Kat wrijft over zijn keel – Wat kan dit zijn?

Waarom wrijft mijn kat over zijn keel?

Er zijn in principe meerdere mogelijkheden waarom een kat over zijn keel wrijft. In de eerste plaats kan dit natuurlijk gedrag zijn dat bij zijn persoonlijke verzorging hoort. Hij wast zich op die plek in dat geval wat beter dan op de andere plekken. Ook is het mogelijk dat hij last heeft van jeuk aan de huid van zijn keel. En de laatste mogelijkheid is dat hij op de een of andere manier pijn ervaart aan zijn keel, zodat je kat over zijn keel wrijft om deze pijn of het nare gevoel weg te krijgen. Hieronder staan alle redenen waarom je kat over zijn keel wrijft verder uitgewerkt. 

Deze kat wrijft over zijn keel als gevolg van jeuk.

Natuurlijk wasgedrag als oorzaak dat je kat over zijn keel wrijft

Zoals je wellicht wel weet wassen katten zichzelf om hun huid en vacht in topconditie te houden. Sommige katten nemen dit wel erg serieus en kunnen een bepaalde locatie overmatig gaan wassen. In dit geval wrijft je kat over zijn keel om die regio schoon te maken en te verzorgen. Als hij dit in alle rust op een ontspannen manier doet dan is er in principe niet veel aan de hand. Maar sommige katten gaan zichzelf ook overmatig wassen wanneer ze last hebben van stress. Door het wassen kalmeren ze zichzelf waardoor de stress vermindert. In dit geval zie je dat de vacht van de keel ook op termijn wat dunner of zelfs kaal begint te worden. 

Stress verlagen

Als je denkt dat je kat “normaal” wasgedrag vertoont dan hoef je niets te doen. Heb je echter het idee dat hij abnormaal veel over zijn keel wrijft dan is het verstandig om hem te helpen minder stress te ervaren. Heb je duidelijk een idee wat zijn stress kan veroorzaken, dan neem je uiteraard indien mogelijk die stress-bron weg. 

Maar in de meeste gevallen weet een eigenaar niet waarom een kat stress heeft en dus over zijn keel wrijft. In dat geval kun je het beste Zylkène tabletten aan je kat geven. Die werken erg goed om stress-gevoel tegen te gaan. Maar niet elke eigenaar ziet het zitten om tabletten aan zijn kat te geven. In dat geval kun je proberen of Feliway jouw kat helpt om minder over zijn keel te wrijven. Beide middelen dien je minimaal 30 dagen te proberen voordat je kunt zeggen of het wel of niet helpt. 

Je kat wrijft over zijn keel als gevolg van jeuk of irritatie

Als je kat jeuk ervaart ter hoogte van zijn keel dan kan hij ook obsessief gaan zitten krabben aan zijn keel. De jeuk kan ontstaan zijn door een wondje, een huidontsteking, een insectensteek of een allergie. Je zult dus even de huid van zijn keel, tussen de haren door, even goed moeten onderzoeken. 

Huidontsteking met een infectie

Is de huid erg rood en nattig? Dan heeft hij een huidontsteking met een bacteriële infectie erin. Hiermee kun je het beste even met hem naar je dierenarts toe gaan zodat je een jeuk stillende zalf met antibiotica kunt krijgen. 

Wondjes

Zit er een wondje, maar is het klein en oppervlakkig? In dat geval kun je 2x daags wat betadine zalf (of betadine oplossing, maar dat is onhandiger in gebruik bij katten) op het wondje smeren. Het wondje moet dan met uiterlijk een week genezen zijn. In de loop van die week moet het ook minder gaan jeuken. In dat geval wrijft je kat ook minder over zijn keel. Als het wondje groter is dan een halve centimeter of als het een dieper wondje is dan kun je beter langs je dierenarts gaan. 

Geirriteerde huid

Is de huid een beetje roder dan normaal, maar verder wel droog? Dan speelt er geen infectie, maar is de huid gewoon geïrriteerd. Dit kan als gevolg van een insectensteek zijn. Dan is het heel lokaal en een klein rondje. Meestal is het dan ook een beetje opgezet. Daar hoef je in principe niets tegen te doen. 

Maar omvat het een groot deel van zijn keel, dan speelt er mogelijk een allergie. De keel en de kop zijn de twee plekken waar een allergische reactie het meest zichtbaar wordt. Als de klachten best wel intens voor je kat zijn dan kun je het beste even langs je dierenarts gaan. Hij of zij kan je kat medicatie geven tegen de jeuk terwijl jullie ondertussen op zoek gaan naar de oorzaak. Wil je dat niet, dan kun je proberen of het om een voedselallergie gaat. Gebruik in dat geval de volgende voeding: 

Voedselallergie uitleg

Een voedselallergie is vaak de oorzaak waardoor je kat over zijn keel wrijft. Bij zo’n allergie kan hij allergisch reageren op ingrediënten in de voeding. Met name de diersoort die gebruikt werd als eiwitbron ofwel de graansoort die gebruikt werd als koolhydraatbron kunnen de oorzaak zijn. Bovenstaande voeding heeft die ingrediënten in een bewerkte vorm. De eiwitten en de granen zijn zodanig bewerkt dat een kat er niet allergisch op kan reageren, maar ze nog wel als bouwstof en energiebron kan gebruiken. 

Doe je de voedselallergietest? Dan is het wel heel belangrijk dat je kat op geen enkele andere manier voedsel of snoepjes of beloningen via zijn bek binnen krijgt gedurende 8 weken. De eerste 4 weken merk je waarschijnlijk nog geen verschil. Maar de laatste 4 weken zou je kat niet meer over zijn keel moeten wrijven als de voedselallergie de oorzaak is. Het duurt immers ongeveer 3-4 weken dat hij de oude “slechte” eiwitten helemaal uit zijn lichaam verwijderd heeft en er dus geen allergische reactie meer van heeft. Je moet er dus wel een portie geduld voor hebben! Heeft het na 8 weken nog geen effect? Dan zul je toch naar je dierenarts toe moeten met je kat. 

kat wrijft met zijn keel over een bloempot als gevolg van jeuk.

Je kat wrijft over zijn keel als gevolg van pijn in zijn keel

Over het algemeen is het wel goed te zien dat je kat jeuk heeft aan zijn huid, ofwel dat hij pijn heeft in zijn keel. De pijn kan komen doordat er een voorwerp in zijn keel vast zit. Maar een keelontsteking zelf kan ook de oorzaak zijn waardoor je kat over zijn keel wrijft. In dat geval is hij ook veel aan het hoesten of slikken. 

Om het verschil te herkennen tussen de twee kun je je kat wat eten aanbieden. Als er een voorwerp klem zit in zijn keel dan kan hij de voeding niet vanuit zijn mond naar zijn maag brengen en zal hij de voeding binnen een half uur weer uitbraken, als hij het al opgegeten heeft. Bij een keel ontsteking heeft je kat echter soms ook zoveel last van zijn keel dat hij niet wil eten. Maar als hij het eet, dan braakt hij het doorgaans niet weer uit. In beide gevallen kun je toch het beste langs een dierenart gaan. Deze kan je kat in elk geval een pijnstiller geven zodat zijn keelontsteking kan genezen. En als hij ook het vermoeden heeft dat er iets in de keel klem kan zitten, dan kunnen ze hier verder onderzoek naar doen. 

Afgeven van feromonen

Iets wat katten ook vaak doen is met hun kop en hals tegen voorwerpen aan wrijven. Dit doen ze in principe om hun territorium af te zetten. Niet dat je kat dat nou heel bewust doet, maar dat is wel de reden. Wrijft jouw kat vooral met zijn keel langs voorwerpen? En lijkt het een beetje op kopjes geven? Dan hoef je je er niet druk om te maken. Indien je zelf nogal van het schoonmaken bent is het wel verstandig om de voorwerpen die hij gebruikt wat minder schoon te maken. Dan blijft zijn feromoon wat beter hangen en hoeft hij dus minder vaak die feromonen aan de voorwerpen te wrijven. Als het goed is zal je kat wat minder met zijn keel gaan wrijven. 

Kat wrijft over zijn keel als gevolg van een wondje

Heb je behoefte aan overleg met een dierenarts?

In dat geval kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop. Hiermee stuur je een bericht aan dierenarts Nanda. Stuur ook gerust wat foto’s of filmpjes mee om het probleem te laten zien. Dierenarts Nanda zal dan proberen je zo goed mogelijk te helpen. 

Op de Home-pagina lees je meer over deze manier van advies geven. Ook lees je daar wat de kosten zijn voor het geven van advies. Hopelijk is je kat dan snel van zijn ontstoken lip af.