Een oorontsteking bij de kat – Hoe behandel je dit zelf?

Inleiding

Een oorontsteking bij de kat is een veel voorkomend gezondheidsprobleem dat aanzienlijk ongemak kan veroorzaken.  Het kan zelfs tot gehoorverlies leiden als het onbehandeld blijft. Als katten-eigenaar is het belangrijk om de symptomen van een oorontsteking te herkennen. En als jouw kat het toch krijgt, hoe je het op de juiste manier behandelt.

In dit artikel bespreken we de symptomen, oorzaken en behandeling van een oorontsteking bij de kat. We geven adviezen over welke middelen geschikt zijn om een oorontsteking bij katten te behandelen. En ook lees je hier adviezen voor tijdens het herstelproces en onderhoud van de oren in de toekomst.

Wat is een oorontsteking?

Een oorontsteking bij de kat treedt op wanneer bacteriën, gisten of oormijten de huid van de gehoorgang beschadigen en daardoor ontstekingen veroorzaken. Dit is pijnlijk voor je kat. De infectie kan mild verlopen of zeer ernstig zijn. Daarom is het belangrijk om deze vroegtijdig op te merken om verdere complicaties te voorkomen.

Een oorontsteking bij de kat wordt beoordeeld door een dierenarts.

Symptomen van een oorontsteking bij je kat

De meest voorkomende tekenen van een oorontsteking bij een kat zijn:

      • Kop schudden
      • Krabben of wrijven over het oor
      • Zwelling of roodheid in het oor
      • Afscheiding of geur uit het oor
      • Gekanteld hoofd of zelfs verlies van evenwicht
      • Doofheid (geheel of gedeeltelijk)

Oorzaken van een oorontsteking bij de kat

De meest voorkomende oorzaken van een oorontsteking bij een kat zijn:

      • Trauma of letsel aan het oor
      • Vocht in het oor
      • Vreemde voorwerpen
      • Zwak immuunsysteem in het oor: bacteriën leven altijd in de gehoorgang, maar kunnen zich enorm gaan vermeerderen bij een slechte weerstand
      • Allergieën veroorzaken ontstekingen van de huid in het oor. Als gevolg van de ontstekingen kunnen bacteriën secundair gaan zorgen voor meer klachten. 
      • Overmatige oorsmeer ophoping. Hierdoor kan het oor niet goed ventileren. 
      • Oormijt. Dit beestje leeft in de gehoorgang van onder andere honden en katten en beschadigt daar de huid van de gehoorgang.

Om een oorontsteking bij je kat te voorkomen is het essentieel om de oren van je kat schoon en droog te houden.  Daarnaast is het belangrijk om te voorkomen dat ze worden blootgesteld aan mogelijke irriterende stoffen of vreemde voorwerpen die het oor kunnen binnendringen. Denk bijvoorbeeld aan een grasaar. 

Een oorontsteking bij de kat behandel je door het geven van oordruppels.

Behandeling van een oorontsteking bij de kat

Thuis behandeling Met vrije verkoop middelen

Hoewel professionele behandeling altijd wordt aanbevolen, zijn er enkele vrije verkoop middelen die helpen bij het oplossen van de oorontsteking bij je kat, waaronder:

        • Het reinigen van de gehoorgang. Bij een oorontsteking zit er vaak veel troep in de oren. Deze viezigheid moet eerst verwijderd worden. Eventuele medicatie kan daarna pas in de oren gedaan worden. Hiervoor kun je deze doekjes gebruiken: 
        • Behandelen met een oorzalf die de groei van bacteriën en gisten tegen gaat. Gebruik de oplossing na het reinigen van de oren twee keer per dag gedurende minimaal 5 dagen. Hoe je de zalf toedient kun je zien op dit filmpje. Als gevolg hiervan zou de infectie binnen ongeveer 7 dagen moeten verdwijnen. Gebruik bijvoorbeeld onderstaande zalf.
        • Door gebruik te maken van zure oordruppels kunt u voorkomen dat een oorontsteking kan ontstaan. Dit komt omdat bacteriën en gisten niet goed kunnen vermeerderen in een zure leefomgeving. Deze zalf prikt wel als je kat inmiddels een oorontsteking heeft. Dus geef het enkel preventief! In de meeste gevallen werkt 2x per week voldoende om een oorontsteking tegen te gaan. 
        • Zalmolie toevoegen aan het dieet van uw kat bij elke maaltijd. Dit verhoogt de weerstand van de huid en dus ook de oren. Wanneer er dus toch bacteriën en gisten gaan overheersen dan zorgt de goede weerstand van de huid in de oren ervoor dat ontstekingen niet zullen ontstaan. 
        • Behandel je kat ook tegen oormijt. Hiervoor kun je gebruik maken van deze band:

Het is belangrijk om op te weten dat de symptomen binnen een dag of drie zouden moeten beginnen op te lossen. Als de oorontsteking erger lijkt te worden of als deze niet binnen een week is verdwenen, moet je een dierenarts raadplegen.

Behandeling door een dierenarts

In sommige gevallen vereist een oorontsteking bij je kat een behandeling door een dierenarts. Deze zal zijn microscoop gebruiken om te proberen te achterhalen of het wordt veroorzaakt door bacteriën, gisten of mijten. Het behandelplan kan bestaan uit:

      • Gebruik van antibiotica
      • Andere medische behandelingen zoals voorgeschreven door de dierenarts
      • Een CT-scan of een operatie in ernstige gevallen
Kat is erg bang om naar de dierenarts te gaan met zijn oorontsteking.

Het verloop van de behandeling

De duur van de behandeling van oorontstekingen bij katten kan variëren afhankelijk van de ernst van de infectie. Nazorg is essentieel om de voortgang in de gaten te houden en ervoor te zorgen dat de infectie volledig is verdwenen. In de meeste gevallen zouden de symptomen binnen twee of drie dagen moeten beginnen met verdwijnen en binnen zeven dagen volledig verdwenen zijn. Als dit niet het geval is, moet met je kat naar een dierenarts gaan.

Een allergie als oorzaak voor herhalende oorontstekingen bij je kat

Heeft jouw kat steeds opnieuw oorontstekingen of helpt de behandeling onvoldoende om de oorontstekingen te onderdrukken? Dan kan er ook sprake zijn van een allergie. Allergieën zijn er voor voedingsstoffen ofwel voor omgevingsstoffen. Een allergie voor voeding kun je proberen op te lossen door Royal Canin Anallergenic voeding te gaan geven aan je kat.

Naast deze voeding mag je dan niets anders geven tijdens de testperiode van 8 weken. Dus geen snoepjes of koekjes. Je mag enkel de brokjes gebruiken van zijn voeding als je hem een beloning wilt geven. De testperiode duurt minimaal 8 weken. Maar in het geval van oorontstekingen dient u een periode te nemen waarin u normaal gesproken minimaal 2 oorontstekingen gehad zou hebben. Deze voeding zorgt ervoor dat er geen allergische reactie kan ontstaan omdat de ingrediëntrn die normaal zorgen voor een allergische reactie heel klein gemaakt werden. Hierdoor kan het lichaam er niet meer allergisch op reageren. Wel kunnen de ingrediënten dan nog als bouwstof gebruikt worden voor het lichaam. Indien de voeding blijkt te helpen dan kan de voeding levenslang gegeven worden zodat een oorontsteking nooit meer terug zal komen. 

Voor het uitzoeken van een allergie voor omgevingsstoffen heb je helaas wel een dierenarts nodig. Zij kunnen door middel van een bloedonderzoek gaan kijken waar jouw kat allergisch voor is. Bijvoorbeeld voor huisstofmijt of pollen in de lucht. 

Een kat met een schrompeloor als gevolg van een onbehandeld oorhematoom.
Een schrompeloor bij de kat als gevolg van een niet behandeld oorhematoom.

Een bloedoor als gevolg van een oorontsteking

In sommige gevallen kunnen katten heel hard met hun kop schudden bij een oorontsteking. Zo hard dat er een bloeding in de oorschelp ontstaat. We noemen dat een bloedoor of oorhematoom. Er zit dan een zachte bobbel op de schelp van je kat. Dit kan een halve cm groot zijn, maar ook de gehele oorschelp omvatten. Het kan vanzelf genezen, maar dan ontstaat er meestal een verschrompelde oorschelp. Mocht je dat willen voorkomen dan is het verstandig om even naar je dierenarts te gaan. Deze kan dan kijken welke behandeling er bij jouw kat mogelijk is.

Conclusie

Een oorontsteking bij de kat is een veel voorkomend gezondheidsprobleem. Het vereist onmiddellijke aandacht en een juiste behandeling. Op die manier kun je verdere complicaties voorkomen. Door de symptomen te herkennen en de ontsteking te behandelen, kun je jouw kat helpen herstellen van een oorontsteking en eventueel toekomstige oorontstekingen voorkomen.

Heb je behoefte aan overleg met een dierenarts?

In dat geval kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop. Hiermee stuur je een bericht aan dierenarts Nanda. Stuur ook gerust wat foto’s of filmpjes mee om het probleem te laten zien. Op de Home-pagina lees je meer over deze manier van advies geven. Ook lees je daar wat de kosten zijn voor het geven van advies.