Langzaam groeiende zwelling op de oorschelp van de hond

Wat is een langzaam groeiende zwelling op de oorschelp?

Een langzaam groeiende zwelling op de oorschelp bij een hond is zeldzaam. In veruit de meeste gevallen zijn bultjes of zwellingen van het oor een teek of een bloedoor. Deze groeien echter meestal vrij snel.  Werkelijke tumoren kun je onderverdelen in wratjes die geen kwaad kunnen, cystes (met vocht of talg gevulde holtes), ingegroeide haren ofwel echte kankergezwellen. Deze laatste zwellingen komen bij de hond niet veel voor. 

Onderscheid is lastig te maken voor een niet-dierenarts

De langzaam groeiende zwellingen lijken allemaal erg veel op elkaar. Zeker voor een leek is het soms moeilijk om het verschil te zien. Ziet  u dus een langzaam groeiend gezwelletje op het oor van uw hond? Dan adviseer ik u om mij even een whatsapp bericht sturen via onderstaande knop zodat ik u het juiste advies kan geven. In veruit de meeste gevallen adviseer ik dat u het lekker laat zitten. Bij twijfel hoort u van mij dat u er toch beter even mee naar uw eigen dierenarts kunt gaan voor verder onderzoek. Wanneer het om een kankergezwel gaat is het immers wel noodzakelijk om het gezwel te laten verwijderen om uitzaaiingen te voorkomen. Uw hond kan immers overlijden aan de gevolgen van uitzaaiingen. Maar nogmaals, dit komt niet veel voor. 

Wat houdt verder onderzoek van een langzaam groeiende zwelling op de oorschelp in?

Wat houdt verder onderzoek van een tumortje aan een oorschelp in? Uw dierenarts zuigt met een naald wat cellen uit het bultje. Deze cellen smeert hij/zij dan op een glazen plaatje uit. Dit geheel stuurt de dierenarts op naar een laboratorium.  Daar gaan ze de cellen kleuren en vervolgens onder de microscoop bekijken. Op basis van het type cellen en de aanwezigheid van meer of minder delende cellen komt het laboratorium tot een waarschijnlijkheids-diagnose. Met deze diagnose kan er door uw dierenarts zelf bepaald worden wat de beste behandeling is voor de zwelling aan de oorschelp. Soms is dat opereren, maar soms kan het ook gewoon rustig blijven zitten.