Melkproductie bij je kat – Hoe ontstaat dat?

Wanneer is er melkproductie bij je kat?

Katten zijn zoogdieren. Dus de vrouwelijke dieren zijn in staat om jongen te krijgen en deze jongen groot te brengen door ze te voeden met melk. Daarom produceert een kat melk op sommige momenten. De melkklieren zitten op de buik en die gaan de melk maken. De meeste katten hebben aan beide kanten 4 melkklierpakketten. Dus 8 melkklierpakketten in totaal. En dus 8 tepels. Heel soms hebben poezen er meer, maar dat komt niet zo heel vaak voor. 

Er is altijd eerst een gestegen hoeveelheid van het hormoon progesteron in het bloed als een kat melkproductie heeft. Na een tijdje zal dit hormoon gaan afnemen in het bloed en zal er een stijging komen van het hormoon prolactine. Deze combinatie zorgt ervoor dat de melkklieren zich gaan ontwikkelen en zal je kat melkproductie krijgen. 

Hoe ontstaat een progesteron stijging in het bloed?

Het progesteron wordt gemaakt wanneer er een eisprong was. Het restje van het stukje waar het eitje in zat in de eierstok gaat dit hormoon maken. Poezen hebben echter doorgaans alleen een eisprong na een dekking van een kater of wanneer er een oprekking van de vulva is op een andere manier. De conclusie is dus dat een poes alleen melk kan gaan maken als ze drachtig is, als ze wel gedekt is maar ze er niet drachtig van geworden is of wanneer er een oprekking van haar vulva is geweest op een andere manier. Om krolsheid te stoppen willen sommige mensen nog wel eens een vochtig gemaakt wattenstaafje in de vulva van de poes doen zodat er op die manier een dekking nagedaan wordt en de krolsheid stopt. 

Melkproductie bij je kat als ze drachtig is

De hoeveelheid progesteron in het bloed zal ongeveer 1 tot 7 dagen voor de bevalling gaan dalen. Op dat moment zal er ook een verhoogde hoeveelheid van het hormoon prolactine gaan ontstaan in het bloed. Deze combinatie zorgt ervoor dat de melkklieren zich gaan ontwikkelen en de melkproductie zal starten zodra de kittens geboren zijn. 

Maar hoe weet je nou of je kat drachtig is of niet? In de eerste plaats is je kat dan natuurlijk nog niet gesteriliseerd. Dat is logisch. Maar er moet dus ook een gelegenheid geweest zijn dat je kat gedekt werd. En zeg dan niet dat je kat niet buiten komt. Want dat blijkt in de praktijk toch niet een heel goed excuus te zijn. Krolse poezen ontsnappen namelijk nogal eens. Maar nog erger: katers zijn heel vindingrijk als er een krolse poes in hun omgeving verblijft. Het is dus ook goed mogelijk dat een buurkater via het raam naar binnen gekomen is, jouw poes gedekt heeft en vervolgens weer vertrokken is. Geloof ons, het komt vaker voor dan je denkt!

Op het moment dat je poes drachtig is en al melkklierontwikkeling heeft dan zit ze dus ongeveer rond het einde van de dracht. In de meeste gevallen zie je dan wel dat je kat een behoorlijk bolle buik heeft en waarschijnlijk heeft ze de afgelopen tijd ook wel wat meer eten weg gewerkt. Leg je hand maar eens op haar buik als ze lekker rustig slaapt. Mogelijk voel je dan de kittens onder je handen bewegen af en toe. Twijfel je? Dan is het verstandig om een bezoekje aan je dierenarts te brengen. Je kunt je immers maar beter voorbereiden op de komst van het nieuwe leven als dat in aantocht is. 

Moederpoes geeft melk aan haar kittens om op te groeien.

Melkproductie bij je kat als ze schijndrachtig is

Bij honden komt schijndracht vaak voor. Bij katten is dit veel minder het geval. Dat komt omdat zij geen eisprong hebben zonder dat zij gedekt worden en honden wel. Maar zodra er op de een of andere manier wel een dekking geweest is maar hier geen zwangerschap uit ontstaan is dan heeft de poes toch doorgaans wel een verhoogde progesteron hoeveelheid in haar bloed. Bij een schijndracht zal ze echter sneller een daling krijgen van dit hormoon. Namelijk rond de 45e dag na een eventuele dekking zal deze daling optreden in plaats van rond de 60e dag als een poes drachtig is. Door de daling van het progesteron ontstaat er een stijging van het hormoon prolactine en het gevolg hiervan is dat er melkklieren kunnen ontwikkelen en er melk gemaakt zal kunnen worden. De melkklieren worden groter en ook de tepels nemen toe in formaat. 

Het is dan ook op dit moment dat er een mogelijkheid is om moederloze kittens bij deze kittenloze moeder te brengen. De kans is dan groot dat zij ze zal adopteren. De kittens krijgen zo de beste kans om gezond op te groeien terwijl ze hun echte moeder verloren hebben. 

Melkproductie bij een poes waarvan de kittens in haar buik overleden zijn

Helaas komt dit scenario ook voor. De poes was wel drachtig, maar ergens tijdens de dracht is er een probleem ontstaan waardoor de kittens overleden zijn. Afhankelijk van hoe lang ze al drachtig was zullen de kittens door haar lichaam opgeruimd worden uit haar baarmoeder ofwel ontstaat er toch een bevalling van de overleden kittens. Hoe dan ook is het in dit geval ook mogelijk dat haar melkklieren zich gaan ontwikkelen en ze melk gaat produceren.

Hoe voorkom je ongewenste melkproductie bij je kat?

Het spreekt voor zich dat het niet goed is om de melkproductie tegen te gaan als je kat drachtig is. De kittens zouden in dat geval overlijden. 

Wanneer je echter zeker weet dat je kat niet drachtig is dan kun je op verschillende manieren de melkproductie stoppen. Je hoeft dit overigens niet te doen. Het stopt vanzelf wanneer er geen melk gezogen wordt uit de tepels. Maar indien je het wilt dan is er de mogelijkheid om Galastop bij je dierenarts op te halen om de melkproductie te stoppen. Dit is een medicijn dat ervoor zorgt dat je kat zo snel mogelijk weer een normale hormonale balans krijgt. 

Is haar schijndracht niet extreem en wil je liever op een natuurlijke manier haar schijndracht tegen gaan? Dan kun je gebruik maken van het middel “World of herbs fytotherapie schijndracht”. 

Op de lange termijn voorkom je melkproductie als je kat geen eisprong meer kan hebben. Dit kun je tijdelijk tegen gaan door de poezenpil te geven aan je kat. Maar wanneer je toch geen nestje wenst te hebben dan is het verstandiger om je poes te laten steriliseren door je dierenarts. Daarbij halen ze de eierstokken weg zodat er geen eitjes meer gevormd kunnen worden en er dus geen progesteronproductie meer kan plaats vinden. 

Melkproductie in geval van abnormale melkklier vergroting

Er bestaat een medische aandoening bij drachtige poezen die we melkklier hyperplasie noemen. Fokkers noemen dit ook wel het Dolly Parton Syndroom bij poezen. Hierbij gaan haar melkklieren tijdens de dracht extreme vormen aannemen. Dit voelt uiteraard oncomfortabel voor je poes aan, maar in zeer ernstige gevallen kunnen haar melkklieren ook flink gaan ontsteken of zelfs afsterven. Veel fokkers kiezen er dan ook voor om de dracht op dat moment te onderbreken en haar vervolgens te laten steriliseren. Dit probleem komt namelijk vrijwel altijd weer terug bij een volgende dracht. 

Hoe lang geeft een kat melk?

In principe zal een kat melk blijven aanmaken zolang er melk uit haar tepels gezogen blijft worden. Maar gebeurt dit niet dan vermindert de melk aanmaak elke dag wat meer. Doorgaans zijn ze na een week of twee helemaal klaar met het maken van melk en zijn de melkklieren weer een heel stuk kleiner geworden. Voorwaarde is dan wel dat ze een normaal hormonaal verloop heeft gehad. Bij een melkklier hyperplasie kan dit aanzienlijk langer duren als de poes niet gesteriliseerd wordt. 

Heb je behoefte aan overleg?

Heb je het vermoeden dat de melkklieren bij je kat afwijkend zijn en maak je je er zorgen om? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je meer informatie over deze manier en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hopelijk kan ze je gerust stellen. Hopelijk begrijp je wel dat het niet goed mogelijk is om via een filmpje vast te stellen dat je kat drachtig is, zeker niet als je kat niet veel dikker is geworden.