Rugpijn bij de hond – Wat kun je er tegen doen?

Inleiding

Een hond met rugpijn zal proberen zo min mogelijk te lopen. Elke stap die hij zet doet zeer. De ene heeft meer pijn dan de andere en de oorzaak kan van mild tot ernstig gaan. Hieronder probeer ik wat meer duidelijkheid voor u te scheppen. 

Rust is de beste remedie tegen rugpijn

In principe kan een hond natuurlijk gewoon even een keertje een spiertje in zijn rug verrekken, bijvoorbeeld door een ruig spelletje met de buurhond. Wanneer uw hond de dag ervoor een keer wat wilds heeft gedaan dan is de kans groot dat dat de oorzaak is en in de meeste gevallen zal de pijn na een paar dagen weer wegtrekken. Geef uw hond die pijnlijke dagen desnoods een pijnstiller (lees hier meer over pijnbestrijding bij de hond), maar vooral ook wat lichamelijke rust. Kort de wandelingen flink in en ga geen activiteiten met hem doen. 

Rust is de beste remedie tegen rugpijn. Deze honden nemen hun rust serieus.

Slijtage de oorzaak van rugpijn

Bij honden op leeftijd kan ook artrose ontstaan in hun rug. De gewrichten in zijn rug zijn dan in min of meerdere mate versleten. Dit valt vast te stellen met een röntgenfoto. U moet dus eigenlijk langs de dierenarts voor die diagnose. Mocht dit het geval zijn dan wordt in eerste instantie geprobeerd de gewrichten wat soepeler te maken met glucosamine en chondroïtine sulfaat. Bij honden werken de varianten afkomstig van de groenlipmossel het beste. Zo is er bijvoorbeeld FlexRex groenlipmossel dat de gewrichten van uw hond zal ondersteunen. Is dit echter niet voldoende dan gaan we er pijnstillers bij geven. Middelen die u zonder recept kunt kopen vindt u hier. Maar de echte pijnstillers voor honden kunt u alleen via uw dierenarts verkrijgen. Ook wordt er tegenwoordig veel gebruik gemaakt van lasertherapie en/of fysiotherapie. Vraag uw dierenarts naar meer informatie. Vooral de grotere klinieken bieden dit aan. 

Rugpijn als gevolg van een hernia

Bij honden komen helaas ook hernia’s voor. Vooral Teckels zijn hier erg gevoelig voor doordat ze zo’n lange rug hebben. Er is sprake van een hernia wanneer een tussenwervelschijf kapot gegaan is en voor een ontstekingsreactie zorgt in de ruggegraat. Soms drukt die ontsteking zelfs op de zenuwen in het ruggemerg waardoor die hun functie niet meer goed kunnen uitvoeren. Naast veel pijn zien we dan zelfs dat honden niet meer op een normale manier hun achterpoten gebruiken. Ze zwalken wat meer, kunnen hun achterpoten wat wijder of juist minder wijd zetten, soms missen ze helemaal de aansturing in de achterpoten en slepen ze de achterkant gewoon met zich mee. 

Zolang er geen zenuw-problemen zijn en enkel pijn dan is het advies om een week of 3 benchrust te geven. 3 weken enkel en alleen in de bench blijven en alleen naar buiten (het liefst getild als dat lukt) om te poepen en te plassen. Geen wandelingen maken. Meestal treed er al binnen een week verbetering op. Daarnaast geeft u natuurlijk pijnstillers. Maar de echt ernstige patiënten met zenuwproblemen of de patiënten die niet met rust genezen moeten naar een speciale dierenarts voor verder onderzoek en mogelijk een hernia operatie ondergaan. In sommige gevallen wordt gekozen voor fysiotherapie of lasertherapie. Ook dit kan goede resultaten opleveren. 

Bench-rust is belangrijk wanneer een hond een hernia heeft.

Lage rugpijn komt steeds vaker voor

Bij honden komt ook tegenwoordig steeds meer “lage rugpijn” voor. Dit komt zowel bij jonge honden als bij wat oudere honden voor. In dit geval is er een probleem in de overgang van de rug naar het bekken. Er kan bijvoorbeeld een ontsteking zitten, een misvorming van de wervels zijn, of een probleem in het gewricht van de laatste ruggenwervel naar het bekken zijn. Tumoren kunnen ook op die plek voorkomen. In eerste instantie geldt hier ook 3 weken bench-rust en pijnstillers als behandeling. Helpt dit niet dan is ook hier een dierenarts bij nodig. 

Vraag mij om advies

Rugpijn is voor veel mensen lastig om vast te stellen. Mocht u hulp nodig hebben bij het vaststellen van de rugpijn dan mag u mij uiteraard om advies vragen via whatsapp.