Sleetje rijden – Met de billen over de grond schuren.

Sleetje rijden, oftewel met hun anus over de vloer heen schuren doen ze in principe alleen als ze last hebben van jeuk of irritatie van de anus. Hier zie je een filmpje van een hond die met zijn billen over de grond schuurt

In veruit de meeste gevallen is er sprake van overvolle anaalzakjes. Deze klieren zitten aan de binnenkant van de anus en zien er uit als een soort van kleine ballonnetjes. In die balonnetjes zit anaalkliervloeistof. Dit is het stofje waar veel geur (lees: stank!) aan zit en dat telkens bij elke keutel mee geleverd wordt. Zo laat uw hond aan een andere hond zien dat die keutel van hem is en dat hij daar woont. Maar soms legen die klieren zich niet goed genoeg en hoopt die vloeistof zich op. De anaalzakjes worden zo uitgerekt en dit irriteert uw hond. Rekken ze dan nog meer uit dan raken ze ook ontstoken en dat is heel erg pijnlijk. De anus van uw hond ziet er dan meestal ook erg rood uit. Op deze pagina kun je meer lezen over de anaalzakjes van uw hond en krijgt u ook uitleg over hoe u ze zelf kunt legen. 

Cartoon van een hond die met zijn billen over de grond schuurt

Maar ook wanneer een hond vlooien heeft kan dat jeuk aan de anus veroorzaken. Vooral wanneer hij een allergische reactie op vlooienspeeksel heeft dan is de jeuk wat meer gelokaliseerd rond de staart en dus ook de anus. U moet dan eerst even controleren of uw hond vlooien heeft. Dit doet u door een vlooienkam heel goed door de vacht van uw hond te halen. Ziet u er zwarte “zandjes” in zitten? Dikke kans dat dit vlooienpoep is. Om het te controleren of het zand of vlooienpoep is kunt u het op een wit papiertje doen en met een vochtige vinger er overheen smeren. Aarde geeft een donker-bruin-zwarte veeg en vlooienpoepjes een rood-bruine veeg. Heeft uw hond vlooien? Gebruik dan een goed vlooienmiddel voor het juiste gewicht van uw hond. Dikke kans dat de jeuk dan binnen 3 dagen over is.  

een vlo gezien onder microscoop

Ook kan een wormeninfectie jeuk aan de billen veroorzaken. Tegenwoordig komt dit minder vaak voor dan vroeger. Maar met name lintwormen kunnen wel jeuk opleveren. Geef uw hond een goed product tegen wormen en gebruik de juiste dosering voor zijn gewicht. Niet alle ontwormingen werken ook tegen lintwormen dus let daar op! Deze is bijvoorbeeld voor pups en honden tot 10kg. En deze is voor honden die meer wegen dan 10kg

Heeft dit alles nog niets gedaan tegen de jeuk? Dan bestaat de kans dat uw hond een allergie heeft. Dit kan bijvoorbeeld voor pollen in de lucht of huisstofmijt. We noemen dit ook wel een atopie. Om dit vast te stellen is een bloedonderzoek nodig dus zult u even naar uw dierenarts moeten gaan. Hij/zij kan soms ook gewoon medicatie geven om de jeuk te onderdrukken zonder onderzoek. Maar zelf ben ik van mening dat het beter is om de exacte oorzaak te weten zodat je de oorzaak wellicht kunt oplossen in plaats van enkel de jeuk onderdrukken. 

Hond likt aan anus. Daardoor gaat deze ontsteken.

Naast een atopie kan er ook een allergie voor iets in het voedsel zijn. Bijvoorbeeld rundvlees-eiwit-allergie of een tarwe-allergie. U kunt dit zonder dierenarts zelf testen met een speciaal dieet. Deze voeding heeft eiwitten die zo klein gemaakt zijn dat uw hond er niet allergisch op kan reageren. En de zetmeelbron is ook speciaal behandeld zodat ook daar geen allergische reactie op kan ontstaan. Lees hier meer over hoe u de voedselallergietest zelf kunt uitvoeren. 

Wilt u nog even overleggen of heeft u andere vragen? Stuur mij dan even een berichtje via whatsapp!