Het oogwit van je kat is rood – Wat kun je daar aan doen?

Oorzaken van een rood oogwit van je kat

Het oogwit bij je kat zal rood gaan zien wanneer er overmatig veel bloed in het oogwit terecht komt. Dit kan als gevolg van twee oorzaken zijn. Ten eerste kan er een bloedvaatje gebarsten zijn waarbij het bloed niet meer in het bloedvat zit, maar tussen de weefsels is gaan zitten. Ten tweede kan het oog ontstoken zijn waardoor het oog de bloedvaatjes helemaal wijd open zet zodat er zoveel mogelijk afweerstoffen en herstellende stoffen naar het probleemgebied toe komen. 

Gescheurd bloedvat in het oog leidt tot een egale rode vlek in het oogwit.
Een gescheurd bloedvaatje leidt tot een egale roodverkleuring van het oogwit. Er zijn geen duidelijke bloedvaatjes te zien. (foto is van een mens, niet van een kat)
Een ontstoken oog waarbij de bloedvaten wijd open zijn gaan staan.
Een oogontsteking zorgt ervoor dat de bloedvaten in het oogwit helemaal open gaan staan. Bloedvaten zijn dus nog zichtbaar. (foto is van een mens, niet van een kat)

Symptomen bij een gescheurd bloedvat

Wanneer er een bloedvaatje gescheurd is dan sijpelt het bloed naast het bloedvat tussen het omliggende weefsel van het oogwit van je kat. Dit kan als gevolg van een ongeluk zijn, maar ontstaat soms ook zonder dat er een reden voor is. In de meeste gevallen hebben katten geen last van dit oog. Ze zullen niet knijpen met of wrijven aan het oog. Er is doorgaans ook geen andere schade te zien. Het oog zal het bloedvat herstellen en het bloed dat  buiten het bloedvat gekomen is wordt opgeruimd. Dit kan soms wel een paar weken duren, maar het heeft geen ondersteunende behandeling nodig zolang je kat er geen last van heeft. 

Symptomen bij een rood oogwit als gevolg van een oogontsteking

Op de pagina over een oogontsteking bij de kat wordt uitgelegd wat een oogontsteking is en hoe het ontstaat. Doorgaans blijft het oogwit van je kat bij een oogontsteking nagenoeg wit. Maar soms gaan de bloedvaten in het oog bij een kat wijd open staan om het probleem in het oog op te lossen. Ook is een oogontsteking pijnlijk voor je kat en zal hij hem geheel of gedeeltelijk dicht knijpen.  Ook kan hij zijn derde ooglid voor zijn oog trekken. 

Doordat de bloedvaatjes helemaal wijd open gaan staan zijn ze ook beter zichtbaar. Het oogwit van je kat ziet dan rood. Zolang de pupil een normale vorm heeft en niet afwijkend is van het andere oog en ook de kleur van de iris (het gekleurde deel van het oog) in beide ogen dezelfde kleur en vorm heeft kun je er vanuit gaan dat het gaat om een oogontsteking. Zie je wel afwijkingen in de pupil of iris, dan speelt er iets anders en is het verstandig om je dierenarts een bezoekje te brengen. 

Oogwit van een kat ziet rood als gevolg van een oogontsteking
Wel egaal rood (roze) en geen bloedvaten te zien, maar aangezien het pijnlijk is voor deze kat is dit niet een gescheurd bloedvaatje. Er is hier sprake van een oogontsteking.

Behandeling van een rood oogwit van je kat

Zoals gezegd hoef je een oogje dat een gescheurd bloedvat heeft niet te behandelen. Een ontstoken oog kun je het beste behandelen met een antibacteriële oogdruppel. Een voorbeeld hiervoor is de oogdruppel van Traumapet met colloidaalzilver. 

Deze druppel moet je vervolgens 3x daags in het oogje van je kat druppelen, gedurende minimaal 5 dagen. Hoe je dat doet kun je terugzien op dit filmpje.  Na een dag of twee hoor je normaal gesproken al wat verbetering gaan zien aan het oogwit van je kat. Uiterlijk na 7 dagen moet het zo goed als over zijn. Is dit niet het geval dan kun je het beste naar je dierenarts toe gaan. Deze zal je kat dan hoogst waarschijnlijk een antibiotica-oogzalf voorschrijven. 

Twijfel je over het oogwit van je kat?

Vraag dan advies aan dierenarts Nanda. Dit kun je doen door op onderstaande whatsapp knop te drukken. Stuur gerust een (scherpe!) foto mee van het oog van je kat om het probleem aan Nanda te laten zien. Op de Home-pagina leest u meer informatie over hoe dit advies vragen in zijn werk gaat en wat de kosten ervoor zijn.