Kleurloze uitvloei uit de vulva – Hoe komt dit?

Inleiding

Een kleurloze uitvloei uit de vulva kan van twee locaties komen. In de eerste plaats kan het urine zijn en dus uit de blaas komen. Maar het kan ook vocht zijn dat uit de baarmoeder komt. Voor jou als eigenaar is het soms onduidelijk waar het vandaan komt. Je ziet het immers in beide gevallen uit de vulva komen.

Kleurloze uitvloei uit de vulva afkomstig van de blaas

Met name bij oudere, gesteriliseerde honden komt met enige regelmaat een urineverlies als oorzaak naar voren voor een kleurloze uitvloei uit de vulva. De spier die de blaas dicht houdt wordt slapper en dit kan ervoor zorgen dat de urine uit de blaas druppelt. Hierbij zie je vaak een plasje liggen op een plek waar je hond geslapen heeft. Bijvoorbeeld in haar mandje. Deze urine-incontinentie komt bij oudere teven regelmatig voor. Het vocht is duidelijk waterig en niet slijmerig.

kleurloze uitvloei uit de vulva van een teef.

Kleurloze uitvloei uit de vulva afkomstig van de baarmoeder of vagina

Is de kleurloze uitvloei uit de vulva wat slijmerig? En is je hond al wat ouder dan is het meestal afkomstig vanuit de baarmoeder. Dit ontstaat alleen maar bij niet-gesteriliseerde teven. In dit geval kan het hier gaan om een “mucometra”. Er zit dan slijmerig vocht in de baarmoeder en dit sijpelt een beetje via de baarmoedermond en de vagina naar buiten. Dit is in de meeste gevallen een voorloper van een baarmoederontsteking. Het is dan ook verstandig om met je oudere teef naar een dierenarts toe te gaan wanneer je dit vermoedt. 

Wanneer je geen waterige maar een slijmerige kleurloze uitvloei uit de vulva bij je hond ziet die jonger is dan een jaar, dan is het zeer waarschijnlijk een puppy-vaginitis. In dit geval is er een ontsteking ontstaan aan het slijmvlies van de vagina als gevolg van hormonale schommelingen. Zolang je pup er geen last van heeft en niet overmatig aan zit te likken dan heeft het geen behandeling nodig. Het zal vanzelf oplossen zodra haar hormonale schommelingen zich wat stabiliseren. 

normale vulva / vagina van een pup

Diagnose van de oorsprong van de uitvloei

Wanneer je teef al wat ouder is dan is  het verstandig om met je teef langs de dierenarts te gaan. Neem een urine monster mee zodat de dierenarts kan kijken of er toch niet stiekem sprake is van een blaasontsteking. 

Indien jouw hond niet gesteriliseerd is dan zal de dierenarts een microscopisch onderzoek doen op een afdrukje van de vulva van je hond om te kijken of er veel etter aanwezig is. Ook zal hij of zij een echo maken van de baarmoeder om te kijken of daar veel vocht in zit. Is dit het geval, dan is er sprake van een mucometra of zelfs al een baarmoederontsteking. Dit is dan de oorzaak voor de kleurloze uitvloei uit de vulva.

Is jouw hond wel gesteriliseerd? Of bleek ze geen probleem te hebben met haar baarmoeder? Dan wordt door de dierenarts haar blaas bekeken met de echo. Zijn ook hier geen afwijkingen aan te zien? En er  was geen blaasontsteking? En ze is ook nog eens gesteriliseerd? Dan is incontinentie zeer waarschijnlijk de oorzaak van de kleurloze vaginale uitvloei. 

Hond draagt een broekje vanwege een kleurloze uitvloei uit de vulva.

Behandeling van een kleurloze uitvloei uit de vulva

Is er een mucometra of zelfs al een baarmoederontsteking? In dit geval is het advies om je hond te laten steriliseren. Met name omdat we weten dat de kans zeer groot is dat je hond na haar volgende loopsheid een baarmoederontsteking zal krijgen. Aangezien dit levensbedreigend is wil je dat voorkomen. Na de operatie zal de kleurloze uitvloei uit de vulva verdwijnen.

Had ze geen afwijkingen aan haar blaas en urine? Dan is er zeer waarschijnlijk sprake van incontinentie. In dat geval kun je van je dierenarts medicatie krijgen om de blaasspier krachtiger te laten samentrekken. Mocht je liever eerst op een natuurlijkere manier willen proberen of je het kunt oplossen dan kun je gebruik maken van Sensipharm inconti stop. Dit middel is minder krachtig dan de medicatie van de dierenarts, maar heeft wel minder bijwerkingen. 

Voor honden die lichter zijn dan 5kg. 

Voor honden die zwaarder zijn dan 5kg. 

Bij zowel de medicatie van de dierenarts als de Sensipharm medicatie heb je een inwerk periode. Gedurende de eerste 4 weken kunnen ongelukjes nog steeds voorkomen. Tijdens die periode is het prettig voor jezelf om een luier bij je hond om te doen als hij in huis verblijft. Anders zul je regelmatig haar kussen moeten wassen. 

Wegwerp luiers

Wasbare luier

Twijfel je of heb je behoefte aan persoonlijk advies?

Door op onderstaande whatsapp knop te drukken kun je een bericht sturen aan dierenarts Nanda. Leg je vraag over de kleurloze uitvloei uit de vulva aan haar voor en ze zal snel contact met je opnemen. Hoe deze manier van advies vragen werkt en wat de kosten ervoor zijn lees je op de Home-pagina