Pijn bij het kauwen – Hoe zoekt u naar de oorzaak?

Inleiding

Wanneer er sprake is van pijn bij het kauwen, dan is er zeker iets aan de hand. Het is lastig om nu vast te stellen waar de pijn exact vandaan komt maar ik zal u een paar tips geven waar u naar kunt kijken.

Pijn bij het kauwen door een scheve kaakstand

In de eerste plaats kunt u beoordelen of de onder en bovenkaak nog mooi op elkaar kunnen. Wanneer er een breuk is van de onderkaak of bovenkaak dan staan de tanden anders op elkaar dan bij een normale bek. Hieronder ziet u foto’s van een normale stand van de tanden en kiezen bij een hond. 

Pijn bij het kauwen: onderzoek de snijtanden
pijn bij het kauwen: onderzoek de hoektanden en kiezen

Pijn bij het kauwen door een probleem in het kaakgewricht

Wanneer de tanden en kiezen in een normale stand op elkaar lijken te staan dan kunt u voorzichtig proberen of het lukt om de bek te openen. Dit lukt meestal wel door aan de zijkant een vinger naar binnen te werken tussen de tanden en lichte druk op het gehemelte uit te oefenen. De meeste honden doen dan hun bek wel open. Let erop dat u het rustig doet en niet te ver want dan gaat uw hond tegenstribbelen en ziet u niets. Er zijn honden bij die hun kaken stijf op elkaar houden, terwijl er niets aan de hand is. Dus schrik daar niet gelijk van. Maar de meeste honden laten hun bek soepel open maken. Wanneer de beweging van de kaak soepel gaat dan is de kans niet zo groot dat er iets mis is met het kaakgewricht. 

Ziet u gekke dingen als oorzaak voor pijn bij het kauwen?

Probeer nu in de bek rond te kijken of u gekke dingen ziet. Voorwerpen, houtsplinters, rode/geirriteerde vlekken, wonden, etter, losse kiezen en tanden etc. Het roze in de bek hoort allemaal mooi roze te zijn en redelijk dezelfde kleur te hebben. Zwartgrijze vlekken kunnen voorkomen, dat zijn pigmentvlekken en daar hoef je je niet druk om te maken. Een chowchow heeft een blauwe tong, dus ook dat is normaal. 

Gezond mondweefsel heeft een normale roze kleur
Normale kleur

Verwijder indien mogelijk de oorzaak

Vreemde voorwerpen moeten verwijderd worden, kleine wondjes kunt u met waterstofperoxide behandelen (3x daags waterstofperoxide met wattenstaafje op wondje deppen). Los zittende kiezen moeten verwijderd worden. Zitten ze al zo los dat ze omklappen dan kunt u er zelf een rukje aan geven wanneer u dat durft. Indien ze niet heel erg los zitten of u durft het niet dan zult u helaas toch naar een dierenarts toe moeten. 

Wanneer er ontstekingen zitten, dus als het tandvlees pijnlijk rood is, dan is daar een oorzaak voor. De oorzaak moet opgelost worden om de ontstekingsreactie tegen te gaan. Vaak is dit tandsteen. Ziet u zelf geen duidelijke oorzaak dan kunt u ook in dit geval het beste even langs de dierenarts gaan. 

Schattige puppy

Pijn bij het kauwen als gevolg van een ontsteking van de kaakspieren

Iets dat niet al te vaak voorkomt maar wel heel erg pijnlijk is, is een ontsteking van de kaakspieren. We noemen dit ook wel myositis van de kaakspieren. Het openen van de bek is dan vaak al pijnlijk, maar verder ziet u meestal niets in de bek. De hond heeft dan ook vaak koorts (rectale temperatuur van boven de 39.0 graden) en de hele spiermassa van de kop is veel dunner geworden dan eerder. Vaak hebben ze een ingevallen slaapregio dat het meest opvallend is. Vroeger had uw hond dat dan niet. Verdenkt u uw hond hiervan? Dit is een aandoening die medicatie nodig heeft om op te lossen. Daarom zult u hiermee naar de dierenarts moeten gaan. 

Tandwortelontsteking

Ziet u geen afwijkingen in de bek, maar heeft uw hond wel pijnuitingen met name tijdens het eten? Dan kan het ook nog zijn dat er een wortelontsteking zit. Dit is enkel zichtbaar op een rontgenfoto. U voelt hem al aankomen… Het wordt een ritje dierenarts. 

Overleg met mij

Mocht u vragen hebben over de pijn bij het kauwen van uw hond dan kunt u met mij overleggen via whatsapp.