Er steekt weefsel uit de anus van mijn hond

weefsel uit anus hond: wat houdt dat in?

Wanneer er weefsel uit de anus van een hond steekt herken je dat doordat het weefsel er rozig of zelfs rood uit ziet. Het gaat om het weefsel dat aan de binnenkant van de anus zit, het slijmvlies. Deze uitstulping voelt ook als weefsel aan. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een stukje hout of een stukje bot. 

Anusprolaps

Wanneer u uit de anus van uw hond een soort rozige of rode “worst” ziet hangen is de kans groot dat er hier sprake is van een anusprolaps. De endeldarm is dan binnenste buiten gekeerd. Dit weefsel steekt nu via de anus van de hond naar buiten. Dit is een medisch spoedgeval en u dient per direct, dus ook ’s avonds of in het weekend, uw spoed-dierenarts te bellen en daar langs te gaan. Mocht het inderdaad een anusprolaps zijn dan is dit soms terug te duwen zonder narcose, maar in veruit de meeste gevallen zal er een operatie moeten plaatsvinden om de darm weer naar binnen te krijgen en daar te houden. Een anusprolaps ontstaat wanneer er overmatig geperst wordt als gevolg van een andere oorzaak. Bijvoorbeeld een hond die niet kan plassen gaat extreem zitten persen met als gevolg dat hij zijn endeldarm naar buiten kan persen. 

De tekening bij deze pagina is een extreem geval van een anusprolaps. Doorgaans steekt de darm maar hooguit 5cm uit. 

Poliep weefsel uit anus hond

Gelukkig kan het ook minder erg zijn dan een anusprolaps. Er kunnen bij honden ook kleine poliepen voorkomen die uit de anus steken. Dat zijn kleine weefsel-uitsteekseltjes die uit de opening van de anus steken. Maar nogmaals, deze zijn veel kleiner dan een anusprolaps.

Anaalklier ontsteking

Wanneer er sprake is van een anaalklierontsteking dan kan er ook een dikke bult op de anus zitten. Dit is echter niet duidelijk weefsel dat uit de anus van de hond steekt.  Het is meer een zwelling van de anus zelf. Mocht je hier meer over willen weten dan kun je dat hier terug vinden. 

Overleg met mij

Mocht u twijfelen over het weefsel dat u uit de anus van uw  hond ziet komen dan kunt u mij om advies vragen via whatsapp. Maar reageer ik niet binnen 15 minuten, schakel dan toch uw dierenarts in en wacht niet op mij.