan bomvol met caloriën. De pijn kun je proberen wat te verminderen met CBD-olie. Hiervan kun je dan 2x daags een druppel aan je kat geven. Maar het mooiste is toch een echte pijnstiller die je van je dierenarts kunt krijgen nadat je met je kat op consult geweest bent. 

Giftige stoffen

Naast het feit dat giftige stoffen soms wondjes op de tong veroorzaken kunnen giftige stoffen er ook voor gaan zorgen dat katten een hele vieze smaak in hun mond krijgen en daardoor gaan kwijlen. Maar ook kunnen ze misselijk geworden zijn. Het hangt uiteraard af van welke stof ze binnen gekregen hebben wat de behandeling is. Het is dan ook verstandig om met een dierenarts te overleggen als je gezien hebt dat je kat een giftige stof binnen gekregen heeft. Dat mag ook met dierenarts Nanda. Maar wacht dan niet langer dan 10 minuten op een antwoord. Er moet immers mogelijk snel gehandeld worden. 

Kat kauwt op bloem en gaat hierdoor kwijlen.
Veel bloemen laten katten kwijlen als ze er aan knagen. Niet te verwarren met knagen aan een lelie waarvan een kat acute nierfalen van krijgt en zo ook kan gaan overgeven en kwijlen.
Virale infecties

Zoals hierboven al geschreven zijn ook vaak virale infecties de oorzaak van kwijlen. Zo kunnen katten dus bij niesziekte wondjes op de tong krijgen.  Andere virussen kunnen maag-klachten geven waardoor een kat misselijk wordt. Helaas kun je tegen virale infecties niet veel doen. Wel kun je zijn temperatuur opnemen en kijken of hij koorts heeft. Is er sprake van koorts en kwijlen, dan is het bijna altijd een virus. Oogt hij niet al te ziek? Dan kun je het aankijken. Maar bij twijfel of wanneer het langer dan 3 dagen duurt dan moet je contact opnemen met een dierenarts. 

Hersenproblemen

Het komt niet vaak voor bij katten, maar problemen in de hersenen kunnen ook voor kwijlen zorgen. Zo kunnen hersentumoren of andere hersenafwijkingen de oorzaak voor kwijlen zijn. Doorgaans zie je dan ook andere afwijkingen zoals ongelijke pupillen, zwalkend lopen, of met de kop tegen een muur aan gaan staan. Zie je dus kwijlen in combinatie met tekenen van neurologische klachten? Dan is het verstandig om met je kat naar een dierenarts toe te gaan. 

Kat voelt zich niet lekker en ligt in bed met zijn eigenaar.
Kwijlen als gevolg van intens genieten

Katten kunnen ook kwijlen terwijl er medisch niets aan de hand is. Wanneer ze heel erg genieten van aaien of knuffelen kunnen veel katten ook gaan kwijlen. Tot in het extreme toe. In dit geval is dit heel vervelend, maar kun je er helaas niets tegen doen. Behalve dan een doek onder hem of haar leggen wanneer hij of zij lekker bij je op schoot komt knuffelen. 

Conclusie

Indien je kat nog maar een dag is beginnen met kwijlen en verder niet al te ziek lijkt dan kun je het aankijken zolang je zeker weet dat er geen mogelijkheid is dat hij giftige stoffen gegeten kan hebben. Bekijk wel even zijn bek, gebit en tong goed en meet zijn temperatuur op.  Mocht het na 3 dagen nog niet over zijn dan is het wel verstandig om een dierenarts te laten beoordelen of er wellicht een medisch probleem speelt. Vooral bij oudere katten mag je het niet te lang aankijken. 

Behoefte aan overleg over het kwijlen bij uw kat?

Twijfelt u over het kwijlen bij uw kat? Dan kunt u contact opnemen met dierenarts Nanda via onderstaande Whatsapp knop. Zij zal u dan vragen om meer informatie en wellicht zelfs een filmpje om u het juiste advies te geven. Hoe dit in zijn werk gaat en wat de kosten ervoor zijn vindt u op de Home-pagina