Hoe is de houding van een kat met pijn aan zijn borstkas?
Wanneer een kat pijn heeft aan zijn borstkas dan zal hij waarschijnlijk heel voorzichtig lopen. Elke beweging met zijn voorpoten zorgt ervoor dat er aan zijn ribben getrokken wordt door de spieren van zijn voorpoot. En dat trekken aan je borstkas doet in dat geval zeer. Hij neemt dus korte pasjes. Vaak houden ze hun kop ook wat lager dan normaal.
Maar in de meeste gevallen gaan ze op hun plekje liggen en komen er niet meer vandaan. Tenzij ze echt honger of dorst hebben. Maar zelfs dan ontzien ze op alle mogelijke manieren hun borstkas. Is bovendien hun slaapplekje ergens bovenop waarop ze moeten springen? Dan zullen ze wellicht ergens anders gaan liggen. Of ze mauwen in de hoop dat je hen erop tilt.
Maar als jij inmiddels zover bent dat je je kat optilt om op zijn plekje neer te zetten, dan zal je hem waarschijnlijk aan zijn pijnlijke borstkas vastpakken. En dus mogelijk een gil geven.
Hoe klinkt een kat die pijn heeft?
Wanneer je kat heel erg veel pijn heeft dan gaat hij schreeuwen of krijsen. Maar een kat met een matige pijn aan zijn borstkas hoor je nauwelijks een geluid. Je ziet het vooral. Tenzij je hem oppakt. Maar ook als hij schade heeft in zijn longen of luchtwegen. Dan kun je een piepende ademhaling of rochelende ademhaling bij hem horen.
Waardoor heeft je kat pijn aan zijn borstkas?
Er zijn uiteraard meerdere mogelijkheden voor pijn aan zijn borstkas. Zo kan er een ongeluk gebeurd zijn waarbij er een harde kracht op zijn borstkas gekomen is. Ofwel heeft hij een abces aan zijn borstkas. Meestal als gevolg van een vechtpartij.
Trauma aan de borstkas van je kat als gevolg van een ongeluk
Wanneer je kat bijvoorbeeld door een auto, fiets of brommer is aangereden dan kan de klap tegen zijn borstkas aan gekomen zijn. In dit geval is je kat gelukkig niet langs de kant van de weg gestorven! In de meeste gevallen heb je dit niet zien gebeuren. Toch kun je hier wel wat meer zekerheid over krijgen. Kijk maar eens naar de puntjes van zijn nagels. Als een kat aangereden wordt of om een andere reden een klap tegen zich aan krijgt, dan slaat hij door een reflex zijn nagels uit door de schrik. Wordt hij dan door de klap verplaatst dan schrapen zijn nagels een stukje over de grond. In dat geval ontstaan er gespleten nagelpuntjes.
Bekijk dus de nagels van je kat heel nadrukkelijk, zonder dat je je kat extra pijn oplevert aan zijn borstkas. Je kunt zijn nagels bekijken door zijn pootje vast te pakken en met je duim aan de bovenzijde van het voetje te drukken terwijl je je andre vingers aan de onderkant van het voetje houdt.
Heeft je kat gerafelde puntjes aan de uiteinden van zijn nagels? Dan is de kans groot dat hij een aanrijding heeft gehad en dat de oorzaak is van de pijn aan de borstkas van je kat. Zijn spieren en ribben zijn gekneusd. In dat geval is het belangrijk dat je goed kijkt of hij een normale ademhaling heeft en er geen breuken in zijn ribben te voelen zijn. Kijk ook naar de kleur van zijn tandvlees. Je kat kan immers als gevolg van de klap ook inwendige bloedingen hebben gekregen. In dat geval zul je zeer bleek tandvlees bij je kat zien. Bij twijfel over de kleur van zijn tandvlees of eventuele breuken in zijn ribben, dan kun je het beste langs je dierenarts gaan. Better safe than sorry.
Heeft je kat pijn aan zijn borstkas als gevolg van een abces?
Wanneer je kat gevochten heeft dan kan het zijn dat er een bacterie onder zijn huid gekomen is door een nagel of een tand van een andere kat. De bacterie vindt dat wel een lekker plekje, daar onder die huid. Hij zal zich dan ook snel gaan vermenigvuldigen. Als reactie daarop zal het afweersysteem van je kat ettercellen naar die plek sturen om de bacteriën aan te vallen. Na een dag of 2-3 zijn er op de plek waar het wondje zat zoveel bacteriën en zoveel ettercellen ontstaan dat er een hele bult is gaan zitten. In feite is dat een holte gevuld met etter of pus. En die bult is zeer pijnlijk. Zit dat abces dus op zijn borstkas dan is dat zeer pijnlijk voor je kat.
In dat geval heeft je kat meestal ook koorts en wil niet zo denderend eten. En daarbij voel je een zwelling op de borstkas van je kat zitten die erg pijnlijk aanvoelt bij je kat als je er aan zit. De rest van de borstkas doet geen zeer. En ook de onderliggende rib kun je induwen onderaan of bovenaan, maar niet óp het abces, zonder dat je kat pijnlijk reageert. Meestal voelt de bult ook erg warm aan. Op onze pagina over een abces bij een kat lees je wat je hier aan kunt doen.
Pijn bij je kat verlichten als hij een pijnlijke borstkas heeft
Lijkt je kat erg veel pijn aan zijn borstkas te hebben? En er is geen sprake van een abces? En je denkt ook niet dat het nodig is om met hem naar je dierenarts te gaan? In dat geval kun je je kat een pijnstiller geven. Katten missen echter een bepaald mechanisme om medicijnen uit hun lichaam te verwijderen. Daardoor kunnen ze bijvoorbeeld dood gaan van het geven van paracetamol of ibuprofen.
Het beste kun je je dierenarts vragen of je een pijnstiller mag ophalen zonder dat je een consult gehad hebt. In de meeste gevallen mag dit echter niet. De wetgeving laat dit helaas niet toe, dus het is geen onwil van je dierenarts. Maar sommige dierenartsen geven het toch mee als je ze uitlegt wat er speelt. Of misschien heb je nog een pijnstiller over van een eerdere operatie.
Heb je geen pijnstiller speciaal voor katten kunnen krijgen? Geen nood, dan is er nog wel een oplossing. Katten kunnen namelijk wel tegen aspirine, maar dan in lage doseringen. Dus geen andere pijnstillers dan aspirine!!! GEEN PARACETAMOL OF IBUPROFEN OF WAT DAN OOK!!! Alleen aspirine. Je kunt hiervan 1x per 2 dagen (dus niet 2x per dag!) 10mg per kilogram lichaamsgewicht van je kat geven. De meeste katten wegen ongeveer 4kg en dus mag je kat 1x per 2 dagen 40mg krijgen. Dat is meestal een 10e stukje van een aspirine voor volwassenen. Je kunt dan dus ook beter aspirine kopen voor kinderen waarin 100mg in zit. Onderstaande is voor volwassenen.
Geef je liever natuurlijke pijnstillers aan je kat?
Als je liever gebruik maakt van pijnstillers op natuurlijke basis dan kun je ook gebruik maken van CBD-olie. Dit heeft een pijnstillende en ontstekingsremmende en wond genezende werking. Hiervan geef je 2x daags 1 druppel aan je kat. Het werkt niet zo pijnstillend als een normale pijnstiller, maar haalt wel de scherpe randen van de pijn af.
Ook kun je, als de pijn heel plaatselijk zit, gebruik maken van lidocaïne creme. Lidocaïne zit vaak in tattoo-creme’s en heel soms ook in aambeien-zalf. Het zorgt voor een lokale verdoving van de huid. Bijvoorbeeld de volgende zalf bevat lidocaïne. Gebruik dit echter niet op een groter oppervlak dan 5 bij 5 centimeter. In dat geval zou je kat teveel lidocaïne in zijn lichaam kunnen krijgen. Zorg er ook voor dat je kat het niet kan oplikken anders krijgt hij een verdoofd gevoel in zijn tong. Maak dus gebruik van een medical pet shirt!
Wat kun je nog meer doen om de pijn in de borstkas van je kat tegen te gaan?
Je kat heeft vooral pijn wanneer hij beweegt. Zorg er dus voor dat hij op een rustige plek de komende tijd kan herstellen. Zorg ervoor dat hij makkelijk bij zijn eten en drinken kan komen en dat hij makkelijk in een kattenbak kan stappen zonder dat hij hoeft te draaien of te springen. In de meeste gevallen is het handiger als je (tijdelijk) de bovenkant van de kattenbak af haalt zodat je kat er vlot in en uit kan stappen.
Heb je behoefte aan overleg?
Heb je een kat met pijn aan zijn borstkas en maak je je er zorgen om? Je kunt het beste met hem naar je dierenarts toe gaan. Mocht je dat (nog) niet willen dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je hier meer informatie over en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Maar hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je kat!