Stok of bot klem achter in keel – Wat moet je doen?

Inleiding

Een stok of bot klem achter in de keel bij een hond komt met enige regelmaat wel voor. Een hond heeft lekker lopen kauwen op een stok of kauw-bot en ineens zit er een stuk bot of hout klem tussen de kiezen. Ofwel probeerde hij het door te slikken en zit het in de keel vast. Uw hond blijft vaak maar proberen om het los te krijgen. Dit ziet u in de vorm van blijven smekken ofwel van continue proberen te slikken. 

Symptomen bij een stok of bot klem tussen de kiezen

In sommige gevallen merkt een eigenaar het ook pas een paar dagen later op als er iets klem zit tussen de kiezen. Het begint dan te ontsteken in de bek op de plek waar de stok of het bot klem in de keel zit en tegen het tandvlees aan drukt. De hond gaat enorm uit zijn bek stinken en zit vaak aan zijn bek te wrijven of schuren. Kijk dan zelf even in de bek of laat een dierenarts dit doen. Een hond kan overigens ook echt heel goed doen alsof er niets aan de hand is. 

Symptomen bij een stok of bot klem in de slokdarm of keelholte

Zit er een stukje klem in de keel dan merkt een eigenaar dat meestal diezelfde dag nog. De hond kan immers niet eten, of erger nog hij is in ademnood. Het spreekt voor zich dat een hond in ademnood een extreme spoedgeval is. Het stokje/botje moet er binnen een minuut uit zijn anders moet u naar de dierenarts racen. 

Hond wordt met spoed op de motor naar de dierenarts gebracht.

Hoe verwijder je een stok of bot dat klem zit in de keel?

U ziet het voorwerp zitten en u heeft besloten op internet te kijken. Ik ga er dan vanuit dat er geen ademnood is. Belangrijk is dat u rustig blijft. Dan blijft uw hond ook rustiger en laat hij het beter toe om in zijn bek te werken. Bij sommige honden kun je het botje/stokje met je hand vastpakken en er uit trekken. Bij andere honden kun je beter even de schuur in duiken om op zoek te gaan naar een tangetje waarmee je het botje/stokje vast kunt grijpen. Let er dan wel op dat er geen slijmvlies (dat roze velletje in de mondholte) van uw hond tussen de grijper zit. Wanneer u het kunt vastnemen dan kunt u het er rustig uit trekken. Dit kan uiteraard wat gevoelig zijn voor uw hond, maar een dierenarts doet dit niet op een andere manier. Dat ding moet er gewoon uit. 

Wanneer naar de dierenarts met een stok of bot in de keel?

Uiteraard moet u met spoed naar uw dierenarts toe gaan wanneer uw hond in ademnood is. In andere gevallen heeft u echter wat meer tijd en kunt u zelf proberen het te verwijderen. Laat uw hond het niet toe dan zit er niets anders op dan naar uw dierenarts te gaan om de hond onder narcose te brengen zodat er in alle rust het stukje verwijderd kan worden. Het voordeel hiervan is wel dat er heel goed gekeken kan worden naar wonden en indien nodig kunnen ze gehecht worden of in elk geval goed schoongemaakt worden. 

Na-controle

Heeft u het zelf kunnen verwijderen dan moet u uw hond even een half uurtje rust gunnen. Hij zal best even geschrokken zijn van het verwijderen. Na een half uurtje is het nog wel even belangrijk dat u de slijmvliezen in de bek controleert. Er mag best een wat donkerder rode vlek zijn en indien het al wat langer speelde mag er ook best wel iets etter zitten. Maar bij grote wonden is het verstandig om het even te laten behandelen door uw dierenarts. Meestal zijn het echter wat drukwonden die wat ontstoken zijn en die genezen doorgaans vanzelf. Controleer ze wel dagelijks even. Als uw hond het toe laat dan kunt u de wondjes ook 3x daags even met een wattenstaafje deppen waarop wat waterstofperoxide zit. Dat helpt een infectie tegen te gaan. 

Geen stok of bot vast in de keel bij deze hond.

Heeft u behoefte aan overleg?

Heeft u nog vragen? Dan mag u via whatsapp advies aan mij vragen.