Wat is KCS?
Naar de dierenarts wanneer u uw hond verdenkt van KCS oftewel droge ogen.
Wanner dit bij uw hond aan de gang is dan kunt u het beste even langs uw dierenarts om de traanproductie te laten meten. De dierenarts is hiervoor opgeleid en weet precies hoe dit moet.
Zelf KCS oftewel droge ogen vast stellen.
U kunt de stripjes echter ook zelf bestellen. Het gaat daarbij om de schirmer tear test. U heeft er slechts 2 nodig en in een verpakking zitten er 100, maar de verpakking is wel goedkoper dan een gemiddeld dierenarts bezoek…
In dit filmpje kunt u zien hoe u het onderzoek voor KCS oftewel droge ogen kunt uitvoeren.
Bij honden geldt dat na 1 minuut de waarde minimaal boven de 15 moet zitten. Zit hij al na 10 seconden bij de 15 dan is er geen sprake van KCS en hoeft u het stripje niet langer in het oog te laten zitten. Let er wel op dat u die dag geen oogzalf of kunsttranen in de ogen gedaan heeft. Anders kan de test foute resultaten opleveren.
Behandelen van KCS oftewel droge ogen
Wanneer er wel sprake is van KCS oftewel droge ogen dan heeft uw hond dus te weinig traanproductie. Dit kan komen omdat het lichaam nog bezig is met het kapot maken van het eigen kliertje dat de tranen maakt. Om dit tegen te gaan heeft u een oogzalf nodig die enkel via de dierenarts te verkrijgen is. Hij is echter ook behoorlijk duur. Het zit rond de 45 euro per tubetje. Maar het is de enige manier om een beginnende KCS te kunnen herstellen.
U kunt er ook voor kiezen om zelf levenslang kunsttranen aan uw hond te geven. Maar in veel gevallen gebruiken eigenaren liever een oogzalf. Oogzalf blijft namelijk iets langer in het oog van uw hond en hoeft dan minder vaak gegeven te worden op een dag. Hierdoor heeft hij over het algemeen minder last van zijn droge ogen. De aandoening zelf geneest alleen met beide opties niet meer. KCS oftewel droge ogen zal levenslang bij uw hond blijven bestaan. Maar de klachten die uw hond ervaart zijn wel weg als u hem voorziet van kunsttranen of oogzalf. De kunsttranen of oogzalf moet u in het begin elke 2 uur toedienen tenzij uw hond slaapt. Daarna kunt u de tussentijd steeds iets vergroten en zelf beoordelen om de hoeveel tijd hij het nodig heeft. Oogzalf hoeft meestal iets minder vaak gegeven te worden. Bijvoorbeeld om de 4 uur. Ook in dat geval kunt u kijken wat voor uw hond werkt.
Operatie is mogelijk indien er sprake is van KCS of droge ogen.
Ook is er de mogelijkheid tot een operatie waarbij een speekselbuisje vanuit de bek omgelegd wordt naar het oog. Er wordt steeds een beetje speeksel geproduceerd en dit komt dan in het oog terecht en houdt het oog dan vochtig. De klachten van de KCS oftewel droge ogen verdwijnen dan. Heeft u hier interesse in dan zult u advies moeten vragen bij uw dierenarts. Deze zal u in de meeste gevallen doorverwijzen naar een specialist.