Vieze oren bij je kat gezien? – Wat is de oorzaak en hoe los je het op?

Inleiding

Als je een katteneigenaar bent, is het je misschien opgevallen dat de oren van je katachtige vriend behoorlijk vies kunnen worden. Hoewel een kleine hoeveelheid oorsmeer normaal is bij katten, kan overmatige opeenhoping leiden tot ongemak, infecties en andere gezondheidsproblemen. In dit artikel leggen we de oorzaken van vuile oren bij een kat uit. Hoe weet je of je kat oormijt heeft of gewoon vuile oren? En we geven tips om de oren van je kat veilig en effectief schoon te maken.

Diverse wonden en krassen rond de oren van een kat. Ook zien we vuile oren bij deze kat.
Krassen rond het oor en vuil in het oorkanaal: vermoedelijk speelt hier oormijt. .

Oorzaken van vieze oren bij een kat:​

Katten produceren van nature oorsmeer om hun oren te beschermen tegen stof, vuil en andere vreemde voorwerpen. Bepaalde factoren kunnen echter bijdragen aan een verhoogde productie van oorsmeer en overmatige opbouw van oorsmeer. Zoals allergieën, oorontstekingen en oormijt. Laten we elk van deze oorzaken van vuile oren bij een kat eens nader bekijken.

Allergiën

Net als mensen kunnen katten allergisch zijn voor een breed scala aan stoffen, waaronder pollen, stof en bepaalde voedingsmiddelen. Wanneer een kat wordt blootgesteld aan een allergeen (dat is een stof waar een allergische reactie op kan ontstaan), kan zijn lichaam overtollig oorsmeer produceren om de gehoorgang te beschermen tegen irritatie. In de meeste gevallen hebben ze naast vuile oren ook jeuk over het hele lichaam, vooral ter hoogte van hun kop. 

Oorontstekingen

Bacteriële of gist-infecties kunnen ontstekingen en afscheiding in de oren van een kat veroorzaken, wat leidt tot een opeenhoping van oorsmeer en vuil. Enkele veel voorkomende symptomen van een oorontsteking zijn schudden van het hoofd, krabben aan de oren, roodheid van de huid in het oor en een vieze geur die uit de oren komt. Je kunt dit oorproduct gebruiken om de oorontsteking die de oorzaak is van de vieze oren bij je kat te behandelen.

Oormijt

Oormijten zijn kleine parasieten die in de gehoorgang van een kat (en hond of konijn) leven en jeuk, ontstekingen en een donker bruine, kruimelige afscheiding kunnen veroorzaken. Als je kat vaak aan zijn oren krabt en een zwarte, koffiedikachtige substantie in zijn oren heeft, kan oormijt de oorzaak van de vuile oren bij je kat zijn.

Oormijt kan de oorzaak zijn van vieze oren bij de kat.

Hoe weet je of jouw kat oormijt heeft of gewoon vuile oren?

Het is belangrijk op te merken dat hoewel oormijt vieze oren kan veroorzaken, niet alle vieze oren te wijten zijn aan oormijt. Als je het verschil kent, kun je bepalen wat de beste manier van handelen is voor de gezondheid van jouw huisdier. Hier zijn enkele tekenen en symptomen om naar te zoeken:

oormijt

Naast de hierboven genoemde zwarte, koffiedikachtige afscheiding, kunnen oormijten ook roodheid, zwelling en korstjes in en rond de oren veroorzaken. Als je vermoedt dat je kat oormijt heeft, kun je deze behandelen met de volgende anti-mijtbehandeling. Gebruik dit eenmaal per dag gedurende 7 dagen. Stop dan 7 dagen. En dan pas je het weer 7 dagen toe. De reden is dat de onvolgroeide mijten soms niet doodgaan van een behandeling. Ze groeien in de tussentijd op. Na de 14 dagen zijn ze voldoende gerijpt om te sterven door het product, maar ze zijn te onvolwassen om zichzelf voort te planten. Er zijn dan geen resistente mijten meer. De vieze oren bij je kat zullen verdwijnen.

Naast bovenstaand middel kun je ook anti-oormijt-producten halen aan de balie van je dierenarts. 

Vieze oren

Als de oren van je kat gewoon een opeenhoping van bruingele oorsmeer hebben, kan het ook gewoon een overmatige hoeveelheid oorsmeer zijn. Je kunt de oren van je kat thuis schoonmaken met een oorreiniger voor katten, gaaskompressen en wattenstaafjes (indien gewenst), zoals we in het volgende gedeelte zullen bespreken.

Hoe vuile oren bij een kat schoon te maken:

Het schoonmaken van de oren van je kat is een belangrijk onderdeel van hun algehele verzorgingsroutine. Het helpt oorontstekingen te voorkomen en houdt de oren van je kat gezond. Zo maak je de oren van je kat veilig en effectief schoon:

Stap 1

Verzamel je benodigdheden. Je hebt een zachte doek nodig, zoals een gaasje, een oorreiniger die geschikt is voor katten en wattenstaafjes met een dik uiteinde.

STAP 2

Houd je kat stevig vast, maar doe dit niet te strak. Hoe sterker je hem in de houtgreep neemt, hoe meer hij zal proberen los te komen. Wikkel je kat voorzichtig in een handdoek of deken als dat nodig is. Zo voorkom je dat hij zich veel beweegt. Houd met één hand zijn kop stil terwijl je met de andere hand de vieze oren van je kat schoonmaakt. Gebruik de gaasjes om zoveel mogelijk vuil te verwijderen.

STAP 3

Breng de oorreiniger aan. Volg de instructies op de fles zorgvuldig, aangezien verschillende oplossingen verschillende toepassingsmethoden kunnen hebben. Breng een “kneepje” van de oplossing aan in de gehoorgang van je kat. Als je te veel gebruikt, is het niet schadelijk voor je kat. Maar hij zal zijn kop gaan schudden en de smurrie zal in het rond vliegen tegen je muren of meubels. Gebruik dus niet te veel. De vieze oren van je kat worden wel schoner, maar je muren moeten opnieuw geverfd worden…

STAP 4

Masseer zachtjes de basis van het oor van je kat gedurende ongeveer 30 seconden. Dit helpt om vuil of rommel los te maken dat binnenin vast zit. Je hoort waarschijnlijk een “tsh-tsh-tsh”-geluid van de reiniger in het oor terwijl je dit doet.

STAP 5

Veeg het vuil weg. Gebruik een gaasje of wattenstaafje om het vuil en de overtollige reinigingsoplossing van het oor van je kat te vegen. Ga niet te diep in de gehoorgang, dit kan beschadigingen veroorzaken.

STAP 6

Herhaal dezelfde stappen aan het andere oor.

Kat met gigantisch grote oren.

Conclusie

Het schoon en gezond houden van de oren van je kat is een belangrijk aspect van de verzorging van huisdieren. Door de oorzaken van vuile oren bij een kat te begrijpen, te weten hoe je ze veilig en effectief kunt schoonmaken en stappen te ondernemen om oorproblemen te voorkomen, kun je helpen het algehele welzijn van je kat te waarborgen. Denk eraan om altijd een dierenarts te raadplegen als je je zorgen maakt over de vuile oren van je kat.