Een niet pijnlijke bult op de rug van je kat

Welke niet pijnlijke bulten op de rug van een kat komen er voor?

Nou, dat zijn er veel! Heel veel. Afhankelijk van de leeftijd en het ras zijn de kansen van het voorkomen van een bepaalde bult verschillend. Zo komt kanker maar zelden voor bij jonge katten en komen teken nagenoeg niet voor op katten die niet buiten komen. Maar welke soorten bulten bestaan er nou eigenlijk op de rug van de kat?

Even een saaie opsomming! Een vetbult, een talgbult, een insectensteek, een teek (tekenbeet), een cyste, een bloedblaar, een misvorming of zelfs een oude breuk van zijn ruggewervels (een nieuwe breuk is pijnlijk en valt dus onder een andere categorie), een ingegroeide haar, een allergische reactie, een kneuzing of alle vormen van tumoren en kanker. Dat zijn dus nogal wat mogelijkheden voor een niet pijnlijke bult op de rug van een kat. En die gaan we hieronder bespreken.

Een vetbult is een niet pijnlijke bult op de rug van een kat

We beginnen met een vetbult als oorzaak voor een niet pijnlijke bult op de rug van je kat. Dit is een goedaardige woekering van vetcellen. Het valt dus officieel onder de tumoren, maar is op geen enkele manier een probleem voor je kat. Tenzij deze niet pijnlijke vetbult op de rug van je kat mechanisch in de weg gaat zitten. Het komt niet zo heel veel voor bij katten, maar zijn ook zeker geen zeldzaamheid. Ze groeien in de loop der tijd, maar niet overdreven snel. Een vetbult zal ook nooit door ander weefsel heen groeien en ook niet uitzaaien naar andere plekken. Wel is het mogelijk dat er elders vetbulten ontstaan, maar dat is geen uitzaaiing van de eerdere vetbult, maar een nieuwe vetbult. 

Een vetbult voelt op de rug aan als een ronde, zachte, duidelijk afgelijnde bol. Deze bult is niet pijnlijk en je kat geeft dan ook geen reactie bij aanraken. Een siamees heeft een iets grotere kans op het ontstaan van een vetbult dan andere rassen. De meeste katten met een vetbult zijn ouder dan 8 jaar. Mocht je zekerheid willen over deze niet pijnlijke bult op de rug van je kat dan kan je dierenarts met een naaldje cellen uit de bult zuigen en deze bekijken onder de microscoop. Op het microscoop glaasje is dan gelijk al te zien dat het afgenomen weefsel lijkt op vet dat drijft op water. Als je dierenarts twijfelt kan het afgenomen weefsel opgestuurd worden naar een laboratorium, maar doorgaans is dit niet nodig. 

Aangezien je kat er geen last van heeft en het niet gevaarlijk voor hem is een behandeling niet nodig, tenzij het hem belemmert in zijn leven. Het zal echter niet vanzelf verdwijnen. 

Een lipoom is een mogelijke oorzaak van een niet pijnlijke bult bij de kat. Het ziet er onder de microscoop uit als vettige bolletjes in water.
Een lipoom ziet er onder de microscoop uit als vettige bolletjes in water.

De talgbult op de rug van een kat

Een talgklier is een klein kliertje dat in de huid zit en zijn opening heeft in het haarzakje. Op die manier geeft het gevormde talg de haar een mooie glans en een goede weerstand tegen vuil. Maar zodra de opening van dit kliertje verstopt raakt kan de gevormde talg niet weg. Het kliertje zwelt op en wordt steeds groter in de loop van maanden. In principe is een talgbult een niet pijnlijke bult op de rug van een kat, maar incidenteel kan het gaan ontsteken en wordt dan wel een pijnlijke bult op de rug van je kat. 

Een talgbult komt vooral voor bij katten met een leeftijd ouder dan 10 jaar. De Perzische kat heeft hier gemiddeld vaker last van dan andere rassen. Het is een bult die bovenop, maar net iets in de huid lijkt te liggen en is ongeveer een halve centimeter groot bij de kat. Wanneer je er met een naaldje een gaatje in prikt kun je er wit-grijze talg uit knijpen. Maar dit moet je natuurlijk nooit doen zonder het vooraf heel goed te ontsmetten met alcohol! Anders kan de talgbult gaan infecteren en ben je verder van huis. Zolang je kat er geen last van heeft hoeft er niets te gebeuren aan deze bult. Het is geen kanker en zeer waarschijnlijk stopt het vanzelf met groeien. Maar het gaat nagenoeg nooit vanzelf weg. 

Een insectensteek op de rug van een kat

Alle dieren worden natuurlijk wel eens gestoken door een wesp of een bij. Maar aangezien katten nogal nieuwsgierige dieren zijn zullen zij iets vaker een steek krijgen. Hoewel de bek en de poten vaker geprikt worden komt het op de rug toch ook nog wel regelmatig voor. Het lichaam van je kat reageert op de steek door bepaalde cellen histamine te laten vrijgeven. Dit histamine zorgt voor een zwelling in de huid. In de meeste gevallen is dit een niet al te pijnlijke zwelling op de rug van je kat. Het is doorgaans ongeveer 1 cm breed. Als je goed kijkt zie je in het midden van de bult een klein gaatje in de huid. Een insectensteek wordt geleidelijk dunner tot op de normale huid. Er is dus geen duidelijke afscheiding tussen de bult en de omliggende weefsels. 

Deze niet pijnlijke bult hoeft niet behandeld te worden. Het herstelt zichzelf vanzelf na een dag of 3-4. Maar mocht hij nou extreme vormen aannemen dan kan je kat er allergische reactie op de steek hebben. In dat geval is het verstandig om toch even naar je dierenarts te gaan. 

Een teek voordat hij bloed gaat zuigen
Een teek voordat hij bloed zuigt
Een volgezogen teek
Een teek nadat hij genoeg bloed gezogen heeft

De teek of tekenbeet is een niet pijnlijke bult op de rug van een kat

In veel gevallen komen katten-baasjes bezorgd op het spreekuur bij een dierenarts doordat ze een bult op de rug van hun kat gevoeld hebben. In hun paniek hebben ze dan niet goed gekeken en blijkt het om een teek te gaan. Een teek is een spinachtig diertje dat bloed zuigt bij je kat (of andere dieren) om te kunnen groeien en zich voort te planten. Ze beginnen heel klein als ze op je kat komen (ongeveer 2-3mm groot) en zuigen zich in een dag of 3-4 vol met bloed tot een knikker formaat. Vervolgens laten ze je kat los en vallen ze van hem af. 

De teek kan bepaalde ziektes bij zich dragen zoals ziekte van Lyme en dus is het belangrijk dat je de teek zo snel mogelijk verwijdert. Dit doe je met behulp van een tekentang. Je pakt de teek beet ter hoogte van waar hij de huid in gaat en draait hem dan in een draai of 3 los. Linksom of rechtsom dat maakt niet uit. Teken voorkom je (grotendeels) door een tekenwerend middel aan je kat te geven. Een eventuele zwelling in de huid als gevolg van de teek zal vanzelf weg trekken. 

Een cyste is een niet pijnlijke bult op de rug van je kat

Een cyste is een met waterig vocht gevulde holte op de rug van je kat. Het geeft een niet pijnlijke bult in en op de huid met een duidelijke rand waar de cyste ophoudt. Doorgaans worden cysten niet super groot en zijn ze ongeveer 1-2 cm in diameter en stoppen dan met groeien. 

Ze geven in principe geen klachten en alleen wanneer ze in de weg zitten bij het bewegen of liggen dan halen we ze operatief weg. We kunnen ze ook leegzuigen met een naaldje en een spuit. Maar dan wordt het vocht gewoon weer opnieuw gemaakt en loopt de cyste weer vol na een maand of twee. Het lost het probleem dus niet blijvend op. Daarom is het verstandiger om de bult onder narcose geheel weg te halen, dus ook de wand van de cyste die het vocht produceert. 

Een cyste kan een niet pijnlijke bult op de rug van je kat vormen.
Een cyste heeft vaak een beetje een blauw-grijze kleur

Een bloedblaar of hematoom op de rug van je kat

Wanneer je kat een ongelukje gehad heeft kan er onder de huid een wat groter bloedvat gescheurd zijn. Het bloed zal dan onder de huid lopen en kan zich ophopen in een holte. Dit noemen we ook wel een bloedblaar of hematoom. We zien dit echter niet vaak bij katten. De bloedblaar zal met verloop van tijd vanzelf genezen en heeft geen behandeling nodig. Tenzij je kat bekend is met een bloedstollings-probleem natuurlijk. Een bloedblaar komt niet vaak voor op de rug van een kat. 

Misvorming van één of meerdere ruggewervels geven een niet pijnlijke bult op de rug van je kat

Normaal gesproken staan ruggewervels netjes op een rij en hebben ongeveer dezelfde vorm. Maar eens in de zoveel tijd zien we een kat op het spreekuur komen waarbij de ruggewervels wat vervormd zijn. Dit kan aangeboren zijn en al als kitten aanwezig zijn, maar kan ook op latere leeftijd gebeuren als gevolg van een breuk in een ruggewervel. De wervel kan dan herstellen in een scheve stand en met een niet pijnlijke bult op de rug van je kat tot gevolg. In dit geval voel je heel duidelijk dat de bult heel hard is. Net zoals je eigen botten. 

Heeft je kat er geen last van dan hoeft er niets aan te gebeuren. Er bestaat wel een kans dat hij op latere leeftijd makkelijker artrose in zijn rug krijgt, maar een operatie om het recht te zetten geeft ook extra kans op problemen. De voor- en nadelen heffen elkaar dus op. Mocht je kat er wel problemen mee hebben dan kun je overleggen met je eigen dierenarts of met dierenarts Nanda via de whatsapp knop onder op de pagina. De dierenarts kan je vertellen wat de mogelijkheden zijn en of het echt nodig is om te opereren. 

Een misvormde rug zorgt voor een niet pijnlijke bult op de rug van een kat
Een slecht herstelde breuk in de wervelkolom van een kat

De ingegroeide haar op de rug van je kat

Een haar groeit in een haarzakje en steekt via een opening uit de huid. Wanneer de haar niet de goede kant op wijst dan kan een haar gaan ingroeien. De haar groeit dan wel, maar blijft opgehoopt zitten in het haarzakje. Doorgaans geeft dit een pijnloze bult op de rug van je kat. Maar soms kan het gaan ontsteken en dan wordt het een pijnlijke bult op de rug van je kat. Als je kat een donkere vacht heeft dan zie je vaak een donkere “kloet” door de huid heen schijnen op de plek van de bult. 

Het komt niet zo heel vaak voor bij katten, maar met name langharige katten zijn hier gevoelig voor. Een behandeling hoeft niet persé nodig te zijn. Maar als het behandeld moet worden dan snijden we doorgaans het hele stukje huid waarin de ingegroeide haar zit weg. Op die manier kan de haar niet opnieuw gaan groeien in zijn scheve stand.  Want dan zou hij wederom voor een ingegroeide haar zorgen. Maar mocht het haartje toch makkelijk te pakken zijn dan willen we ook nog wel eens proberen om hem eruit te trekken met een pincet en te kijken of het opnieuw zal ontstaan. Soms heb je immers in het leven een beetje geluk!

Een allergische reactie geeft een niet pijnlijke bult op de rug van je kat

Katten hebben nog wel eens een allergische reactie op voeding of omgevingsstoffen. Dan hebben ze jeuk of ontstekingen op bepaalde plekken van het lichaam. Maar wanneer er heel lokaal een bult zit kan het ook een allergische reactie zijn. Bijvoorbeeld op iets dat ze buiten opgegeten hebben of op een insectensteek. De zwelling is dan heel acuut binnen een paar uur ontstaan. En het is meestal wel een vuist groot. Afhankelijk van de plek en de mate van irritatie is een behandeling wel of niet nodig. Het zal in principe vanzelf weg trekken na een paar dagen, maar als je kat er heel veel last van heeft kan je dierenarts hem medicatie geven waardoor dit proces veel sneller gaat. 

Een kneuzing op de rug van je kat

Eigenlijk hoort dit onderwerp niet thuis op deze pagina. Een kneuzing is namelijk vaak wel pijnlijk. Maar niet extreem. Vandaar dat ik hem toch op deze pagina behandel. Als gevolg van een ongeluk kan de huid op de rug van je kat inwendig beschadigd raken. Denk aan bijvoorbeeld een stomp of schop tegen zijn rug. De huid is niet gescheurd of geschaafd maar de weefsels eronder zijn wel een beetje beschadigd. Die weefsels geven bepaalde stofjes af aan de rest van het lichaam waardoor er vocht, en dus herstellende stoffen,  aangetrokken wordt. Het nadeel van die hoeveelheid vocht is echter dat het weefsel op die plek zal gaan opzwellen. 

In dit geval is het uiteraard belangrijk om te kijken of je kat verder geen letsel heeft opgelopen. Kijk bijvoorbeeld naar zijn tanden en kiezen naar breuken en naar zijn nagels voor schade. En voel goed of je geen korsten voelt op de rest van zijn lichaam. Kijk ook goed naar de kleur van zijn tandvlees. Dit hoort licht roze te zijn en niet wit of zeer bleek. Als je dat wel ziet dan bestaat er een kans dat hij ook inwendig schade heeft in de vorm van een inwendige bloeding. Hieraan kan hij overlijden. Dus bij twijfel moet je snel met hem naar je dierenarts toe gaan. 

In principe zal je kat vanzelf genezen van een kneuzing in de vorm van een niet pijnlijke bult op zijn rug. Maar als er sprake is van meer schade aan zijn lichaam dan kan het toch verstandig zijn om je kat te laten controleren bij je dierenarts. Better safe than sorry, toch?

Een wrat op de rug van je kat

Wratjes komen bij oudere katten heel veel voor. Het zijn verhevingen van de bovenste laag van de huid en is doorgaans haarloos en klein. Ze kunnen een beetje doen denken aan een kleine paddestoel wat de vorm betreft, maar soms zijn ze ook een soort van platgeslagen. 

Een wrat hoeft niet verwijderd te worden, maar zal waarschijnlijk ook niet vanzelf verdwijnen. Enkel als je kat er last van krijgt dan is het verstandig om hem operatief te laten verwijderen. Mocht het wratje er wat geïrriteerd uit zien dan kun je het wratje 5 dagen lang, 2x daags met betadine-zalf insmeren zodat een infectie tegen gegaan wordt. Let er hierbij wel op dat je kat het niet gaat oplikken anders gaat hij aan de diarree. Doet hij dit wel dan kun je ook gebruik maken van (een minder krachtige) honingzalf. Deze moet je echter 3x daags op het wratje smeren. Van deze behandelingen gaat de wrat niet weg, maar wordt de infectie tegen gegaan. 

Een tumor of kanker als niet pijnlijke bult op de rug van je kat

Op de rug van een kat, met name oudere katten, kunnen tumoren ontstaan. Een tumor is een woekering van cellen. De cellen gaan zich vermenigvuldigen en blijven dit doen. Gezonde cellen hebben een rem op de vermenigvuldiging, maar in dit geval is de rem stuk. Hierdoor wordt de tumor steeds groter. Over het algemeen geldt dat hoe sneller de tumor groeit hoe kwaadaardiger hij is. Maar er zijn vele verschillende tumoren en dus ook verschillende gevolgen. Zo kan je kat bijvoorbeeld een mast-cell tumor hebben, een sarcoom, of een fibroom. Kanker komt met name voor bij oudere katten en zijn niet in een week ontstaan.

Wanneer je denkt dat er sprake is van een tumor op de rug van je kat dan is het verstandig om met je kat naar je dierenarts toe te gaan. Deze kan meer zeggen over de kans op kanker en of het verstandig is om verder onderzoek te laten uitvoeren naar deze tumor. Dit gebeurt dan meestal in de vorm van met een naald en spuit wat cellen afnemen uit de tumor en dit opsturen naar een laboratorium. Op die manier kun je een diagnose krijgen over welke tumor het is, of het kanker is en hoe het verloop van de tumor zal gaan als je niets doet. 

Dierenarts neemt een biopt van een tumor bij de kat om te achterhalen wat die niet pijnlijke bult op zijn rug precies is.

Heb je behoefte aan overleg?

Twijfel je over de niet pijnlijke bult op de rug van je kat? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je hier meer informatie over en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je kat!