Een vergroot oog bij een kat – Hoe erg is dit?

Inleiding

Katten staan bekend om hun scherpe gezichtsvermogen. Dit helpt hen bij het jagen, spelen en verkennen van hun omgeving. Soms kan er echter een vergroot oog bij een kat ontstaan. Dit kan een ernstig probleem zijn.  In dit artikel bespreken we de oorzaken, symptomen, diagnose en behandelingsopties voor vergrote ogen bij katten.

Is het oog werkelijk vergroot?

Wanneer een eigenaar zegt dat het oog van hun kat vergroot is, dan is het in de meeste gevallen niet juist. Het is juist het andere oog dat iets dichtgeknepen wordt waardoor er een verschil in grootte van het oog zichtbaar wordt. Dat is dus in de meeste gevallen de oorzaak. Maar heel af en toe is er werkelijk sprake van een vergroot oog bij een kat. 

Een vergroot oog bij een kat.
Vergroot oog
Kat knijpt zijn oog dicht
Dichtgeknepen oog

Oorzaken waardoor een oog vergroot

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor een werkelijk vergroot oog bij een kat, waaronder:

      • Glaucoom (verhoogde oogdruk): Deze aandoening treedt op wanneer de druk van de vloeistof in het oog te hoog wordt. Er ontstaat een vergroot oog bij een kat doordat het oog als het ware opgeblazen wordt als een ballon. Onbehandeld kan dit leiden tot blijvende blindheid als gevolg van schade aan het netvlies en alle andere structuren in het oog. 

      • Ontsteking: Ontsteking van de iris, bekend als uveïtis, kan ervoor zorgen dat het oog groter lijkt dan normaal. Met name doordat de pupil een andere vorm krijgt. Ook kan de ontsteking van de iris vervolgens zorgen voor glaucoom. Deze aandoening kan worden veroorzaakt door infecties, auto-immuunziekten of trauma.

      • Tumoren: Sommige soorten oogtumoren kunnen ervoor zorgen dat het oog vergroot wordt. Deze tumoren kunnen goedaardig of kwaadaardig zijn en kunnen operatief verwijderd moeten worden.

      • Ongelukken: Letsel aan het oog of het omringende gebied kan zwelling en vergroting van het oog veroorzaken. In sommige gevallen kan het oog ook buiten de oogkas komen te liggen, waardoor het oog vergroot lijkt voor een eigenaar. Zelfs voor een dierenarts is het verschil soms nog wel eens moeilijk te zien. 

Symptomen wanneer het oog vergroot is

Naast een vergroot oog bij een kat kunnen andere symptomen voorkomen, zoals:

      • Oogpijn of ongemak.

      • Roodheid of irritatie van het oog, met name het oogwit

      • Troebelheid of ondoorzichtigheid van het hoornvlies. Deze is normaal gesproken transparant. 

      • Blindheid of veranderingen in zicht van de kat

      • Uitvloei uit het oog zoals overmatig tranen of etter. 

Een kat met een vergroot oog ondergaat een oogonderzoek door een dierenarts.

Diagnose van een vergroot oog bij een kat:

Vermoed je dat er sprake is van een vergroot oog bij een kat? Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk een dierenarts te bezoeken. Je dierenarts zal een grondig lichamelijk onderzoek uitvoeren, inclusief een oogonderzoek en een bloeddrukmeting. Vervolgens zal hij waarschijnlijk aanvullende testen adviseren, zoals:

      • Meting van de inwendige oogdruk: Deze test helpt bij het diagnosticeren van glaucoom en omvat het meten van de druk in het oog. Dit is een pijnloos onderzoek bij de meeste katten. Doorgaans krijgen ze ook nog eens een druppeltje in het oog met een verdovende stof zodat ze het niet voelen. Overigens kan niet elke dierenarts dit onderzoek uitvoeren wegens gebrek aan een oogdruk meter. 

      • Echografie kan worden gebruikt om het oog en de omliggende structuren te evalueren op tumoren of andere afwijkingen. 

In veel gevallen wordt een kat doorverwezen naar een oogspecialist voor huisdieren die op zoek gaat naar de oorzaak van het vergrote oog. Een oogspecialist heeft alle apparatuur en kennis in huis om de beste behandeling te geven indien er sprake is van een vergroot oog bij een kat. 

Behandeling van een vergroot oog bij een kat:

De behandeling van een vergroot oog bij een kat hangt af van de onderliggende oorzaak. Enkele veelvoorkomende behandelingsmogelijkheden zijn:

      • Medicijnen: Afhankelijk van de oorzaak van een vergroot oog bij een kat, kan jouw dierenarts medicijnen voorschrijven om een ontsteking, pijn en andere symptomen te verminderen. Bijvoorbeeld, als je kat glaucoom heeft, kan uw dierenarts oogdruppels voorschrijven om de druk in het oog te verminderen.

      • Een operatie: In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om een tumor te verwijderen of de oogdruk te verminderen. Je dierenarts kan je adviseren over de beste opties voor je kat. In veel gevallen wordt vanwege de kosten ook wel besloten om het oog operatief te verwijderen. Dit klinkt heel eng, maar de meeste katten zijn in dat geval in no-time weer de oude. Simpelweg omdat ze al langere tijd oogpijn hadden en ze er nu van verlost zijn. 

      • Ondersteunende zorg: Als jouw kat ongemak of pijn ervaart, kan het nodig zijn om ondersteunende zorgmaatregelen te bieden, zoals pijnstillers of pijnstillende oogdruppels. Het is ook belangrijk om de algehele gezondheid van uw kat te ondersteunen met een uitgebalanceerd kwalitatief goed dieet en regelmatige dierenarts controles.

Oog is operatief verwijderd moeten worden als gevolg van te laat ingrijpen bij een oogprobleem.
Het oog is verwijderd nadat hij glaucoom in zijn oog gekregen had en dit te lang onbehandeld gebleven is.

Gezondheid van het oog optimaal houden

Niet alle gevallen van een vergroot oog bij een kat is te voorkomen. Maar er zijn enkele stappen die je kunt nemen om het risico op oogproblemen bij jouw kat te verminderen. Zorg ervoor dat je je kat dagelijks goed in de gaten houdt. Heeft hij de neiging iets met zijn oog te knijpen? Dan kan dit al de eerste aanwijzing zijn voor pijn in zijn oog. Dat is doorgaans het eerste teken dat het oog aan het veranderen is. Dat is niet altijd een ernstig probleem, natuurlijk. Maar zeker bij glaucoom is pijn het eerste teken. Hou op dat moment je kat en zijn ogen extra goed in de gaten. Wordt het erger? Ga dan langs je dierenarts en laat het controleren. Een normaal oogprobleem is na een paar dagen vanzelf weer opgelost. Speelt het langer dan een week? Ga dan langs de dierenarts. Beter een keer te vaak dan een keer te weinig. 

Conclusie

Een vergroot oog bij een kat kan worden veroorzaakt door verschillende factoren. Waaronder glaucoom, een ontsteking, tumoren en trauma. Symptomen kunnen onder meer oogpijn, roodheid, troebelheid en veranderingen in het gezichtsvermogen omvatten. Als je vermoedt dat jouw kat een vergroot oog heeft, zoek dan zo snel mogelijk een dierenarts op om een juiste diagnose en behandeling te krijgen en verslechtering te voorkomen. Behandelingsopties kunnen onder meer medicijnen, een operatie en ondersteunende zorg omvatten.  

Twijfel je of er sprake is van een vergroot oog bij je kat?

Vraag dierenarts Nanda in dat geval om advies. Stuur een scherpe foto van de ogen van je kat naar dierenarts Nanda door op onderstaande whatsapp knop te drukken. Op de Home-pagina vind je meer informatie over het krijgen van advies. Ook lees je daar wat de kosten voor het geven van het advies zijn.