Ontsteking of abces aan de staart – Hoe los je dit als eigenaar op?

Inleiding

U heeft een pijnlijke zwelling gezien op de staart van uw hond. Wanneer er midden in de zwelling een klein gaatje, wondje of openingetje te zien is en de bult zit er korter dan een week dan is dit nagenoeg altijd een ontsteking of abces aan de staart. Het gaatje is een wondje waar bijvoorbeeld een insect gestoken heeft of een takje geprikt heeft. Ofwel is het een opening van het abces zelf waardoor eventuele etter naar buiten zal komen. Zit er geen gaatje en is het de bult wat harder? Dan is het waarschijnlijk gewoon een ontsteking. Als de staart ook scheef staat leest u daar hier meer over. 

Wat is het verschil tussen een ontsteking of abces aan de staart?

In het geval er een ontsteking van de staat is dan zijn de weefsels van de staart beschadigd. Het lichaam ruimt in dat geval de rommel vanzelf op. Dit doet hij door naar die plek bepaalde stofjes te sturen en als gevolg daarvan kunnen de weefsels opzwellen en dikker worden. Vaak voelt dat wat harder aan dan “normaal”. Zit er een huidontsteking op de staart? Dan is dit meestal een bacteriële infectie oftewel een hotspot

Een abces is in feite ook een ontsteking. Alleen is er dan van buitenaf een bacterie door de huid heen gedrongen. Deze bacterie gaat zich vermenigvuldigen en zorgt voor een infectie. Het lichaam van uw hond gaat die infectie proberen op te ruimen door er etter cellen heen te sturen. Deze nemen de bacteriën in zich op waardoor ze geen kwaad kunnen. Veel ettercellen samen hopen zich op in een holletje. Er ontstaat dan een abces. Dat is dus een holte die gevuld is met etter en bacteriën. Het lichaam kan dat vervolgens weer opruimen door een gaatje te maken in de huid zodat de etter naar buiten kan afvloeien. Maar tot die tijd zit er dus een pijnlijke bult op de staart van uw hond. Aangezien etter een beetje vloeibaar is voelt zo’n abces vaak wat zacht aan. Het voelt soms zelfs alsof er water in zit. Dat is dus het verschil tussen een ontsteking of abces aan de staart. 

Hoe behandel je een ontsteking van de staart?

Wanneer uw hond er verder geen last van heeft kunt u het even een paar dagen aankijken. Als het groter wordt of hij heeft er wel last van dan is het verstandig om even langs uw dierenarts te gaan. Waarschijnlijk is er dan een ontstekingsremmer nodig. Bij twijfel kan een dierenarts er ook voor kiezen om een rontgenfoto te maken om te kijken of de staart niet gebroken is. 

Een ontsteking of abces aan de staart ontstaat vaak als gevolg van een stoeipartij.

Hoe behandel je een abces van de staart?

Het abces zal in principe vanzelf open barsten en de etter eruit laten vloeien. Dit kan soms alleen wel dagen duren. Maar al die tijd heeft uw hond er dus best wel veel last van. Mocht je dit proces wat willen versnellen dan kunt u naar de dierenarts gaan en deze kan eventueel het abces openen en een antibiotica kuur geven. Vaak wordt er dan ook een pijnstiller gegeven. 

Hoe kunt u de genezing van een bult of abces aan de staart stimuleren?

Wanneer u besluit de ontsteking of abces aan de staart aan te kijken dan kunt u de genezing stimuleren met Puur Calendula zalf. Deze zalf moet u dan 3x daags op de bult smeren tot de bult geheel verdwenen is. Schrik niet als het abces dus open barst. de etter komt eruit. Dat is iets goeds. Maar het ziet er vaak erg vies en ellendig uit. 

Heeft u behoefte aan meer info?

Heeft u twijfels over de ontsteking of abces aan de staart bij uw hond? Dan mag u natuurlijk altijd even om advies vragen via Whatsapp. Ik zal u dan proberen zo goed mogelijk te voorzien van advies voor uw hond.