Contents
- 1 Waar krijgt een hond tandsteen van en wat is het?
- 2 Is tandsteen schadelijk voor je hond?
- 3 Hoe herken je tandsteen bij de hond?
- 4 Hoe herken ik ontstekingen in de bek van mijn hond?
- 5 Zelf tandsteen bij je hond verwijderen zonder narcose
- 6 Gebitsreiniging bij de dierenarts
- 7 Hoe hou je de tanden van je hond schoon? Tandsteen voorkomen.
- 8 Heb je behoefte aan overleg met dierenarts Nanda over tandsteen bij je hond?
Waar krijgt een hond tandsteen van en wat is het?
De tanden van pups en kittens zijn doorgaans parelwit. Het tandglazuur is nog vers van de pers en dus nog schoon en wit. Na verloop van tijd zullen mineralen uit het speeksel vasthechten op de tanden. Dit noemen we ook wel tandsteen. En tandsteen bij de hond komt helaas vaak voor.

Tandsteen is een harde substantie op de tanden van je hond die niet met een gewone tandenborstel weg te poetsen valt. Het is dus niet hetzelfde als tandplak, want dat is wel weg te poetsen. Tandsteen kan wel goed ontstaan op tanden die bedekt zijn met tandplak. Er is dus wel een relatie tussen tandplak en tandsteen.
Is tandsteen schadelijk voor je hond?
Een beetje tandsteen kan geen kwaad. Helaas gaan er wel bacteriën in groeien en deze gaan op termijn voor klachten zorgen. Met name tandsteen dat tegen het tandvlees aan groeit zal het tandvlees gaan irriteren en vervolgens ontstaat er een tandvlees ontsteking. Dit is pijnlijk voor je hond. Hoe meer het tandvlees zal ontsteken hoe meer de wortel van de tand of kies los zal gaan zitten. Wellicht kun je je voorstellen dat een tandvleesontsteking en ontstoken tandwortels pijnlijk zijn voor je hond. Een wortel die los zit komt natuurlijk op den duur helemaal los. Zijn tand of kies valt dan uit zijn mond. Dat is op zich prettig, want dan gaat de ontsteking zich herstellen en verdwijnt de pijn bij je hond.
Maar helaas, het kan ook zijn dat er een infectie van het kaakbot ontstaat. Er kan zich dan etter gaan ophopen in een holte in de kaak. Maar uiteindelijk gaat het lichaam die etter proberen te verwijderen door een gaatje te maken door het bot heen en door de huid heen. Meestal gebeurt dit op de neusrug van je hond. Ze krijgen dan uiteindelijk een dikke, pijnlijke neusrug met een gaatje waar etter uit komt. En dit gaat niet vanzelf weg. Dus zul je op dat moment langs je dierenarts moeten gaan om je hond te laten behandelen.
Hoe herken je tandsteen bij de hond?
Tandsteen kun je makkelijk herkennen. Het is een geel-bruine (soms bijna zwarte) verkleuring die je op de tanden van je hond ziet. Vooral op de hoektanden en op de scheurkiezen gaat vaak tandsteen zitten, dus daar herken je dit het snelst.
Hoe herken ik ontstekingen in de bek van mijn hond?
De ontstekingen die als gevolg van tandsteen ontstaan herken je als knalrood tandvlees. Normaal gesproken is tandvlees mooi roze, maar zodra het rood is dan is het ontstoken. Vaak bloedt het ook snel als je het een beetje aanraakt. Naast het feit dat je het kunt zien, zul je het ook meestal ruiken. De bacteriën in het tandsteen maken bepaalde stofjes die enorm kunnen stinken. In sommige gevallen is het haast ondraaglijk om bij je hond in de buurt te zijn. Ook kun je losse tanden en kiezen wel herkennen. Beweeg ze gewoon even met je vingers heen en weer. Zitten ze vast dan zijn ze in orde. Zitten ze los dan is dit nagenoeg altijd het gevolg van tandsteen als er geen sprake is geweest van een ongeluk.
Zelf tandsteen bij je hond verwijderen zonder narcose
Hoe krijg je het tandsteen weg bij je hond? Het is eigenlijk vrij simpel, het tandsteen moet met een speciale krabber verwijderd worden. Wanneer er al sprake is van los zittende tanden of een ernstige tandvleesontsteking dan is de enige optie om dit te laten doen door je dierenarts. Dit zal onder narcose plaatsvinden aangezien het pijnlijk is om tanden te trekken zonder verdoving en een hond nou eenmaal niet stil blijft zitten voor een plaatselijke verdoving.
Maar wanneer het enkel een flinke hoeveelheid tandsteen is en er nog geen loszittende en dus nog geen pijnlijke tanden zijn dan kunt je het ook prima zelf doen. Je hond moet dan alleen wel even stil willen zitten. Of eigenlijk is liggen makkelijker. Dan kan hij niet alle kanten op bewegen.
Eerst oefenen zonder krabbertje
Probeer eerst eens of je hond stil wil liggen of zitten terwijl je aan zijn kiezen zit met je nagels. Als dat al niet lukt is het zeer moeilijk ze te overtuigen dit wel te gaan doen met een krabbertje. Mocht hij/zij dit goed toelaten dan kun je zelf een tandsteen krabbertje kopen. Onderstaande tandsteen krabber kost bijvoorbeeld nog geen €10,- . Tandsteen bij de hond verwijderen door de dierenarts kost al gauw €300,- of meer. Dus het is zeker de moeite waard om het tandsteen eerst zelf proberen te verwijderen.
Begin met makkelijke stukken tandsteen
Mochten er grote dikke brokken tandsteen aanwezig zijn dan is het verstandig om daarmee te beginnen. Die gaan namelijk het snelst voor ellende zorgen en zijn daarnaast het makkelijkst te verwijderen. Ga niet een heel gebit in één keer doen. Doe liever om de paar dagen een tand/kies. Het heeft immers geen spoed! Je hond zal dan in de toekomst ook nog wel vaker bereid zijn om mee te werken. Het gebruik van beloningssnoepjes doen ook wonderen!
De techniek van het zelf verwijderen van tandsteen.
Je zet het krabbertje op de tand aan de kant van het tandvlees en je krast het tandsteen eraf in de richting van de punt van de tand. Soms komt dan ineens een heel groot stuk van het tandsteen los en lijkt de tand ineens heel schoon. Hoe groter de hoeveelheid tandsteen is hoe makkelijker het vaak te verwijderen is. Je moet net zo lang krabben als je hond toe laat ofwel tot de tand/kies schoon is (dus tot hij weer wit ziet). Als er een lichte vorm van tandvleesontsteking aanwezig is dan kan het soms zo zijn dat het tandvlees makkelijk gaat bloeden als je er tegenaan komt. Op zich is dat dan even pijnlijk voor je hond, dus pas op. Maar het kan verder geen kwaad. Het bloeden stopt weer snel.
Hier kun je een filmpje kijken hoe je zelf tandsteen kunt verwijderen bij je hond.

Gebitsreiniging bij de dierenarts
Een dierenarts maakt het gebit wel beter schoon dan dat je dat zelf kunt doen. Daar hebben dierenartsen speciale apparatuur voor. En nadat het weer schoon is polijst je dierenarts de tanden en kiezen ook nog zodat er minder makkelijk tandplak en daardoor tandsteen op vast kan plakken in de toekomst. Maar als je met enige regelmaat de bruine aanslag bij je hond verwijdert is er op zich geen noodzaak om het gebit perfect schoon te laten maken door je dierenarts. Een klein beetje tandsteen is op zich geen probleem. En onder narcose gaan is voor je hond natuurlijk ook niet gezond.
Hoe hou je de tanden van je hond schoon? Tandsteen voorkomen.
Tanden poetsen
Wat kun je doen om te zorgen dat er geen tandsteen kan ontstaan? De allerbeste manier is door elke dag de tanden van je hond te poetsen. Doordat daarmee het tandplak verwijderd wordt is er veel minder mogelijkheid voor tandsteen om zich te vormen op de tanden. Tandenpoetsen moeten honden alleen wel aanleren en dit kan soms een paar weken duren. Hier vind je een filmpje met uitleg hoe je tandenpoetsen kunt aanleren bij honden. Tijdens het poetsen maak je gebruik van speciale tandpasta en tandenborstel voor huisdieren. Tandpasta voor volwassen mensen is niet geschikt vanwege de hoeveelheid fluor. Honden spugen de tandpasta immers niet netjes uit. Tandpasta voor baby’s kun je wel gebruiken, maar de smaak vinden de meeste honden niet lekker.

Tandsteen voorkomende voeding
Naast het poetsen is het ook mogelijk om voeding aan je hond te geven waarin een stofje zit dat de vorming van tandsteen tegen gaat. Deze voeding is een complete voeding en je hoeft er dus niet iets anders bij te geven. De brokjes zijn daarnaast ook nog eens vrij groot waardoor je hond meer moet kauwen. Hierdoor wordt tandsteen vorming ook nog eens tegen gegaan.
Drinkwater toevoeging
Het stofje dat in die voeding zit is ook te verkrijgen als vloeistof dat je in het drinkwater van je hond doet. Aan deze smaak moeten ze echter wel even wennen dus meng het er langzaam aan steeds meer doorheen tot je de juiste dosering hebt. Trek daar maar gerust een maand voor uit. Let er ook op dat je hond wel voldoende blijft drinken.
Dentastix
Voor honden is het ook mogelijk om dentastix te geven. Ook hierin zit dat stofje. Je moet dan wel elke dag een dentastick geven, maar aangezien daar ook veel calorieën in zitten hebben honden dan nog wel eens de neiging te dik te worden. Geef dan dus in elk geval al veel minder eten wanneer je dit gaat geven. En hou hun gewicht goed in de gaten.
Mondspoel vloeistof
De vorming van tandplak en daarmee de vorming van tandsteen kun je ook tegen gaan door de tanden van je hond na elke maaltijd te behandelen met Hexarinse. Dit middel bevat zink dat de tandsteenvorming tegen gaat en chloorhexidine om de bacteriën in de mond van je hond geen kans te geven.
Veel laten kauwen en knagen
Door je hond op botten te laten kauwen en knagen schraapt hij zelf zijn gebit schoon. Dit is dus een vorm van mechanische reiniging. Het kauwen zorgt ook voor de bevrediging van de natuurlijke knaagbehoefte van je hond. Bij veel honden blijft er echter toch nog een beetje tandsteen achter op de hoektanden. Die moet je dus wel in de gaten houden. Om te kauwen zijn veel middelen te verkrijgen. Zelf hebben wij de voorkeur voor een varkensoor omdat de kans op verstikking of blokkade van de luchtpijp het kleinst is.
Heb je behoefte aan overleg met dierenarts Nanda over tandsteen bij je hond?
Hopelijk kun je met bovenstaande tips zorgen dat je hond met een prachtig en schoon gebit zijn leven kan leven en er geen pijn aan zal hebben. Mocht je nog vragen hebben over het gebit van je hond dan kun je via onderstaande whatsapp knop contact met dierenarts Nanda opnemen en haar om advies vragen. Op de Home-pagina lees je meer over deze mogelijkheid en wat de kosten ervoor zijn.