Pijnstiller voor de hond – Wat kunt u zonder dierenarts krijgen?

Geen vrije verkoop van pijnstiller voor de hond

Pijnbestrijding is een belangrijk aspect van de gezondheidszorg voor honden. Pijn kan een teken zijn van een onderliggende medische aandoening en kan de levenskwaliteit van een hond ernstig beïnvloeden. Er zijn verschillende soorten pijnstillers beschikbaar voor honden, waaronder opioïden zoals methadon, niet-steroïde ontstekingsremmers (NSAID’s) zoals aspirine en pijnstillers op basis van natuurlijke producten. Sommige pijnstillers zijn echter niet vrij verkrijgbaar in Nederland, omdat ze gevaarlijk kunnen zijn voor honden als ze niet op de juiste manier worden gebruikt. Die middelen mogen alleen door een dierenarts voorgeschreven worden. In dit artikel zullen we ons richten op pijnstillers die vrij verkrijgbaar zijn in gewone winkels en bespreken hoe ze kunnen helpen bij het verlichten van pijn bij honden.

 

Pijnstillers bij de hond, soms heb je ze gewoon even nodig.

Soorten pijnstillers voor honden:

Er zijn verschillende soorten pijnstillers beschikbaar voor honden, waaronder opioïden, NSAID’s en natuurlijke producten. Elke pijnstiller heeft zijn eigen werking en voor- en nadelen. Het is belangrijk om te weten welk type pijnstiller het meest geschikt is voor welke soort pijn.

Opioïden werken door de werking van pijnreceptoren in de hersenen te beïnvloeden. Ze worden vaak gebruikt bij acute pijn, zoals pijn na een operatie of bij ernstige verwondingen. Opioïden hebben echter bijwerkingen zoals sufheid, verminderde ademhaling en overgeven. Ook werken ze verslavend en mogen ze daardoor niet zomaar verkocht worden. 

NSAID’s werken door de ontstekingsreactie te remmen en verminderen daardoor ook de pijn. Ze worden vaak gebruikt bij chronische pijn zoals artrose en andere ontstekingsaandoeningen. NSAID’s kunnen echter bijwerkingen hebben, zoals maagzweren en nierproblemen. Daarom mogen ze niet zomaar verkocht worden. 

Natuurlijke producten zijn minder sterk dan opioïden en NSAID’s. Maar ze zijn wel veel veiliger en geven minder bijwerkingen. De werking is er meestal op gebaseerd om de ontstekingsreactie in weefsels te verminderen en op die manier de pijn te onderdrukken. Dezelfde werking als NSAID’s dus, maar dan met minder bijwerkingen en risico’s wanneer ze door iemand gebruikt worden zonder medische achtergrond. Daarom mogen deze middelen wel vrij verkocht worden. 

Het is belangrijk om te weten welk type pijnstiller het meest geschikt is voor welke soort pijn. Bijvoorbeeld, opioïden zijn effectief bij acute pijn, terwijl NSAID’s vaak worden gebruikt voor chronische pijn. Een dierenarts kan helpen bij het bepalen welke pijnstiller het meest geschikt is voor uw hond, afhankelijk van de aard en ernst van de pijn.

Pijnstiller voor de hond bij kleine problemen

Het gebeurt heel vaak dat mensen vragen om een pijnstiller voor de hond zonder dat ze langs gekomen zijn. “Hij heeft een aanvaring gehad met de hond van de buren en nu loopt hij ietsjes mank. Het is niks ernstigs, maar ik zou hem wel graag een pijnstiller geven.” En dan kun je als dierenarts niets anders reageren dan dat je dat enkel mag voorschrijven nadat je een hond gezien hebt. Ergens is het goed, want er zijn mensen die een hond met een maagkanteling nog willen proberen op te lappen met een pijnstiller. Maar soms is het gewoon wel zo prettig om even iets te kunnen geven tegen de pijn. Net zoals je zelf wel een paracetamol neemt wanneer je wat hoofdpijn hebt.

Wel vrij verkrijgbare pijnstiller voor de hond

Maar goed, echte pijnstillers zijn dus niet te verkrijgen zonder dat je bij je dierenarts langs gaat. Daarom ben ik op zoek gegaan naar alternatieven. En hoewel ze niet net zo goed werken als de pijnstillers die een dierenarts mag voorschrijven, is het wellicht wel fijn voor u om tenminste iets te kunnen geven. 

Hond voelt zich niet fijn. Een pijnstiller zou bij deze hond wel fijn zijn.

Als pijnstiller voor de hond zijn er meerdere opties. Wanneer uw hond een bepaalde medische aandoening heeft is het wellicht toch verstandiger om even met uw dierenarts te overleggen of het geen kwaad kan om onderstaande middelen te geven. Maar bij verder gezonde honden zijn onderstaande middelen veilig om te geven. 

Aspirine

Indien de pijn plotseling ontstaan is en de verwachting is dat er slechts een paar dagen een pijnstiller nodig is dan is aspirine een goede keuze. Let op, dit moet dus echt aspirine zijn en geen paracetamol, ibuprofen of iets anders dat geschikt is voor mensen. Enkel en alleen ASPIRINE!! De dosering die gegeven mag worden aan honden is 2x daags 10mg per kilogram lichaamsgewicht. Heb je dus een hond van 10kg dan mag je 2x daags 100mg aan hem geven (10kg x 10mg = 100mg). In het geval van onderstaande aspirine is dat dus een kwart tablet. Het is niet verstandig om aspirine te geven aan honden met nierproblemen, leveraandoeningen of bloedstollingsproblemen. 

BOSWELLIA SERRATA​

Boswellia serrata wordt als pijnstiller voor de hond gebruikt om ontstekingen en de pijn die daarmee samen gaat tegen te gaan. Dit wordt veelvuldig gebruikt bij pijnlijke gewrichten, maag-darm problemen en huidproblemen. Zo is er bijvoorbeeld Flexadin dat bij dagelijks gebruik honden aanzienlijk minder pijn oplevert in zijn gewrichten.  Dit middel mag in principe levenslang gegeven worden. 

PEA oftewel Palmitoylethanolamide

PEA oftewel Palmitoylethanolamide is een lichaamseigen stof dat als werking heeft om ontstekingen en de pijn die daarmee samen gaat tegen te gaan. De PEA in de pijnstiller voor de hond wordt gewonnen uit een palmplant.  Het helpt vooral goed bij acute pijnklachten, oogproblemen, huidontstekingen, zenuwaandoeningen, jeuk en gewrichtspijn. U kunt bijvoorbeeld Organimal PEA gebruiken. Die is er in twee maten, voor kleine honden en voor grote honden. Dit middel mag in principe levenslang gegeven worden.

CBD-olie

CBD-olie. Hierbij is de eerste reactie van mensen vaak dat ze hun dier niet willen laten hallucineren. Gelukkig is dat hierbij ook niet het geval. CBD-olie heeft als effect dat het ontstekingen tegen gaat, zonder dat het hallucinaties geeft. De hallucinerende stoffen uit cannabis zitten niet in CBD-olie. Uit onderzoek is gebleken dat het helpt als pijnstiller voor de hond met name als die pijn een gevolg van verwondingen is en bij pijn als gevolg van gewrichtsproblemen. Ook helpt het bij pijn als gevolg van kanker. Het is geschikt om langdurig te geven en werkt minder belastend op de lever en nieren dan bijvoorbeeld aspirine of de pijnstillers die je bij je dierenarts krijgt. Dit middel mag in principe levenslang gegeven worden.

Overleg met mij

Hopelijk kunt u een van deze middelen gebruiken als pijnstiller voor de hond om zo uw huisdier snel te helpen om iets minder pijn te ervaren. Want iedereen verdient een pijnvrij leven, toch? Heeft u behoefte om even te overleggen met mij? Dat kan via onderstaande whatsapp knop! Let op: want ook ik mag u helaas geen pijnstiller voorschrijven.