Je kat stinkt uit zijn bek – Wat kun je hier zelf tegen doen?

Waardoor stinkt een kat uit zijn bek?

Een kat kan altijd al een geur uit zijn bekje hebben die sommige mensen niet prettig vinden ruiken. Maar in sommige gevallen kan de geur van licht onaangenaam veranderen in een enorme stank. De oorzaak waarom je kat uit zijn bek stinkt is dat er een om de een of andere reden meer bacteriën in de bek ontstaan. Deze bacteriën kunnen bepaalde stoffen, met name eiwitten, die in het speeksel of  gewoon  in de mond voorkomen gaan omzetten tot andere stoffen. Hierbij ontstaan zwavelhoudende stoffen en die zijn de oorzaak dat je kat zo enorm uit zijn bek gaat stinken.  

Kat stinkt uit zijn bek en laat dus even zijn bek controleren.

Oorzaken waardoor je kat uit zijn bek stinkt

Tandsteen

In de meeste gevallen is de oorzaak dat een kat een slecht gebit krijgt. Elke kat krijgt tijdens het eten wat tandplak op zijn tanden. Dat is normaal. Maar als dit niet goed schoongemaakt wordt dan kan in dit tandplak mineralen gaan ophopen. Hierdoor wordt het hard en is het niet meer weg te poetsen of wrijven. In de loop van zijn leven ontstaat er steeds meer tandsteen. Op een gegeven moment zal je kat zoveel tandsteen hebben dat zijn tandvlees gaat ontsteken. In het tandsteen zitten veel bacteriën en dus kan een kat met tandsteen als gevolg van de vele bacteriën die hierin zitten enorm uit zijn bek gaan stinken. Maar als er ook nog eens ontstekingen ontstaan in het tandvlees dan gaan hier nog meer bacteriën in groeien. De stank wordt dan daardoor nog erger. 

Kitten stinkt uit bek

Ook in de periode dat kittens hun melktandjes gaan wisselen ontstaan er vaak kleine ontstekingen in het tandvlees. En ontstekingen zijn dus een goede plek om bacteriën te kweken. Eigenlijk spreken we op dat moment zelfs van een infectie. In die periode kan je kitten dus ook enorm uit zijn bekje gaan stinken. Wederom omdat die bacteriën stinkende stofjes produceren. Dat is echter vaak maar slechts een korte periode. Kittens wisselen hun gebit doorgaans in de periode dat ze 3 tot 6 maanden oud zijn. Daarna hoort de geur weer normaal te worden. 

Kitten ruikt uit zijn bekje doordat hij zijn melkgebit aan het wisselen is.
Orgaan problemen

Er zijn echter ook nog andere redenen dat een kat uit zijn bek zal stinken. Zo kan een kat ook uit zijn bek gaan stinken wanneer er een probleem met zijn maag is. Bijvoorbeeld wanneer er maagzuur vanuit zijn maag via de slokdarm omhoog komt. Maar ook een kat met nierfalen kan enorm uit zijn bek gaan stinken. De reden hiervoor is dat door de slechte werking van de nieren er een ophoping is van lichaamsafvalstoffen. Deze afvalstoffen zitten dan ook in een verhoogde concentratie in het speeksel en het slijmvlies. Bacteriën zetten ook deze stoffen om tot stinkende geuren. Aangezien nierfalen in de regel bij oudere katten voorkomt en tandsteen ook, versterken deze twee problemen elkaar ook nog eens. 

Ontstekingen in bek door vreemde voorwerpen

Katten hebben er minder last van dan honden, maar ook ben hen gebeurt het soms wel dat er voorwerpen klem komen te zitten tussen de tanden. Of dat ze een wondje hebben gekregen door een voorwerpje. Met name natuurlijk botjes van muizen of vogels zien we nog weleens zitten. Deze wondjes kunnen gaan infecteren met de bacteriën die normaal gesproken al in de bek voorkomen. En ook in dit geval gaat die grotere hoeveelheid bacteriën stinkende stofjes maken met als gevolg dat je kat uit zijn bek stinkt. 

Kat stinkt uit bek omdat er een veertje klem zit tussen zijn tanden.

Wat moet je doen als je kat uit zijn mond stinkt?

Onderzoek zijn mondholte

In de eerste plaats is het verstandig om in de bek van je kat te kijken of je plekken in zijn bek ziet die er ontstoken uitzien. In dat geval is het roze slijmvlies (tandvlees of tong) knalrood en soms ook een beetje etterig geworden. Met name rondom de kiezen zien we dit vaak. 

Dit onderzoeken doe je in principe het makkelijkst als er iemand je kat even vast houdt terwijl hij op een goed verlichte tafel staat. Jijzelf kunt dan je handpalm op het voorhoofd van je kat leggen en je duim en wijsvinger achter zijn grote hoektanden leggen. Daarna draai je zijn kopje zo dat zijn neus een beetje richting het plafond wijst. Je kat zal dan zelf al zijn onderkaak iets losser doen. Die kun je dan verder openen. Doe dit niet te ver want dan gaat je kat tegen werken en zie je niets meer. Gewoon een klein beetje openen en zelf naar binnen gluren. 

Kijk goed of je ergens een voorwerpje ziet zitten of een erg rode plek. Als je het goed gezien hebt kun je daarna nog even aan de zijkant van zijn kiezen kijken. Til zijn lip dan op naar achteren en naar boven. Zijn kiezen en tandvlees kun je dan beoordelen. Duw ook even tegen de tanden en kiezen aan en kijk of ze niet los zitten. 

Zie je losse tanden?
Losse tanden en kiezen moeten uiteraard getrokken worden. Als de tand of kies al voor 95% los zit kun je zelf met een tangetje zijn tand of kies vastpakken en eruit trekken. Dit moet in de richting van de tand zijn. Dus niet opzij, anders breek je de wortel af. Nadat de tand of kies eruit is hoort het wondje na een week genezen te zijn. Je kat stinkt dan als het goed is al minder uit zijn bek.

Zit de tand nog behoorlijk vast dan zal de tand getrokken moeten worden door een dierenarts. Deze zal dat doen terwijl je kat onder narcose is. Als tandsteen de oorzaak van de losse tanden is dan zal er ook gelijk een gebitsbehandeling plaatsvinden. En zeer vaak merkt de dierenarts dan nog meer los zittende tanden en kiezen op. Deze worden dan waarschijnlijk ook getrokken. 

Tandsteen

Zie je geen losse tanden en kiezen zitten? Maar is er wel sprake van tandsteen? Dan kun je een tandsteen krabber kopen als je kat van het meewerkende type is. Met deze tandsteen krabber kun je het bruine tandsteen van de tanden af krabben. Doe in dat geval niet het hele gebit in één keer, maar doe elke week een tand of kies. Doe de ergste eerst. Meer informatie over tandsteen lees je op de pagina over tandsteen

Bacteriegroei tegen gaan

Vindt je dat je kat uit zijn bek stinkt, maar je ziet geen grote medische problemen? In dat geval kun je de bacteriegroei tegen gaan door het gebit van je kat te behandelen met een anti-bacteriele mondspoeling. Hexarinse is daar een van de betere middelen voor. Na elke maaltijd kun je dit middel over het gebit van je kat doen. Het gaat de vorming van tandplak tegen en doodt bacteriën in de bek. Het gevolg is dus dat je kat aanzienlijk minder uit zijn bek zal stinken. 

Wondjes behandelen

Zie je heel duidelijk een wondje in de bek van je kat, zonder dat er sprake is van tandsteen? Dan kan het zijn dat dat wondje geïnfecteerd is en daardoor niet goed kan genezen. Om deze wondgenezing te stimuleren kun je het wondje 3x daags deppen met een wattenstaafje gedrenkt in waterstofperoxide 3%. Dit kun je gedurende 7 dagen doen. Daarna hoort het wondje genezen te zijn. 

Vreemd voorwerp

Zie je een voorwerp zitten tussen de tanden? Dan is dit de oorzaak waardoor je kat uit zijn bek stinkt. Probeer het voorwerp voorzichtig te verwijderen. Het wondje kun je vervolgens met waterstofperoxide behandelen zoals hier boven vermeldt staat. Indien je het voorwerp zelf niet kunt verwijderen, dan moet je helaas even met je kat naar je dierenarts toe gaan. 

In welk geval moet je naar een dierenarts?

Als je kat uit zijn bek stinkt en je gemerkt hebt dat hij de laatste tijd meer water drinkt dan je van hem gewend was bestaat de kans dat hij nierfalen heeft. Het is in dat geval het beste om je dierenarts wat bloed bij je kat te laten afnemen zodat er een diagnose gesteld kan worden. 

Maar ook als je gezien hebt dat je kat losse tanden of kiezen heeft zal hij naar een dierenarts toe moeten zodat zijn gebit behandeld kan worden en hij er geen pijn meer aan zal hebben. Want dat je kat uit zijn bek stinkt is erg, maar dat hij pijn heeft is nog veel erger. Ook al merk je niets aan je kat, ontstekingen en losse tanden of kiezen doen altijd zeer! Net als bij jou. 

Een kat stinkt uit zijn bek. De dierenarts opent zijn bekje om de oorzaak te achterhalen.

Hoe voorkom je dat je kat uit zijn bek gaat stinken?

Speciale brokken

Helemaal voorkomen is eigenlijk niet mogelijk. Maar door te zorgen voor een schoon gebit is de kans dat je kat uit zijn bek gaat stinken wel heel veel kleiner. Een schoon gebit kun je schoon houden met behulp van een voeding die speciaal ontwikkeld is om tandsteenvorming bij de kat tegen te gaan. Deze brokken zijn ook een stuk groter waardoor het tandvlees ook nog eens goed gemasseerd wordt tijdens het eten. Neem bijvoorbeeld Royal Canin Dental brokjes. 

Drinkwater toevoeging

Ook bestaan er drinkwater toevoegingen die de vorming van tandsteen en bacteriën tegen gaat. Let er echter in dit geval wel op dat je het langzaam aan steeds meer door het drinkwater heen doet. Katten zijn namelijk nogal kieskeurig wat smaken betreft en ze zouden zomaar minder kunnen gaan drinken. Zeker voor katten die (beginnend) nierfalen hebben kan dit juist averechts werken. Gebruik dit middel dus liever niet bij oudere katten als je niet zeker weet dat zijn organen goed werken. Bij jonge katten is het geen probleem om dit te geven, mits je de dosering geleidelijk aan opvoert in het water en je kat dus kan wennen aan de smaak. Trek er maar rustig een maand voor uit!

Heb je behoefte aan advies van dierenarts Nanda?

Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Hiermee stuur je aan dierenarts Nanda een bericht en kun je haar om advies vragen wat je het beste kunt doen als je kat uit zijn bek stinkt. Op de Home-pagina vind je hier meer informatie over en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Heel veel sterkte voor jou en je kat. Hopelijk is de nare lucht snel weer verleden tijd!