Schilfertjes en korstjes op de buik bij je hond

Waardoor kunnen schilfertjes en korstjes ontstaan?

Korstjes en schilfers op de buik bij honden kunnen worden veroorzaakt door verschillende factoren. Ze kunnen het gevolg zijn van een verwonding, een allergische reactie of een huidaandoening. Het is belangrijk om de oorzaak van de korstjes en schilfers te achterhalen om het probleem op de juiste manier te behandelen en te voorkomen dat het opnieuw voorkomt.

 
Hond zit vol met schilfertjes en korstjes.
schilfertjes en korstjes als gevolg van een verwonding

Een mogelijke oorzaak van schilfertjes en korstjes op de buik bij honden is een verwonding. Honden zijn gevoelig voor verwondingen door het spelen, rennen en het verkennen van hun omgeving. Als uw hond recentelijk een verwonding heeft opgelopen aan de buik, is het mogelijk dat korstjes en schilfers ontstaan terwijl de verwonding geneest. In dit geval zullen de korstjes en schilfers waarschijnlijk vanzelf verdwijnen naarmate de verwonding geneest. Dit is meestal binnen een week het geval. U kunt de huid ondersteunen bij de genezing door gebruik te maken van honingzalf

Schilfertjes en korstjes op de buik als gevolg van een allergische reactie

Een andere mogelijke oorzaak van korstjes en schilfers op de buik bij honden is een allergische reactie. Honden kunnen allergisch worden voor verschillende stoffen, waaronder voedsel, of omgevingsallergenen of voor medicijnen. Als uw hond een allergie heeft, kan het zijn buik overmatig veel gaan krabben of likken, wat leidt tot het ontstaan van korstjes en schilfers. Als u vermoedt dat uw hond een allergie heeft, is het belangrijk om te achterhalen waar het voor is zodat de jeuk en irritatie bij uw hond snel over is. Alleen dan kan de huid gaan genezen en verdwijnen de schilfertjes en korstjes. 

overige aandoeningen die korstjes en schilfertjes veroorzaken

Een derde mogelijke oorzaak van schilfertjes en korstjes op de buik bij honden is een huidaandoening. Honden kunnen verschillende huidaandoeningen ontwikkelen, waaronder mijten, seborroe en dermatitis. 

Bij een mijten probleem zien we meestal meer klachten op de rest van het lichaam dan op de buik. Maar toch is het verstandig om uw hond een behandeling tegen mijten te geven. Hiervoor kunt u het beste gebruik maken van Bravecto, Stonghold of Advocate. Deze middelen kunt u aan de balie bij uw dierenarts krijgen. Ook kunt u mij om een recept vragen voor een van deze middelen. De kosten hiervoor zijn €10,00.  

Seborroe en dermatis zijn wat lastigere aandoeningen. Zij kunnen ervoor zorgen dat de huid droog of juist te vettig worden, schilferig zijn en gevoeliger voor het ontstaan van korstjes wordt. Vaak is er bij deze aandoeningen ook nog een extra gist in de huid gaan groeien die de problemen kan verergeren. U kunt de huid behandelen met Maxani pyomax skin spray. Dit pakt bacteriën en gisten aan zodat de huid de kans krijgt om te genezen. 

Hond wordt gewassen met een shampoo die zijn huid tot rust brengt.

Hulp of overleg nodig?

Leveren bovenstaande tips niet het gewenste resultaat? Dan kan er uiteraard iets anders aan de hand zijn. Neem contact op met je eigen dierenarts of vraag dierenarts Nanda om advies.  Druk daarvoor op onderstaande whatsapp knop. Op de Home-pagina leest u meer over deze mogelijkheid en ziet u de kosten om er gebruik van te maken.