Hoe verhelp je een rode ontstoken huid op de borstkas van je kat?

Hoe ontstaat een rode ontstoken huid op de borstkas van je kat?

Als gevolg van een bepaalde oorzaak kan er een rode en ontstoken huid op de borstkas van je kat ontstaan. We bespreken de mogelijke oorzaken verderop in deze tekst. Op die aangetaste plek zijn de cellen in de huid beschadigd. Hierdoor komen er stoffen vrij uit die cellen, en die gaan zitten in de ruimte tussen de cellen. De stoffen worden vervolgens afgegeven aan het bloed waardoor het afweersysteem van je kat te weten komt dat er iets niet goed zit ergens in zijn lichaam. 

Op die manier wordt er een heel systeem van mechanismen in gang gezet om de schade te gaan repareren. En één van die mechanismen is het wijd maken van de bloedvaten in de huid van de beschadigde plek. Er worden op die manier heel veel reparerende stoffen naar die locatie toe gebracht door middel van het bloed. 

Doordat de bloedvaten wijd open staan en er dus relatief veel bloed in dat stukje huid aanwezig is ziet het er op die plek rood en vurig uit. Ook ontstaat er een ontstekingsreactie om de beschadigde cellen op te ruimen zodat er weer nieuwe gezonde cellen kunnen komen. Je moet een ontstekingsreactie niet verwarren met een infectie. Bij een infectie is er sprake van een (meestal bacteriële) besmetting van een beschadigde huid. Een ontstekingsreactie kàn door een infectie veroorzaakt worden, maar het kan ook ontstaan wanneer de huid beschadigd is zonder dat er een wond was. Een ontstekingsreactie ontstaat dus van binnenuit je kat om beschadigd weefsel op te ruimen. Een infectie ontstaat van buitenaf. Maar bij een infectie ontstaat ook altijd een ontsteking omdat de infectie nou eenmaal ook de weefsels beschadigd. 

Een kaal gelikte en rode ontstoken huid op de borstkas van een kat.

Oorzaken van een rode en ontstoken huid op de borstkas van je kat

Bij een rode en ontstoken huid op de borstkas van je kat is er in elk geval schade ontstaan aan de huid van je kat. Dit kan veroorzaakt zijn door een ongeluk met een voertuig, een vechtpartij met een andere kat of een hond. Maar het kan ook ontstaan als gevolg van een infectie. We spreken van een infectie wanneer er bacteriën in een reeds beschadigde huid gaan zitten en daar de huid nog verder beschadigen. Maar ook een schimmel infectie kan zorgen voor een beschadigde huid. Ook virus-infecties kunnen een huid beschadigen, maar dat komt bij katten niet vaak voor. Maar daarnaast kunnen huidontstekingen ook ontstaan doordat er in de huid zelf problemen ontstaan. Bijvoorbeeld bij een allergische reactie, of bij auto-immuun problemen. 

Wat kun je nou doen aan die rode ontstoken huid?

Wij begrijpen heel goed dat je gewoon even snel wilt weten wat je aan die rode ontstoken huid kunt doen. Een lange tekst doorlezen op zoek naar een antwoord duurt gewoon te lang. 

Sorry, we moeten je teleurstellen. Het behandelen van een rode ontstoken huid op de borstkas van je kat kun je alleen maar fatsoenlijk doen door de oorzaak op te lossen. De rode ontstoken huid is een symptoom van een ander, onderliggend probleem. En dat probleem moet opgelost worden zodat de rode en ontstoken huid zichzelf kan genezen. Heb je echt geen zin om de hele tekst door te lezen? Dan maak je de meeste kans op genezing met de volgende huidzalf. Maar het is verstandiger om nog even door te lezen en te kijken of je achter de oorzaak van de rode ontstoken huid op de borstkas van je kat kunt komen. 

Verwondingen behandelen

Een ongeluk bij je kat ontstaat van het ene op het andere moment. De verwonding is er dus ook zeer plotseling. Is er een duidelijke wond te zien op de borst van je kat dan kun je daar meer over lezen op de betreffende pagina. Maar indien er sprake is van een kneuzing van de huid dan is de bovenste huidlaag nog wel heel, maar is het onderliggende weefsel als het ware in elkaar gedeukt en zijn die cellen beschadigd. Dit is dus anders dan een schaafplek of andere wond. 

Je kat kan deze kneuzing heel goed zelf herstellen. Maar de huid is op dat moment wel heel gevoelig voor een bacteriële infectie. Het beste kun je dan ook de huid insmeren met honingzalf. Dit zorgt voor een versnelde wondgenezing en werkt ook anti-bacteriëel. Een infectie voorkom je daar dus mee terwijl je kat zelf het opruimen van de schade op zich kan nemen. De zalf moet je 2-3x daags op de rode huid smeren gedurende 7 dagen. Na die 7 dagen zou de plek nagenoeg verdwenen moeten zijn. 

Hoe behandel je een huidinfectie?

Een beschadigde huid kan, zoals boven ook al gezegd, makkelijk gaan infecteren. Dit houdt in dat er bacteriën gaan zitten in de beschadigde huid. Zij vinden het daar heerlijk en gaan zich lekker vermeerderen. Daarbij maken ze alleen meer schade in de huid. De rode huid wordt dus steeds roder. Maar bij een infectie wordt de huid ook nattig en soms zie je er zelfs etter of pus op zitten. Je kat likt dit echter meestal goed schoon dus die kans is niet heel groot. 

Een huidinfectie kun je het beste behandelen door er 2x daags betadine-zalf op te smeren. Doorgaans is 5 dagen voldoende, maar eventueel langer smeren mag ook. Het nadeel van betadine is echter dat als je kat het oplikt dan kan hij aan de diarree raken. Zorg er dus voor dat hij een medical pet shirt aan heeft gedurende die periode. 

Een schimmelinfectie

Helaas is het soms best wel lastig om het verschil te zien tussen een bacteriële infectie en een schimmelinfectie. Een bacteriële infectie gaat meestal sneller uitbreiden dan een schimmelinfectie. En bij een schimmelinfectie zie je vaak ook een ronde rode ring die steeds groter wordt gedurende een paar dagen. Vandaar ook dat we een schimmelinfectie ook vaak een ringworm infectie noemen. Mocht de betadine behandeling niet aan slaan, dan bestaat de kans dat het gaat om een schimmelinfectie. In dat geval kun je de rode huid ontstoken huid op de borstkas van je kat behandelen met een voetschimmelzalf waar Miconazole in zit. Ook die moet je dan 2x daags op de plek smeren, vooral op de rand ervan. Hou er rekening mee dat een kat drager kan blijven van de schimmel. Lees de pagina over schimmelinfecties voor meer informatie hierover. 

Allergie als oorzaak van een rode ontstoken huid op de borstkas van je kat

Als er sprake is van een allergie dan zien we meestal meerdere plekken op het lichaam van je kat. En in de meeste gevallen is er ook flinke jeuk bij je kat. Als gevolg van de jeuk kan je kat zichzelf gaan krabben en daarbij zo lang door gaan dat zijn huid beschadigd raakt. In deze beschadiging kan dan weer een bacterie gaan groeien. We noemen dit een “secundaire bacteriële infectie”. Dus een bacterie als gevolg van een ander probleem, in dit geval de allergie. 

Er zijn meerdere allergische reacties mogelijk in dit geval. Zo hebben we de voedselallergie, een vlooienallergie, een atopische allergie en een contact allergie. We leggen ze hieronder één voor één uit. 

Een voedselallergie

Een voedselallergie ontstaat op basis van ingrediënten die gebruikt worden in de voeding of de snoepjes van je kat. In de meeste gevallen is er een allergische reactie op eiwitten die afkomstig zijn van een bepaalde diersoort. Bijvoorbeeld rundvlees of kippenvlees. Maar ook regelmatig zien we katten die een allergische reactie hebben op een koolhydraatbron zoals tarwe, rijst of aardappel. Maar ja, hoe kom je er nou achter of hij allergisch is voor welk deel in zijn voeding of niet?

In feite hoeven we dat niet te weten. We willen alleen weten of zijn klachten verdwijnen als hij niet meer in contact komt met stoffen waar hij allergisch op kan reageren. Met andere woorden, we willen weten of de oorzaak van de rode ontstoken huid op zijn borstkas in de voeding zit of dat er een andere allergie speelt. En dat kunnen we uitzoeken met de volgende voeding. 

De eiwitten en koolhydraten zijn op een bepaalde manier zo klein gemaakt zodat ze niet meer op het afweersysteem van je kat “passen”. Op die manier kan de allergische reactie dus niet verder verlopen. Terwijl je deze voedselallergie-test doet mag je kat dus absoluut niets anders eten dan zijn brokjes. Dus geen snoepjes of dingen uit de koelkast. Enkel die speciale brokjes. Het duurt alleen helaas 4 weken voordat alle oude stoffen uit zijn lichaam zijn verdwenen. En dus zul je op zijn vroegst pas resultaat zien na 4 weken. Zie je na 8 weken geen resultaat? Dan zal het helaas ook niet meer komen. Er is in dat geval geen sprake van een voedselallergie. Is zijn huid wel genezen? Dan is er wel een voedselallergie. Je kunt hem dan levenslang deze voeding geven. Maar je kunt ook andere voedingen gaan testen die “hypoallergeen” zijn. 

Een vlooienallergie

Een vlooienallergie geeft maar heel zelden alleen klachten aan de borstkas. Vaker zien we bij een vlooienallergie een kale, korsterige onderrug bij de staartaanzet. Het is echter wel mogelijk. Een vlooienallergie is niet dat je kat last heeft van het gespring van de vlooien. Nee, hij heeft al 10 dagen jeuk als gevolg van een allergische reactie op het speeksel dat slechts 1 vlo hem toegediend kan hebben. Je ziet bij een vlooienallergie dan ook meestal nauwelijks tot geen vlooien. Een goed vlooienmiddel structureel toedienen is de oplossing voor jouw kat. In geval van de advantage geldt dan 1x per maand één pipet in zijn nek toedienen. 

Een atopische allergie

De rode ontstoken huid op de borst van je kat kan ook veroorzaakt worden door een atopische allergie bij je kat. We noemen dit ook wel een atopie. Er is in dat geval sprake van een allergische reactie op dingen die in de lucht zitten. Dus boompollen of graspollen. Of een huisstofmijt allergie. Kenmerkend voor een boompollen of graspollen allergie is dat de klachten enkel in het voorjaar en de zomer optreden, elk jaar weer. Maar in de late herfst en in de winter is je kat klachtenvrij. 

Er ontstaan ontstekingen in de huid van je kat. Dit is mogelijk op elk deel van zijn lichaam, maar bij veel katten zien we dit vooral veel op de kop en hals. Bij veel katten zien we ook een rode ontstoken huid op de borstkas. 

Helaas is het niet mogelijk om dit zelf te behandelen. Om een diagnose te stellen kan je dierenarts wat bloed van je kat afnemen en dit opsturen voor onderzoek. In veruit de meeste gevallen zal er helaas daarna alsnog gekozen moeten worden voor medicatie. Vandaar dat een dierenarts in dat geval de test nog wel eens overslaat en gelijk medicatie voorschrijft. Toch is het bloedonderzoek wel verstandig om te doen. Stel dat er sprake is van een huisstofmijt allergie dan kun je de hoeveelheid huisstofmijt aanzienlijk verminderen door een leren bankstel te nemen en stoffen gordijnen te vervangen door andere raamverduistering. En ook kun je een luchtreiniger in huis plaatsen. Je kat zal door deze aanpassingen aanzienlijk minder klachten krijgen en dus ook minder, of hopelijk zelfs geen medicatie meer nodig hebben. 

Een contact allergie

Wanneer er sprake is van een contact allergie dan heeft je kat een allergische reactie op iets waarop hij vaak ligt. Dus zijn dekentje of een bepaald oppervlak. Heel vaak gaat het hierbij om een schoonmaakmiddel of wasmiddel. Zit de rode ontstoken huid exact op een lichaamsdeel waarop hij vaak ligt? Haal dan zijn dekentje weg en was alles met alleen water. Dat zou het probleem moeten oplossen. 

Auto-immuun ziekten en een rode ontstoken huid op de borstkas van je kat

Bij een auto-immuun ziekte gaan de afweercellen van je kat zijn eigen lichaamscellen aanvallen. Die afweercellen denken foutief dat die lichaamseigen cellen een vijand zijn die hij moet opruimen. Hierdoor is het mogelijk dat er een rode ontstoken huid op de borstkas van je kat ontstaat. Gelukkig komt dit niet zo heel vaak voor bij katten. Om dit vast te stellen moet er onder narcose een klein stukje weefsel uit de ontsteking afgenomen worden. Dit wordt vervolgens onderzocht in een laboratorium. Blijkt het inderdaad te gaan om een auto-immuun aandoening, dan zal je kat levenslang afweersysteem onderdrukkende medicatie moeten krijgen. Je dierenarts zal je hierin begeleiden. 

Kat met een zelf gemaakt borstverband om zijn lichaam.

Heb je behoefte aan overleg?

Heb je een kat met een rode ontstoken huid op zijn borstkas en wil je er graag advies over hebben? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je meer informatie over deze manier en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je kat!

nieuwsbrief pupup golden retriever ligt bovenop geld.