Kat met een tumor onder zijn tong – Wat nu?

Inleiding

Je hebt een kat met een tumor onder zijn tong. Dat is uiteraard heel vervelend. Zowel voor jou als voor je kat. Nu wil je natuurlijk heel graag weten wat die tumor is en wat je er aan zou kunnen doen. Het is ook heel belangrijk dat er onderzocht gaat worden wat de oorzaak is van de tumor onder de tong van je kat. Alleen op die manier heeft hij de meeste kans op herstel. 

Welke zwellingen komen er bij de kat voor onder de tong?

We spreken van een “tumor” als er een zwelling aanwezig is. Echter een tumor, wordt eigenlijk altijd geassocieerd met kanker. In de werkelijke zin van het woord is een tumor alleen niet altijd kanker. Maar helaas vaak ook wel. Hieronder vind je een opsomming van de mogelijke oorzaken van een tumor onder de tong bij een kat. 

Kat met een tumor onder de tong
Echte tumoren

Een zwelling waarbij de cellen ongecontroleerd gaan vermenigvuldigen is een echte tumor. Deze kunnen zowel goedaardig zijn als kwaadaardig. Goedaardig houdt in dat het niet gaat uitzaaien. Wel worden die tumoren steeds groter en gaan steeds meer in de weg zitten. Kwaadaardige tumoren worden ook steeds groter, maar zaaien ook uit naar andere delen van het lichaam zoals met name de longen en de lever. Deze beide vormen van echte tumoren komen voor bij oudere katten. Jonge katten hebben nagenoeg nooit een tumor onder de tong. 

Abces

Een abces is een holte die gevuld is met etter. Dit ontstaat doordat er een bacteriële ontsteking onder de tong ontstaan is. Heel soms kan dit als gevolg van een ontstoken kies zijn, maar meestal is dit een gevolg van een vreemd voorwerpje zoals een splinter dat onder de tong een gaatje gemaakt heeft in het weefsel. Bijvoorbeeld een botsplintertje van een gevangen muis of een nagel van een andere kat bij een vechtpartij. Het lichaam probeert de infectie met ettercellen op te ruimen. Dit is een behoorlijk pijnlijke aangelegenheid waarbij een holte gevuld met etter ontstaat. Een “tumor” onder de tong bij je kat dus. 

Allergische reactie

Katten hebben af en toe ook nog wel eens een allergische reactie. Met name bijvoorbeeld wanneer ze gestoken zijn door een insect die ze gevangen hebben kan dit enorm opzwellen onder hun tong. Dit ontstaat altijd zeer plotseling. Dit is een medisch spoedgeval aangezien de “tumor” onder de tong bij je kat zo enorm kan worden dat de luchtwegen van je kat geblokkeerd kunnen worden. Snel naar je dierenarts dus. Ook als het ’s avonds of weekend is. 

Speekselkliercyste

Dit is een vrij zeldzame aandoening bij katten. Hierbij ontstaat er een zwelling onder de tong (of op andere plekken in de bek en hals) doordat een afvoergang van een speekselklier verstopt geraakt is. Het speeksel wordt dan wel aangemaakt maar kan niet de bek bereiken. Het hoopt zich op en vormt zo een bult, dus een tumor onder de tong van je kat. Deze aandoening ontstaat in principe meestal bij jonge katten en vaak ook nog eens nadat hij een wond gehad heeft. Bijvoorbeeld als gevolg van een vechtpartij of een aanrijding. 

Kat met een tumor onder zijn tong steekt zijn tong uit zijn bek omdat hij er pijn aan heeft.

Welke symptomen heeft een kat met een zwelling onder zijn tong?

Een kat met een tumor onder zijn tong kan verschillende symptomen hebben die wijzen op dit probleem. Enkele typische symptomen die kunnen optreden zijn:

Een zichtbare zwelling onder de tong van je kat

Uiteraard kun je een zwelling zien zitten onder de tong, maar soms zijn er ook andere veranderingen in de mond zichtbaar. Let bijvoorbeeld op eventuele veranderingen in de kleur of textuur van het slijmvlies in de mond. Bij een ontsteking wordt het zeer donkerrood en bij een bacteriêle infectie zie je er ook vaak etter zitten. Overigens kan een echte tumor ook een ontstekingsreactie aan zijn buitenranden hebben zitten.

Moeite met eten en kwijlen

Een kat met een tumor onder zijn tong kan problemen hebben met eten en kauwen. Hij kan zijn voedsel laten vallen, kokhalzen of een verminderde eetlust hebben. Overmatig kwijlen kan ook voorkomen. Dit ontstaat doordat ze het speeksel niet (goed) kunnen doorslikken aangezien hun tong niet goed kan bewegen.

Veranderingen in het gedrag en stemgeluid

Katten kunnen zich anders gedragen als ze pijn of ongemak ervaren. Ze kunnen prikkelbaar worden, zich terugtrekken of moeite hebben met slikken. Sommige katten kunnen ook een verandering in hun stemgeluid vertonen, zoals een verzwakte miauw als gevolg van het feit dat je kat een tumor onder zijn tong heeft.

Gewichtsverlies en vermoeidheid

Als de tumor onder de tong de voedselinname van de kat belemmert, kan gewichtsverlies optreden. Dit treedt met name op bij goedaardige of kwaadaardige tumoren in de bek. Bovendien kan de kat lusteloosheid en vermoeidheid vertonen als gevolg van pijn en ongemak. 

Een slecht verzorgde vacht

Doordat een kat niet meer goed zijn tong kan gebruiken als gevolg van de groeiende tumor onder zijn tong, dan zie je dat hij zijn vacht niet meer goed zal verzorgen. De haren worden piekerig en minder goed van kwaliteit. 

Het is belangrijk om vertellen dat deze symptomen niet specifiek zijn voor een tumor of zwelling onder de tong en ook bij andere aandoeningen kunnen voorkomen. Raadpleeg altijd een dierenarts voor een nauwkeurige diagnose en passende behandeling. 

Hoe weet je welke soort tumor jouw kat heeft?

Op basis van leeftijd kun je al wel een inschatting maken of het kan gaan om een (goedaardige of kwaadaardige) tumor. Toch is het belangrijk dat je een dierenarts bezoekt. Deze kan vaak op basis van het uiterlijk al goed een inschatting maken of het een ontsteking, infectie, speekselkliercyste of allergische reactie is.  Of dat je kat een tumor onder zijn tong heeft. 

Indien er nog twijfel is na het consult dan is vrijwel altijd het advies om je kat onder narcose te laten brengen zodat ze wat cellen uit de tumor onder zijn tong kunnen halen. Op dat moment kan het voorkomen dat ze etter of speeksel uit de bult zuigen en hebben ze gelijk een diagnose. Bij een ontsteking of tumor zullen ze voorstellen om de afgenomen cellen op te sturen naar een laboratorium voor een diagnose. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk om de tumor gelijk operatief te verwijderen, maar vaak ook niet. Daarna is het alsnog het advies om dat weefsel wel op te laten sturen zodat er eventueel een aanvullende behandeling gegeven kan worden in de zin van chemotherapie of bestraling. Je dierenarts zal met je bespreken of je dat ook wil en of het dan toch zin heeft het weefsel voor onderzoek aan te bieden. 

Kat is aan het kwijlen vanwege een tumor onder zijn tong.

Treating a cat with a tumor under the tongue

In geval van een infectie als oorzaak van een tumor onder zijn tong zal er een antibiotica kuur voorgeschreven worden, samen met een pijnstiller. Een speekselklier-cyste kan verschillende behandelingen krijgen. Het hangt er vanaf hoe groot, hoe lastig te benaderen en hoeveel last je kat er van heeft. Vaak maken ze een opening in de cyste. Soms moet de hele cyste operatief verwijderd worden. In geval van een rotte kies zal de kies verwijderd moeten worden en zal er een gebitsreiniging plaatsvinden. Een allergische reactie heeft vaak alleen maar een injectie met een sterk ontstekingsremmer nodig om de tumor onder de tong van je kat te laten slinken. 

Bij een echte tumor onder de tong van je kat zal deze tumor operatief verwijderd moeten worden indien dat kan. Daarnaast zal er soms gekozen worden voor chemotherapie of bestraling. Je dierenarts zal je begeleiden in de mogelijkheden die het beste zijn voor jouw kat. Helaas moet ik er ook bij vermelden dat zeer veel eigenaren kiezen voor euthanasie vanwege de hoeveelheid last die de kat er van heeft en de kosten die een behandeling met zich meebrengt. 

Hoe voorkom je een tumor onder de tong?

Het is verstandig om je kat elk jaar, tijdens de vaccinatie, grondig te laten nakijken door je dierenarts. Deze zal dan in elk geval het gebit controleren op overmatige tandsteen en voelen naar de lymfeknopen in het lichaam, dus ook die in de buurt van de hals en kaak. Deze gaan opzetten zodra er een beginnende ontstekingsreactie is. Door het gebit tijdig te reinigen wordt de kans op kieswortel-problemen vele malen kleiner. 

Verder is het van belang dat je jouw kat een hoogwaardige kwaliteit voeding geeft. Dit zorgt voor een optimaal gezond lichaam waardoor de kans op kanker in het hele lichaam, dus ook een tumor onder de tong bij je kat aanzienlijk af neemt. Maar helemaal voorkomen kun je het helaas niet. Sommige katten hebben gewoon heel veel pech. Allergische reacties of reacties op insectenbeten zijn ook nauwelijks te voorkomen net als een speekselkliercyste. Abcessen kun je vaak nog wel voorkomen door je kat te laten castreren, maar dan nog is een bepaalde kat soms gewoon een vechtersbaas. 

Kat met een tumor onder zijn tong wordt erg mager en krijgt een slecht verzorgde vacht.

Overleg met dierenarts Nanda

Hopelijk kunt u met de zwelling onder de tong van je kat terecht bij je dierenarts. Mocht je na het lezen van dit artikel over een kat met een tumor onder zijn tong nog vragen hebben met betrekking tot de tumor onder de tong van uw kat dan mag je natuurlijk altijd via whatsapp advies aan dierenarts Nanda vragen via onderstaande whatsapp knop. Op de Home-pagina lees je meer informatie over deze functie en wat de kosten ervoor zijn.