Bloed in de bek als gevolg van ontstekingen

Inleiding

Wanneer u al vaker een beetje bloed in de bek van uw hond heeft gezien zijn er meestal ontstekingen in de bek. De slijmvliezen in de bek zijn goed doorbloed en zodra er even een klein wondje ontstaat bloed het soms al behoorlijk. Het is nu echter de vraag waar de ontsteking zit en waar hij door veroorzaakt wordt. Waarschijnlijk heeft je hond ook pijn tijdens het kauwen, dus controleer dat ook. 

Onderzoek de oorzaak van de ontstekingen in de bek

U moet nu gaan kijken waar de ontstekingen in de bek zitten. Probeer eerst uw hond rustig te laten zitten. Meestal is het makkelijker als u het met twee personen doet. De ene houdt de hond een beetje vast en de ander gaat in de bek kijken. Degene die in de bek moet kijken die houdt zijn ene hand over de neusrug van de hond. Veel honden vinden dit niet prettig, dus doe het niet te stevig anders gaan ze alleen maar meer tegenstribbelen. Vervolgens druk je je duim achter de grote hoektand iets de mondholte in. De meeste honden doen dan zelf hun bek als ietsjes open. Vervolgens kun je je andere hand gebruiken om de onderkaak iets verder naar beneden te doen. Soms helpt het om je duim licht tegen het gehemelte van je hond aan te drukken.

Mocht je hond heel stijf zijn kaken op elkaar houden, forceer bovenstaande manier dan niet. Geheid dat hij dan zijn kaken even extra hard op elkaar probeert te zetten en je vinger er tussen zit. Op de foto’s hieronder zie je dat de bek van de hond vrij ontspannen is, maar dat hij het niet prettig vindt. Dan kun je voorzichtig en kalm door gaan. 

Om de bek te onderzoeken begint u met uw hand over de neus te leggen en de lippen iets op te tillen.

Plekken om te zoeken naar ontstekingen in de bek

Probeer overal in de bek te kijken of je ziet waar de meeste hoeveelheid bloed zit. Soms moet je je hond even een pauze gunnen. Even een paar keer slikken en je kunt weer verder zoeken. Controleer achter in de keel, onder de tong links en onder de tong rechts, het gehemelte en het tandvlees aan de binnenkant en buitenkant van de tanden en kiezen. Zoek ook niet alleen naar bloed maar ook naar extra donkere slijmvliezen, tandvleesontstekingen of wondjes. Ook moet u even kijken of er losse tanden of kiezen zijn. 

De hond doet de bek iets open zodra je je duim achter de hoektand naar binnen en wat druk op het gehemelte uit te oefenen.

Tandsteen oorzaak van ontstekingen in de bek

In de meeste gevallen is er sprake van zodanig veel tandsteen dat het tandvlees aan het ontsteken is en de tand of kies los zit. Hier leest u meer over los zittende tanden en kiezen als gevolg van tandsteen. 

Gezwellen

Iets dat ook regelmatig voorkomt zijn gezwellen in de bek die de oorzaak zijn van ontstekingen in de bek. Dit kunnen goedaardige gezwellen zijn, maar ook kwaadaardige gezwellen (=kanker). Ziet u dus een gezwel zitten dan moet u helaas even langs een dierenarts. Deze kan dan bepalen of er een operatie nodig is, ofwel dat er extra onderzoek gedaan moet worden. Soms volstaat ook een kuur met medicijnen. Hoe dan ook, dit kunt u helaas niet zelf oplossen. 

Hond sleept met een tak. Een houtsplinter kan de oorzaak zijn van een ontsteking in de bek.

Hout is vaak oorzaak van ontstekingen

Wat ook nog wel vaak voor komt is dat een hond gespeeld heeft met een stuk hout en dat er een splinter in het slijmvlies zit, ofwel dat er zelfs hele stukken hout klem zitten tussen de kiezen. Het spreekt voor zicht dat dat verwijderd moet worden. Zit je hond goed stil dan kun je het zelf wellicht proberen te verwijderen. Maar meestal is een hond niet zo gewillig en is er een narcose nodig om dit op te lossen. Ook weer een ritje naar je dierenarts dus. Maar mocht je het er zelf uit krijgen dan is het verstandig om de dagen erna 3x daags even wat waterstofperoxide op de ontsteking te deppen met een wattenstaafje. Zit er echt een grote wond dan moet een dierenarts even bepalen of het gehecht moet worden. Meeste wonden in de bek genezen echter vrij makkelijk, dus vaak is dit niet nodig. 

Open bek van een hond valt goed te onderzoeken.

Vragen?

Mocht u na het lezen van dit artikel nog vragen hebben over uw hond dan mag u natuurlijk altijd advies aan mij vragen.