Waardoor ontstaan schilfers op de borst bij je kat?
Een gezonde huid heeft op de buitenste laag wat cellen die eigenlijk al niet meer leven. Maar samen zorgen zij nog wel voor een goede bescherming van de diepere lagen van de huid. En daarmee dus ook voor de rest van het lichaam van je kat. Deze oppervlakkige cellen horen min of meer één voor één af te schuren. Dit proces zie je nauwelijks gebeuren. Die cellen zijn te klein om met het blote oog te zien. Wanneer er echter iets niet goed verloopt in dat proces dan gaan een heleboel van die cellen tegelijk los komen en blijven onderling nog wel aan elkaar plakken. Op dat moment zie je dus schilfers op de borst bij je kat ontstaan.
Hieronder zie je een schematische doorsnede van de huid. Het stratum corneum is de laag in de huid met de dode huidcellen, maar die nog wel een belangrijke functie heeft. Als de cellen afgeschilferd zijn, worden de huidcellen van het stratum corneum vervangen door de huidcellen van het stratum granulosum. Het is dus een doorlopend proces van ontstaan van de cellen onderin het plaatje, die langzaam aan steeds verder naar buiten verschuiven om vervolgens cel voor cel af te schilferen. Of, in het geval bij jouw kat, met hele klompjes tegelijk zodat je ze ziet als schilfers op de borst van je kat.
Waarom heeft mijn kat schilfers op zijn borst?
Er zijn vele mogelijke oorzaken voor het ontstaan van huidschilfers op de borst van je kat. We beperken ons op deze pagina tot de meest voorkomende oorzaken en vertellen je wat je er tegen kunt doen. Helpen die oplossingen niet? Ga dan vooral langs je dierenarts zodat deze verder onderzoek kan doen naar de oorzaak van de huidschilfers.
Huidschilfers ontstaan dus als de huid een minder goede kwaliteit heeft. Dit kan ontstaan doordat de huid teveel uitdroogt, doordat er een tekort is aan essentiële vetzuren in zijn voeding, door parasieten of juist doordat de huid van je kat te vettig is. In dat geval blijven de schilfers dus aan elkaar plakken. Eventueel is het mogelijk dat er een zeer milde voedselallergie aan de basis ligt van de schilferende vacht bij je kat. We bespreken de oorzaken hieronder één voor één.
Uitgedroogde huid als oorzaak van schilfers op de borst bij je kat
In onze huishoudens hebben we vaak de verwarming aan zodat we het lekker warm hebben. Deze verwarming zorgt er ook vaak voor dat de lucht in de woning een te lage luchtvochtigheid krijgt. Als gevolg daarvan verdampt er makkelijker vocht vanuit de huid. Het gevolg is dat de huidcellen makkelijker beschadigd raken en op die manier sneller gaan afschilferen dan ze horen te doen. En dat doen ze dan vaak met vele cellen tegelijk waardoor je schilfers op de borst van je kat ziet ontstaan. In dit geval zie je die schilferende vacht vooral in de koudere maanden van het jaar en ’s zomers nog nauwelijks.
De ideale vochtigheidsgraad van de lucht waarin je leeft ligt tussen de 40 en 60 procent. Dit kun je meten met een hygrometer. Door in huis te meten hoeveel vocht er in de lucht zit kun je vast stellen of dit mogelijk de oorzaak zou kunnen zijn waardoor je kat schilfers op zijn borst heeft.
Is de luchtvochtigheid te laag dan kun je dit oplossen door meer te ventileren. Zet een raam op een kiertje of zet de ventilatieroosters verder open. Werkt dat onvoldoende dan kun je ook een luchtbevochtiger kopen.
Tekort aan essentiële vetzuren
In je huid zitten vetzuren en deze hebben een zeer belangrijke functie. Vetzuren zijn namelijk een beetje vettig en zoals je wellicht weet vinden vet en water elkaar niet zo aantrekkelijk. Ze proberen weg van elkaar te komen. De huidcellen bevatten dan ook in hun celwand veel essentiële vetzuren zodat het vocht vanuit de huidcellen minder makkelijk die cellen kan verlaten. Het vocht moet dan immers het vettige laagje passeren en dat wil het vocht liever niet. Daarnaast hebben veel essentiële vetzuren een ontstekingsremmende en cel-genezende werking.
Is er dus een tekort aan essentiële vetzuren in de huid van je kat? Dan kan de huid dus makkelijker vocht verliezen (zie het deel van de uitgedroogde huid) en kunnen (milde) ontstekingen in de huid makkelijker ontstaan. Ook zie je een minder glanzende vacht in dit geval omdat de vetzuren ook deels gebruikt worden bij de aanmaak van de haren.
Hoe goedkoper de voeding is die je geeft, hoe minder goed de kwaliteit van de ingrediënten is. En dat zie je onder andere terug komen in de hoeveelheid essentiële vetzuren in de voeding. Om dit op te lossen kun je ofwel een duurdere voeding kopen ofwel kun je bij de huidige voeding een voedingssupplement toevoegen waarin essentiële vetzuren zitten. Megaderm is daarbij een van de beste producten, maar zalmolie is in de meeste gevallen ook voldoende en een stuk goedkoper.
Parasieten in of op de huid
Zoals eerder al gezegd kun je bij je kat ook schilfers op zijn borst gaan zien als er parasieten in het spel zijn. Vlooien zijn natuurlijk een mogelijkheid, maar die geven vaak eerder jeuk dan roos. Mijten zijn wel een goede reden om schilfers op de borst van je kat te gaan zien. De demodex mijt zorgt meer voor kale plekken en minder voor schilfers en is dus minder waarschijnlijk. De Sarcoptes mijt zorgt voor jeuk en korsterige kale plekken op de huid en is dus ook minder waarschijnlijk. Maar de Cheyletiella mijt is een zeer oppervlakkig levende mijt die wel bekend staat dat hij geen symptomen veroorzaakt, behalve een schilferende vacht. Ze noemen hem dan ook wel de schilfermijt of vachtmijt.
Mijten zijn vrij hardnekkige spinachtige beestjes. Ze gaan dan ook helaas niet dood van de gewone vlooienmiddelen. Je kunt wel een middel tegen mijten ophalen aan de balie van je dierenarts (Bravecto, Stronghold, Advocate etc) ofwel kun je het zelf online kopen bij een webshop. Wel heb je daar een recept voor nodig dat je bij onze dierenarts Nanda kunt kopen voor €10,- via onderstaande knop. Maar eigenlijk is dat helemaal niet nodig als je kat enkel schilfers op zijn borst heeft.
Als je alle mogelijke mijten wilt aanpakken dan zul je het via de bovenstaande middelen moeten doen. Maar De schilfermijt is één van de mijten die eigenlijk helemaal niet zo hardnekkig is. Deze mijt gaat namelijk wel dood door de stof Fipronil. En dat middel is een veel gebruikt middel dat in vlooienmiddelen zit. De andere mijten-soorten gaan hier dus niet dood van, maar deze schilfermijt wel.
Parasieten in de darmen als oorzaak van schilfers op de borst van je kat.
Wanneer je kat veel wormen in zijn darmen heeft zitten dan kunnen die wormen de belangrijke voedingsstoffen opeten. Ze zijn dan niet meer beschikbaar voor je kat. Het gaat in dit geval vooral om de essentiële vetzuren, maar uiteraard geldt het voor alle voedingsstoffen. Is je kat dus al een tijdje niet ontwormd dan is het verstandig om dit een keer te doen. We adviseren om je kat 1x per 3 maanden een ontworming te geven. Dit om te voorkomen dat je kat helemaal vol met wormen komt te zitten. In de tussen liggende 3 maanden kunnen er best een paar wormen in zijn darmen ontstaan. Maar een paar wormen zijn over het algemeen geen probleem.
Teveel talgproductie van de huid
Wanneer de huid van je kat teveel talg aanmaakt dan wordt de vacht te vettig. Je voelt dan meestal ook een wat vettig gevoel aan je handen nadat je je kat flink geaaid hebt. Ook dit is een teken dat de huid van je kat niet optimaal functioneert. Het gevolg is een te snelle afschilfering van de huidcellen die dan ook nog eens aan elkaar blijven plakken. En aan de vacht van je kat in de vorm van schilfers op zijn borst. Deze aandoening heet ook wel Seborrhea en is helaas niet te genezen. Vooral raskatten zoals de Himalaya kat, de langharige pers en de kortharige pers zijn hier gevoelig voor.
Door de vacht zo kort mogelijk te houden en de vacht goed te onderhouden is het goed mogelijk voor je kat om hiermee te leven. Het verminderen van de overmatige hoeveelheid talg kun je doen met Douxo S3 Seb mousse. Hiermee wordt de huid zelf aanzienlijk sterker. De hoeveelheid schilfers op de borst van je kat zal hierdoor aanzienlijk afnemen. Je moet dit uiteraard dan wel regelmatig blijven gebruiken. De aandoening is immers niet te genezen.
Een voedselallergie als oorzaak van schilfers op de borst van je kat
Over het algemeen geeft een voedselallergie vooral jeuk of maag-darm klachten aan je kat. Maar in heel milde gevallen kan het zo zijn dat je kat er enkel een overmatige hoeveelheid huidschilfers op zijn borst van krijgt. Dit komt doordat de kwaliteit van de huid te wensen over laat als gevolg van de voedselallergie. Hebben bovenstaande behandelingen geen resultaat opgeleverd? Dan kun je een voeding aan je kat geven waarop hij niet allergisch kan reageren. Dit komt doordat de ingrediënten zo klein gemaakt zijn dat ze niet op het immuun systeem van je kat passen. Er kan bijgevolg geen allergische reactie ontstaan.
Wil je dit testen dan geef je vanaf het moment van de start van de test je kat alleen nog maar onderstaande brokken. Geen snoepjes of dingen uit je koelkast. Want ook daar kan je kat allergisch voor zijn. Gedurende de eerste 4 weken zul je waarschijnlijk nog niets zien veranderen omdat de oude ingrediënten nog uit het lichaam van je kat moeten verdwijnen. Pas na 4 weken zul je dan gaan zien dat de hoeveelheid schilfers afneemt. Zie je na 8 weken nog geen verschil? Dan heeft het geen zin om hiermee door te gaan. Hoewel je de voeding levenslang kunt geven aan je kat, zal er na 8 weken niet ineens een verandering van de schilfers op de borst van je kat gaan ontstaan.
Heb je behoefte aan overleg?
Heb je een kat met schilfers op zijn borst en wil je er graag advies over hebben? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je meer informatie over deze manier en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je kat!