Gele of groene oog-uitvloei

Inleiding

Wanneer er een gele of groene oog uitvloei is dan is dit etter. Dit houdt in dat het lichaam heel hard bezig is om een bacterie of virus aan te vallen en stuurt allemaal cellen die bacteriën en virussen kunnen verwijderen naar de plek des onheils. U ziet dan een pussige uitvloeiing. Als gevolg van de infectie zijn de slijmvliezen van de oogleden meestal ook veel roder dan normaal. 

Behandeling oog met oog uitvloei

Reinigen

Wanneer uw hond oog uitvloei heeft dan kunt u het beste eerst even de grootste hoeveelheid etter weg wrijven met een zacht doekje. Daardoor kunt u het oog weer beter bekijken. 

Goed onderzoeken

Vervolgens kijkt u goed in het oogje of er niet een voorwerpje in zit zoals een zandkorrel of een haartje dat de oorzaak is van oog uitvloei. Zit dit er wel in dan verwijdert u dit voorzichtig met een wattenstaafje dat u wat nat maakt met (kraan)water. 

Vergelijken

Ziet u niets zitten dan gaat u het oog met de oog uitvloei vergelijken met het “normale” oog. Is de grootte van de oogbol normaal en bij beide ogen gelijk? Ziet u geen wittige vlek of doffe vlek in het hoornvlies die u niet kunt wegwrijven met het ooglid? Zijn er geen andere afwijkingen? Heeft u wel iets afwijkends gezien dan kunt u de zelfdiagnose nogmaals doorlopen en dan het juiste probleem vinden. 

Niets te zien behalve roodheid en etter?

Ziet u niets anders dan etterige oog uitvloei en heeft uw hond er niet extreem veel last van dan kunt u deze oogdruppels gebruiken om bacteriën in het oog te doden en zo de infectie tegen te gaan. U moet dan 7 dagen lang 3x per dag een aantal druppels in het oog van uw hond doen.  Hier ziet u hoe u dat moet doen

Kunst tranen toedienen bij een hond

Naar de dierenarts als de oog uitvloei te erg is

Wanneer uw hond er wel heel veel last van heeft dan is het verstandig om even langs uw dierenarts te gaan. Deze kan dan een oogzalf voorschrijven waar een antibioticum in zit. Een oogzalf met antibioticum werkt sterker tegen bacteriën dan bovenstaande zalf.

Overleg met mij

Mocht u na het lezen van dit artikel toch nog twijfels hebben over de ogen of hun uitvloei van uw hond dan kunt u altijd via whatsapp advies aan mij vragen.