Slijm uit de anus van je kat

Is dat erg?

Heb je slijm uit de anus van je kat zien komen? Dan maak je je er vast zorgen om. In dit artikel vertellen we je de mogelijke oorzaken van dit slijm en welke symptomen je kunt zien. En natuurlijk of dit erg is. Daarnaast geven we je ook per oorzaak de beste behandelingsopties die je zelf kunt toepassen om het slijm uit de anus van je kat weer te laten verdwijnen. Dus lees gauw wat de oorzaak bij je kat is en hoe je het kunt oplossen. 

 

Foto van een kat met slijm uit zijn anus waar de tekst "censuur" overheen staat.

Hoe herken je vocht of slijm uit de anus van je kat?

Als er slijm uit de anus van je kat komt, of een nattige vloeistof, dan is dit abnormaal. Dit slijm kan rondom zijn ontlasting zitten, maar het kan ook onafhankelijk uit zijn anus komen. Je herkent het als een vloeibare, snotterige substantie. Het kan verschrikkelijk stinken, maar het hoeft niet altijd het geval te zijn. De ene kat kan er behoorlijk ziek bij zijn of last van hebben en de andere heeft het niet eens in de gaten. 

Wat kan de oorzaak zijn van slijm uit de anus van je kat? 

Er zijn eigenlijk twee mogelijkheden die de oorzaak van het slijm uit de anus van je kat kunnen zijn. Aan de ene kant kan het gaan om anaalkliervloeistof. Daarnaast is het ook mogelijk dat het slijm gevormd wordt in de dikke darm van je kat. In dat geval is er dus om de een of andere reden een geïrriteerde dikke darm. We bespreken de beide oorzaken hieronder wat uitgebreider. 

 

Overvulde anaalklieren

In de anus van je kat zitten aan de zijkant twee klieren. We noemen deze de anaalklieren. Deze klieren maken normaal gesproken anaalkliervloeistof aan. Elke keer als je kat perst om zijn ontlasting uit zijn lichaam weg te werken dan knijpt hij ook de spieren rond zijn anus aan. En die spieren knijpen dan ook de anaalklieren een beetje leeg. Die anaalkliervloeistof heeft een heel specifieke geur per kat. Dus elke kat heeft zijn eigen anaalkliergeur. Dat is één van de manieren van katten om hun territorium af te zetten. Wij mensen vinden deze geur over het algemeen behoorlijk stinken. Het heeft een beetje een weeïge-visachtige intense geur. 

Soms zijn de anaalklieren bij een kat een beetje overactief. Dan maken ze teveel anaalkliervloeistof aan. Je kunt dit slijm dan uit de anus van je kat zien sijpelen. Als dit slijmerige goedje uit de anus van je kat komt zetten zonder dat je kat aan het persen is, dan is dit afwijkend. Zolang je kat er geen pijn aan heeft dan is het niet nodig om er wat aan te doen. Maar we begrijpen het als je het zelf erg vies vindt dat hij overal dat slijmerige stinkende goedje achterlaat als hij ergens met zijn billen op gaat zitten. In dat geval kun je op deze pagina meer lezen over de anaalklieren en hoe je ze kunt legen. Ook vertellen we je daar meer over een anaalklierontsteking. 

 

Dikke darm problemen

Een andere reden voor slijm uit de anus van je kat kan zijn dat je kat een probleem heeft in zijn dikke darm. De dikke darm is de plek waar de ontlasting even bewaard blijft en waar het meeste vocht uit de darminhoud weer opgenomen wordt zodat er een compactere ontlasting ontstaat. Om de darmwand van de dikke darm te beschermen maakt deze darmwand een beetje slijm. Het beschermt de darm tegen mechanische schade van de darminhoud, maar ook tegen spijsverterings-enzymen en -stoffen.  Daarnaast helpt het laagje slijm rond de ontlasting om deze ontlasting makkelijker door de darm heen te bewegen. En ook zorgt dit slijm voor een prachtige leefomgeving voor de bacteriële darmflora die je nodig hebt om een gezond lichaam te hebben.

Wanneer de dikke darm echter teveel “geprikkeld” wordt kan het slijmvlies in de dikke darm meer slijm gaan maken. In dat geval zul je zien dat er veel meer slijm om de ontlasting heen komt te zitten. Soms zijn dit echt hele klodders. En van die klodders slijm kan natuurlijk ook altijd iets uit de anus van je kat komen zetten zonder ontlasting. De oorzaak van deze overprikkeling van de dikke darm kunnen ook weer meerdere dingen zijn. Het kan gaan om een tijdelijk virus, een parasiet, een darmontsteking door een allergische reactie of door een voedselintolerantie. 

 

Welke symptomen kun je opmerken bij een kat als hij slijm uit zijn anus heeft?

De volgende symptomen kun je opmerken naast het feit dat er slijm uit de anus van je kat komt. 

  1. Irritatie aan zijn billen met overmatig likken, bijten of schuren met zijn anus.
  2. Buikpijn als er sprake is van dikke darm problemen
  3. Wat minder actief zijn
  4. Onrustig zijn
  5. Diarree hebben
  6. Heel soms een beetje bloed bij de ontlasting
  7. Verminderde eetlust
  8. Gewichtsverlies als het al langer speelt.

 

Kat likt de overmatige hoeveelheid slijm aan zijn anus weg.
Kat probeert zijn anus schoon te wassen

Diagnose bij slijm uit de anus van je kat

Doorgaans is het niet heel lastig om het verschil te herkennen tussen anaalklier-slijm en slijm dat uit de dikke darm komt. Het slijm van de dikke darm zit vrijwel altijd om de ontlasting heen.  Anaalkliervloeistof komt met name zonder ontlasting naar buiten. De anaalkliervloeistof stinkt ook behoorlijk. Het slijm van de dikke darm stinkt veel minder, maar de ontlasting die hij heeft kan uiteraard door het probleem wel weer heel erg stinken. Mocht je twijfelen dan kun je altijd de anaalklieren van je kat legen (zie behandeling). Blijft het slijm dan nog zichtbaar in de dagen daarna dan is het afkomstig van de dikke darm. 

Hoe behandel je zelf je kat als er slijm uit zijn anus komt?

Je moet uiteraard het verschil proberen te achterhalen tussen slijm uit zijn anaalklieren en slijm uit zijn dikke darm. De behandeling van het slijm uit de anus van je kat hangt af van welke van deze twee problemen je kat heeft. 

Anaalklier-slijm

Als je kat last heeft van overmatig actieve anaalklieren, dan volstaat het doorgaans om ze te legen. Daarna is het slijm uit de anus van je kat voorbij. Hoewel dat soms wel maar tijdelijk is. Dit legen is vrij gemakkelijk, maar wel een vies klusje. Doe ook vooral wegwerp-handschoenen aan want de geur krijg je niet van je handen afgewassen. Het kan wel 3 dagen duren voordat je zelf die geur niet meer ruikt. 

Blijft je kat dit steeds opnieuw hebben dan is het verstandig om Glandex over zijn voeding te gaan doen. Dit zorgt ervoor dat de anaaklieren weer een gezonde werking krijgen en er dus minder anaalkliervloeistof gemaakt wordt.  

Dikke darm slijm

Heeft je kat vooral slijm om zijn ontlasting heen zitten? Dan is er een probleem met zijn dikke darm. Dit kan helaas door verschillende dingen veroorzaakt worden Daarom is het nodig om een aantal behandelingen te doen, net zolang totdat je ziet dat het slijm uit de anus van je kat duidelijk minder wordt. Het is ook het beste om deze volgorde aan te houden. We hebben rekening gehouden met de kosten, tijdsduur tot resultaat en bovenal met de frequentie van voorkomen om deze volgorde te adviseren. 

Parasieten oplossen

In de eerste plaats is het nodig om je kat een anti-parasitaire behandeling te geven. En dan bedoelen we niet een gewone simpele ontworming, maar een breed-spectrum ontworming. Het enige goedwerkende middel hiervoor dat je zelf kunt kopen zonder recept is Panacur. Deze pakt alle spoelwormen, haakwormen en lintwormen aan. Maar daarnaast werkt hij ook tegen één-cellige parasieten zoals Giardia of Cryptosporidium. Zij zijn in de meeste gevallen de oorzaak van het slijm uit de anus van je kat. Vandaar dat dit het eerste middel is dat je moet gaan geven. Je geeft je kat 1x per dag 1 behandeling, gedurende 5 dagen lang. Op de bijsluiter staat 3 dagen, maar om de èèn-cellige parasieten aan te pakken is 5 dagen nodig. Uiterlijk na een week moet je dan merken dat het overmatige slijm opgelost is.

Probiotica

Als de behandeling met Panacur niet voldoende resultaat oplevert is het belangrijk om de darmflora in de dikke darm te verbeteren. Als gevolg van parasieten of een virus dat allang weer opgelost is kan de darmflora uit balans zijn. Het herstel van de darmflora kun je het beste doen met probiotica, waarvan Fortiflora één van de beste is. Normaal gesproken is het voldoende om dit een maand aan je kat te geven. Maar het mag ook levenslang als je kat daar baat bij heeft. Je hoort in elk geval al na een paar dagen te zien dat er minder slijm uit de anus van je kat komt.

Voeding

In 90% van de gevallen zal het probleem na de Panacur en Fortiflora opgelost zijn. Maar helaas dus nog niet bij allemaal. Heeft jouw kat na deze behandelingen nog altijd slijm uit zijn anus dan is er waarschijnlijk een darm-ontsteking. Deze kan veroorzaakt worden door de voeding, maar het probleem kan ook nog ingewikkelder zijn waarvoor je helaas toch een dierenarts nodig hebt. Laten we dus eerst maar eens kijken naar een oplossing met de voeding.

voedselintolerantie

Er zijn twee manieren waarop voeding ervoor kan zorgen dat er een dikke darm ontsteking ontstaat. In de eerste plaats is het mogelijk dat je kat zijn voeding onvoldoende in staat is om te verteren. We noemen dit ook wel een voedselintolerantie. De verteringsenzymen en spijsverteringssappen horen de voeding in allemaal kleine stukjes te maken zodat ze opgenomen kunnen worden in het lichaam van je kat. Maar bij sommige katten lukt dit kleiner maken wat moeilijker. Zij missen bijvoorbeeld voldoende van een bepaald enzym of het enzym is net niet krachtig genoeg. Het resultaat is dat er vervolgens teveel voedingsstoffen niet gebruikt worden door je kat en dus in de dikke darm aankomen, bij het afval. De darmbacteriën (darmflora) zullen in dat geval veel van een bepaalde onverteerde stof aangeboden krijgen. En met die stof maken zij weer irriterende stoffen die de darmwand laat ontsteken.

Door simpelweg een makkelijker te verteren voeding aan je kat te geven lost dit probleem zich op. Zijn ontlasting zal dan wat betere vormen aannemen en de hoeveelheid slijm uit de anus van je kat neemt aanzienlijk af. Ook in dit geval zie je meestal binnen een week herstel. Of in elk geval al duidelijk verbetering. Een van de betere voedingen voor dit probleem is Royal Canin Gastro-intestinal. Je kat zal deze voeding wel levenslang moeten krijgen.

Voedselallergie

Heeft bovenstaande voeding nog steeds geen oplossing gegeven dan is er nog één behandeling die je kunt proberen voor je kat. Overigens kun je onderstaande behandeling ook gelijk geven als alternatief voor de Gastro-intestinal, maar hij is wat duurder en zeker niet altijd nodig als er sprake is van slijm uit de anus van je kat.

Het is namelijk ook mogelijk dat je kat een allergische reactie heeft op een stof in zijn voeding. Met als gevolg een dikke darm ontsteking en slijm uit de anus van je kat tot gevolg. Een voedselallergie is een alles-of-niets reactie. Krijgt hij maar 1 kruimel binnen van iets waar hij allergisch voor is, dan heeft hij al volledige hoeveelheid klachten. In dit geval dus dikke-darmontstekingen. Het is dan ook belangrijk dat je je kat een anallergene voeding gaat geven. En hem tijdelijk geen snoepjes of andere beloningen meer geeft. In deze voeding zitten de voedingsstoffen die je kat nodig heeft, maar zijn ze zo klein gemaakt dat het immuun-systeem van je kat er niet op kan reageren. Met andere woorden, de allergische reactie blijft je kat houden, maar er is geen stof waar je kat allergisch op kan reageren. 

Het nadeel is wel dat het minimaal 4 weken duurt voordat je resultaat zult zien. Heeft het na 8 weken nog niets veranderd aan de hoeveelheid slijm? En heb je je kat niets anders gegeven dan deze brokjes? Dus geen snoepjes, geen plakjes kaas of vlees? Echt alleen zijn voeding? Dan is het helaas geen voedselallergie. Er speelt jammer genoeg iets anders bij je kat. Is dit wel de oplossing gebleken dan kun je vanaf nu weer langzaam aan wat extra’s aan je kat geven en kijken of dit goed blijft gaan. 

Wanneer ga je naar je dierenarts?

Als er erg veel slijm uit de anus van je kat komt of als je kat erg ziek oogt dan is het verstandig om niet te lang zelf dingen te blijven proberen. Je dierenarts zal met een lichamelijk onderzoek en eventueel wat aanvullende onderzoeken in staat zijn om vlot een duidelijke diagnose te stellen zodat de juiste behandeling snel gestart kan worden. Als je kat weinig klachten vertoont van het slijm uit zijn anus dan kun je bovenstaande behandelingen zelf proberen. 

De behandeling is bij je dierenarts hetzelfde als wat we hierboven voorstellen. Als bovenstaande behandelingen niet geholpen hebben kan het zijn dat je dierenarts aanvullende ontstekingsremmende medicatie zal voorschrijven. Ofwel adviseren ze om onder narcose met een camera in de dikke darm van je kat te gaan kijken en, indien nodig, stukjes weefsel uit de darm nemen voor verder onderzoek. Maar hopelijk is het niet eens nodig om naar je dierenarts toe te gaan. Veel succes en beterschap voor je kat. 

 

Vraag advies aan dierenarts Nanda

Heeft je hond of kat een medisch probleem? En wil je advies van een onafhankelijke dierenarts? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop om advies aan te vragen. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je meer informatie over deze manier van advies geven en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je hond of kat!

dierenarts Nanda