Keelontsteking bij de hond – Hoe kun je dit verhelpen?

Het gebeurt heel vaak dat een eigenaar van een hond denkt dat er iets in de keel zit van hun hond terwijl dit niet het geval is. De hond maakt dan een raar schrapend geluid dat van achter uit zijn keel lijkt te komen. Soms wrijven ze zelfs met hun poot over hun keel. In veel gevallen lijkt het echter alleen maar zo dat er iets klem zit, maar zit het er in werkelijkheid niet. Hij heeft een keelontsteking en dat doet hem zeer. Net als wij mensen kunnen honden dan gaan hoesten. In dit artikel leggen we je uit wat de oorzaak kan zijn van een keelontsteking en hoe je keelontsteking bij je hond kunt verzachten. 

Keelontsteking bij je hond kun je makkelijk verzachten

Voedsel inslikken is mogelijk bij een keelontsteking

Maar ja, hoe weet je nou of het er wel of niet zit? Wanneer een hond eten op eet dan moet het vanuit zijn mond naar zijn buik via zijn keel. Zit er iets klem dan lukt dit niet of nauwelijks. Een hond wil dan wel eten, maar het lukt niet. Is dit het geval dan kunt u het beste naar de dierenarts gaan. Deze zal dan aan de keel voelen en kijken of er sprake kan zijn van een keelontsteking.  Bij twijfel nemen ze evt een röntgenfoto om te kijken of er iets in de keel zit. Indien nodig brengen ze hem onder narcose en gaan met een camera de slokdarm in. 

Het is echter niet zeldzaam dat een hond met een keelontsteking zich in het algemeen niet zo lekker voelt. Hij kan dan geen zin in eten hebben. In dat geval moet je hem iets aanbieden dat hij nagenoeg niet kan weerstaan. In veel gevallen is een plakje kaas of worst hiervoor geschikt. Slikt hij dit zonder al te veel moeite door dan zit er hoogst waarschijnlijk niets klem in zijn keel. 

Hond met keelontsteking kan nog wel gewoon eten doorslikken.

Klachten bij een keelontsteking

Wanneer er dus wel last van de keel is, maar het eten normaal verloopt dan is er meestal sprake van een keelontsteking. Onder andere bij kennelhoest kunnen de keel en de luchtwegen zodanig ontsteken dat er heel veel gehoest en gesnater gehoord kan worden.  Ze hoesten zodanig veel, met soms overgeven als gevolg. Ze zijn soms wat onrustig en na een paar dagen ook erg moe omdat ze slecht kunnen slapen. Maar ook als gevolg van andere oorzaken kan er een keelontsteking ontstaan. Hier zie je een filmpje van een hond met kennelhoest

Hond met keelpijn is aan het hoesten

Vaststellen van de ernst van de keelontsteking

Als uw hond echt een flink zieke indruk maakt dan is het belangrijk dat u even langs uw dierenarts gaat. Maar in de meeste gevallen zijn de honden nog best wel vrolijk en blij als ze een keelontsteking hebben. Een dierenartsbezoek is dan nog niet gelijk noodzakelijk. U kunt dan het beste eerst even de temperatuur van uw hond opnemen (in de anus, met een thermometer voor mensen). De normale temperatuur van een hond zit tussen de 38,0 en 39,0 °C. Is zijn temperatuur normaal dan heeft het lichaam niet al te veel last van de keelontsteking en zal het vermoedelijk vanzelf weer over gaan na 7-14 dagen. Wordt hij in de tussentijd zieker dan moet u natuurlijk wel naar een dierenarts gaan met uw hond. De dierenarts zal vermoedelijk een antibiotica-kuur voorschrijven en mogelijk een pijnstiller om zijn keelpijn te verzachten. 

Hond is ziek van de keelontsteking.

Behandeling: hoe verzacht je keelpijn bij je hond?

Maar dat gehoest bij een keelontsteking is wel echt heel vervelend! Op zich hoeft u er niets tegen te doen.  Maar wanneer zowel u als de hond ook nog eens slecht slapen dan kan een hoestdrank wel nuttig zijn. Daarmee verzacht je de keelpijn bij je hond. Verder is het wel zo handig om de hond zijn rust te gunnen. Ook is het beter om hem niet aan een halsband uit te laten maar aan een borsttuigje. Zo is er minder druk op zijn keel. Je vindt ze in vele soorten en maten maar hier vind je een voorbeeld van een borsttuig

Behandeling: huismiddeltjes tegen keelpijn bij je hond

Heb je het idee dat je hond erg veel pijn in zijn keel heeft? Dan is een pijnstiller wel prettig voor hem. De beste pijnstillers krijg je alleen wanneer je bij je dierenarts op consult bent geweest met je hond. Als alternatief kun je kijken of CBD-olie bij je hond voldoende pijnstilling geeft bij zijn keelontsteking. Het werkt niet net zo goed als een officiële pijnstiller. Maar neemt wel de scherpe randjes van de pijn weg. En daarnaast werkt het genezend op de weefsels van de keel. Tweemaal daags 1 druppel door de voeding zou voldoende moeten zijn. Mocht dit niet voldoende helpen dan kunt u tweemaal daags 2 druppels proberen. Eventueel is aspirine voor mensen nog een alternatief (geen paracetamol of ibuprofen aan een hond geven!!) Meer info over pijnstillers bij de hond leest u hier, waaronder meer informatie over aspirine. 

Is keelontsteking bij de hond besmettelijk?

En tot slot: hou er rekening mee dat kennelhoest erg besmettelijk is voor andere honden. Ga dus niet met je hond naar plekken waar veel andere honden komen met je hond als hij een keelontsteking heeft. En wellicht kunt u uw buren nog even adviseren om met hun hond een kennelhoest vaccinatie bij hun dierenarts te laten halen. Hopelijk krijgen de buurhonden dan geen kennelhoest. 

Overleg met dierenarts Nanda

Heeft u behoefte om te overleggen met een dierenarts over je hond met keelpijn of hoe je zijn keelpijn kunt verzachten? Dan kunt u gebruik maken van onderstaande whatsapp-knop. Daarmee komt u in contact met dierenarts Nanda en kunt u uw vraag stellen. Wat de kosten voor het advies zijn en hoe het te werk gaat leest u op de Home-pagina. Veel beterschap voor uw hond!