Tandsteen

Wat is tandsteen?

De tanden van pups en kittens zijn doorgaans parelwit. Het tandglazuur is nog vers van de pers en dus nog schoon en wit. Na verloop van tijd zullen mineralen uit het speeksel vasthechten op de tanden. Dit noemen we ook wel tandsteen. En tandsteen bij de hond komt helaas vaak voor. 

Het bruine spul op de kiezen is tandsteen.

Tandsteen is een harde substantie die niet met een gewone tandenborstel weg te poetsen valt. Het is dus niet hetzelfde als tandplak, want dat is wel weg te poetsen. Tandsteen kan wel goed vasthechten op tanden die bedekt zijn met tandplak. Er is dus wel een relatie tussen tandplak en tandsteen. 

Is tandsteen schadelijk voor je hond?

Een beetje tandsteen kan geen kwaad. Helaas gaan er wel bacteriën in groeien en deze gaan op termijn klachten veroorzaken. Met name tandsteen dat tegen het tandvlees aan groeit zal het tandvlees gaan irriteren en vervolgens ontstaat er een  tandvlees ontsteking. Dit is pijnlijk voor uw hond of kat. Hoe meer dit zal ontsteken hoe meer de wortel van de tand of kies los zal gaan zitten. Wellicht kunt u zich voorstellen dat tandvleesontsteking en ontstekende tandwortels pijnlijk is voor uw hond. Een wortel die los zit komt natuurlijk op den duur helemaal los. Zijn tand of kies valt uit zijn mond. Dat is op zich prettig, want dan gaat de ontsteking zich herstellen en verdwijnt de pijn. 

Maar helaas, het kan ook zijn dat er een ontsteking van het kaakbot ontstaat. Er kan zich dan etter gaan ophopen in een holte in de kaak. Maar uiteindelijk gaat het lichaam die etter proberen te verwijderen door een gaatje te maken door het bot heen en door de huid heen. Meestal gebeurt dit op de neusrug van uw hond. Bij katten heb ik dit zelf nog nooit gezien, maar ook hier is dit mogelijk. Ze hebben dan een dikke, pijnlijke neus met een gaatje waar etter uit komt. En dit gaat in principe niet vanzelf weg en dus zult u op dat moment langs uw eigen dierenarts moeten gaan. 

Hoe herken je tandsteen bij de hond?

Tandsteen kunt u makkelijk herkennen. Het is een geel-bruine (soms bijna zwarte) verkleuring die u op de tanden van uw hond of kat ziet. Vooral op de hoektanden en op de scheurkiezen gaat vaak tandsteen zitten, dus daar herkent u dit het snelst.

Hoe herken ik ontstekingen in de bek van mijn hond?

De ontstekingen die als gevolg van tandsteen ontstaan herkent u als knalrood tandvlees. Normaal gesproken is tandvlees mooi roze, maar zodra het rood is dan is het ontstoken. Vaak bloedt het ook snel als u het een beetje aanraakt. Naast dat u het ziet kunt u het ook meestal ruiken. De bacteriën in het tandsteen maken bepaalde stofjes aan die enorm kunnen stinken. In sommige gevallen is het haast ondraaglijk om bij uw hond of kat in de buurt te zijn. Ook kunt u losse tanden en kiezen ook wel herkennen. Beweeg ze gewoon even met uw vingers heen en weer. Zitten ze vast dan zijn ze in orde. Zitten ze los dan is dit nagenoeg altijd het gevolg van tandsteen als er geen sprake is geweest van een ongeluk.

Zelf tandsteen bij je hond verwijderen zonder narcose

Hoe komt uw huisdier hier nu vanaf? Het is eigenlijk vrij simpel, het tandsteen moet met een speciale krabber verwijderd worden. Wanneer er al sprake is van los zittende tanden of ernstige tandvleesontsteking dan is de enige optie om dit te laten doen door uw dierenarts. Dit zal onder narcose plaatsvinden aangezien het pijnlijk is om tanden te trekken zonder verdoving en een hond nou eenmaal niet stil blijft zitten voor een plaatselijke verdoving.

Maar wanneer het enkel een flinke hoeveelheid tandsteen is en er nog geen loszittende en dus pijnlijke tanden zijn dan kunt u het ook prima zelf doen. Uw hond moet dan alleen wel even stil willen zitten. Of eigenlijk is liggen makkelijker. Dan kan hij niet alle kanten op bewegen.

Eerst oefenen zonder krabbertje

Probeer eerst eens of uw hond of kat stil wil liggen of zitten terwijl u aan zijn kiezen zit met uw nagels. Als dat al niet lukt is het zeer moeilijk ze te overtuigen dit wel te gaan doen met een krabbertje. Mocht hij/zij dit goed toelaten dan kunt u zelf een tandsteenkrabbertje kopen. Deze tandsteen schraper kost bijvoorbeeld €9,95. Tandsteen bij de hond verwijderen door de dierenarts kost al gauw €300,-. Dus het is zeker de moeite waard om dit eerst zelf te proberen. 

Begin met makkelijke stukken tandsteen

Mochten er grote dikke brokken tandsteen aanwezig zijn dan is het verstandig om daarmee te beginnen. Die gaan namelijk het snelst voor ellende zorgen en zijn daarnaast het makkelijkst te verwijderen. Ga niet een heel gebit in één keer doen. Doe liever om de paar dagen een tand/kies. Het heeft immers geen spoed! Uw hond of kat zal dan in de toekomst ook nog wel vaker bereid zijn om mee te werken. Het gebruik van beloningssnoepjes doen ook wonderen!

De techniek van het zelf verwijderen van tandsteen.

U zet het krabbertje op de tand aan de kant van het tandvlees en u krast het tandsteen eraf in de richting van de punt van de tand. Soms komt dan ineens een heel groot stuk van het tandsteen los en lijkt de tand ineens heel schoon. Hoe groter de hoeveelheid tandsteen is hoe makkelijker het vaak te verwijderen is. U moet net zo lang krabben als uw hond of kat toe laat ofwel tot de tand/kies schoon is (dus tot hij weer wit ziet). Als er een lichte vorm van tandvleesontsteking aanwezig is dan kan het soms zo zijn dat het tandvlees makkelijk gaat bloeden als je er tegenaan komt. Op zich is dat dan even pijnlijk voor uw huisdier, dus pas op. Maar het kan verder geen kwaad. Het bloeden stopt weer snel. 

 Hier kunt u een filmpje kijken hoe u zelf tandsteen kunt verwijderen bij uw hond. 

Tandsteen op de tanden van een hond.

Gebitsreiniging bij de dierenarts

Een dierenarts maakt het gebit wel beter schoon dan dat u zelf kunt doen. Daar hebben wij speciale apparatuur voor. En nadat het weer schoon is polijsten we de tanden en kiezen ook nog zodat de tanden minder snel tandsteen zullen vasthechten in de toekomst. Maar als u met enige regelmaat de bruine aanslag bij uw huisdier verwijdert is er op zich geen noodzaak om het gebit compleet perfect schoon te maken door uw dierenarts. Een klein beetje tandsteen is op zich geen probleem. En onder narcose gaan is voor uw hond of kat natuurlijk ook niet gezond. 

Tandsteen bij de hond voorkomen

Tanden poetsen

Wat kunt u doen om te zorgen dat er geen tandsteen kan ontstaan?De allerbeste manier is door elke dag de tanden van uw huisdier te poetsen. Doordat daarmee het tandplak verwijderd wordt is er veel minder mogelijkheid voor tandsteen om zich vast te hechten aan de tanden. Tandenpoetsen moeten honden en katten echter aanleren en dit kan soms wel een paar weken duren. Hier vindt u een filmpje met uitleg voor honden. En deze is voor katten.   Tijdens het poetsen maakt u gebruik van een speciale tandpasta en tandenborstel voor huisdieren. Tandpasta voor mensen is niet geschikt vanwege de hoeveelheid fluor. Honden spugen de tandpasta immers niet netjes uit. 

Tandsteen voorkomende voeding

Naast het poetsen is het ook mogelijk om voeding aan uw katgrote hond  of kleine hond te geven waarin een stofje zit dat de vorming van tandsteen tegen gaat. Deze voeding is een complete voeding en u hoeft er dus niet iets anders bij te geven. De brokjes zijn daarnaast ook nog eens vrij groot waardoor uw hond of kat meer moet kauwen. Hierdoor wordt tandsteenvorming ook nog eens tegen gegaan. 

Drinkwater toevoeging

Het stofje dat in die voeding zit is ook te verkrijgen als vloeistof dat u in het drinkwater van uw huisdier doet. Aan deze smaak moeten ze echter wel even wennen dus meng het er langzaam aan steeds meer doorheen tot u de juiste dosering heeft. Trek daar maar gerust een maand voor uit. Let er ook op dat ze wel voldoende blijven drinken.

Dentastix

Voor honden is het ook mogelijk om dentastix te geven. Ook hierin zit dat stofje. Je moet dan wel elke dag een dentastick geven, maar aangezien daar ook veel calorieën in zitten hebben honden dan nog wel eens de neiging te dik te worden. Geef dan dus in elk geval al veel minder eten wanneer u dit gaat geven. En hou hun gewicht goed in de gaten. 

Wenst u overleg met mij over het tandsteen bij uw hond?

Hopelijk kunt u met deze tips zorgen dat uw viervoeter met een prachtig en schoon gebit zijn leven kan leven en er geen pijn aan zal hebben. Mocht u nog vragen hebben over het gebit van uw vriendje dan kunt u via whatsapp contact met mij opnemen.